Birkózás: dobogós várakozások a junior Eb-re

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.02. 14:21
Címkék
Hétfőn kezdődik a spanyolországi Pontevedrában a junior birkózók Európa-bajnoksága, amelynek mind a három szakág jó esélyekkel vág neki. A legbizakodóbb a leányvonal vezetőedzője, Ritter Diletta, aki azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy hat érmet hozzanak haza tanítványai.

Krasznai Bence −utanpotlassport.huA 2018-as római junior kontinensviadalon remekeltek a kötöttfogásúak. Szőke Alex elsőévesként lett ezüstérmes, Váncza István és Lévai Tamás pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A magyar csapat nagyon fiatal volt még akkor, többen újoncként léptek szőnyegre az olasz fővárosban, ám – ahogyan azt a fogásnem vezetőedzője, Struhács György is elmondta – most egy évvel több munka és tapasztalat van mögöttük. Aszakember ennek ellenére visszafogottan beszélt a várakozásairól :Krasznai Bence −utanpotlassport.huA 2018-as római junior kontinensviadalon remekeltek a kötöttfogásúak. Szőke Alex elsőévesként lett ezüstérmes, Váncza István és Lévai Tamás pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A magyar csapat nagyon fiatal volt még akkor, többen újoncként léptek szőnyegre az olasz fővárosban, ám – ahogyan azt a fogásnem vezetőedzője, Struhács György is elmondta – most egy évvel több munka és tapasztalat van mögöttük. Aszakember ennek ellenére visszafogottan beszélt a várakozásairól :

Szőke Alex (balról) mindenképpen érmet szeretne nyerni Spanyolországban Fotó: UWW
Szőke Alex (balról) mindenképpen érmet szeretne nyerni Spanyolországban Fotó: UWW

Szőke Alex (balról) mindenképpen érmet szeretne nyerni Spanyolországban  •  Fotó: UWW

„Úgy vélem, két éremmel és két pontszerző hellyel boldogan térhetnénk haza. Persze ez a csapat akár többre is képes lehet, ugyanakkor rengeteg múlik az adott napi formán, és azon is, milyen sorsolást kapnak a fiúk. Sok mindennek össze kell állnia tehát.”

A kötöttfogású magyar csapatban igazi korosztályos klasszisok szerepelnek. Szőke a kadétmezőnyben világ- és Európa-bajnok lett, Lévai az U23-as vébén és Eb-n egyaránt bronzérmet szerzett, Váncza a junior-világbajnokságon bronzérmes lett, míg a budapesti, 2018-as felnőtt vébén a hetedik helyen zárt, úgy, hogy legyőzte a regnáló felnőtt Európa-bajnokot. S ha ez nem lenne elég, Struhács alakulatában van még a kadét vb-második, junior vb-harmadik Takács István, valamint az U23-as kontinensbajnokságon ötödik Losonczi Dávid is.

A leányválogatott mestere, Ritter Diletta nagyon bízik tanítványaiban. Erre minden oka megvan, hiszen a csapat többsége dobogóra állhatott már korábban világversenyen.

Igaz, csupán ez az első éve ebben a korcsoportban, de az eddigi eredményei alapján rögtön ki is lehet emelni Szél Annát, mivel a kadétmezőnyben kétszer állhatott a dobogó legfelső fokán Eb-n, emellett világ- és ifjúsági olimpiai bajnoki ezüstérmet szerzett. A válogatottban rajta kívül volt már kadét Európa-bajnok Bognár Erika és Elekes Emese is, Szabados Noémi Eb-ezüstéremmel, Dollák Tamara bronzzal, Nagy Bernadett pedig vb- és Eb-harmadik hellyel büszkélkedhet. Ritter kifejtette, hogy közülük bárki odaérhet az éremért folytatott csaták bármelyikére, és szerinte az sem lenne meglepő, ha mind a hat lány felállna a dobogóra.

A Tóth Gábor vezette szabadfogású válogatott is jó esélyekkel vághat neki a spanyolországi megméretésnek. A keretben ott van a tavalyi, zágrábi kadét világbajnokságon harmadik Korcsog Milán, aki már az idén szeretne bizonyítani a juniorok mezőnyében. Tóth némiképp sajnálja, hogy kevés nemzetközi versenyen vett részt az együttes az idén, elmondása szerint nagy felmérő lesz a pontevedrai Európa-bajnokság arról, hol is tartanak a birkózók a kontinens élmezőnyéhez képest.

JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, PONTEVEDRA
A magyar válogatott programja
Kötöttfogás
Hétfő-kedd. 55 kg: nincs magyar induló. 63 kg: Gyürky Tibor (TSC), 77 kg: Lévai Tamás (BHSE), 87 kg: Losonczi Dávid (ESMTK) 130 kg: Vitek Dáriusz (BHSE)
Kedd-szerda. 60 kg: Török Tamás (Ceglédi VSE), 67 kg: Váncza István (FTC), 72 kg: Bak Gergely (FTC), 82 kg: Takács István (BVSC), 97 kg: Szőke Alex (ESMTK)
Leányszakág
Szerda-csütörtök.50 kg: Sipos Boglárka (Érdi SP), 55 kg: Szél Anna (OSBK), 59 kg: Bognár Erika (BHSE), 68 kg: Elekes Emese (Vasas), 76 kg: nagy Bernadett (UTE)
Csütörtök-péntek. 53 kg: Faragó Nikolett (Földes), 57 kg: Dollák Tamara (UTE), 62 kg: Felhő Viktória (Kiskunhalas), 65 kg: Szabados Noémi (FTC), 72 kg: Balogh-Szabó Anna (BHSE)
Szabadfogás
Péntek-szombat.57 kg: Farkas Rajmund (BHSE), 65 kg: Vilhelm Zoltán (UTE), 70 kg: Porcsin Kálmán (BHSE), 79 kg: Mester Milán (ESMTK), 97 kg: Végh Artúr (Érdi SP)
Szombat-vasárnap.61 kg: Khalidov Gamzatgadzhi (ESMTK), 74 kg: Dobler Benjámin (Vasas), 86 kg: Korcsog Milán (Csepeli BC), 92 kg: Végh Richárd (Érdi SP), 125 kg: Marton Márk (TSC)

Egyéb korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik