Birkózás: dobogós helyezések az U23-as vb-n

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.11.19. 20:17
Címkék
Csak a kötöttfogásúak tudtak érmet szerezni a bukaresti U23-as birkózó világbajnokságon; a 97 kilogrammos Török Zsolt ezüst-, a 67 kilós Losonczi Ottó és a 72 kilogrammos Lévai Tamás pedig bronzérmet szerzett.

Krasznai Bence –utanpotlassport.huA kötöttfogású birkózóinkon kívül nem zavartak túl sok vizet a magyar sportolók a bukaresti U23-as világbajnokságon. Ráadásul ők sem brillíroztak az elején: a nyitónapon mind a négy magyar fiatal kiesett. Közülük a legnagyobb meglepetést a 77 kilogrammos Lévai Zoltán okozta. Lévai aranyesélyesként vágott neki a megméretésnek, dekikapott a címvédő, felnőtt-világbajnoki bronzérmes törökFatih Cengiztől, aki nem jutott tovább a döntőbe, miután vereséget szenvedett az idei Európa-bajnok dán Bisultanovtól - ezzel a magyar fiúnak véget ért a világbajnokság.Krasznai Bence –utanpotlassport.huA kötöttfogású birkózóinkon kívül nem zavartak túl sok vizet a magyar sportolók a bukaresti U23-as világbajnokságon. Ráadásul ők sem brillíroztak az elején: a nyitónapon mind a négy magyar fiatal kiesett. Közülük a legnagyobb meglepetést a 77 kilogrammos Lévai Zoltán okozta. Lévai aranyesélyesként vágott neki a megméretésnek, dekikapott a címvédő, felnőtt-világbajnoki bronzérmes törökFatih Cengiztől, aki nem jutott tovább a döntőbe, miután vereséget szenvedett az idei Európa-bajnok dán Bisultanovtól - ezzel a magyar fiúnak véget ért a világbajnokság.

Török Zsolt a finn ellenfelét is felkapta
Török Zsolt a finn ellenfelét is felkapta

Török Zsolt finn ellenfelét is felkapta

A folytatás azonban remekül sikerült a magyar kötöttfogásúaknak. A fogásnem versenyének utolsó mérkőzését, a 97 kilósok döntőjét az álombirkózással fináléba jutott Török Zsolt és az orosz U23-as világ- és Európa-bajnok Alekszandr Golovin vívta.

A második menetben hiányzott a magyarból az a robbanékonyság, amellyel feltörhette volna az ellenfél védelmi rendszerét, meg is intették, így lett a vége 5–2 oda.Az ezüstérem ugyanakkor ezúttal szépen csillog. Török Zsolt nagyon jó úton jár.

A 67 kilogrammos Losonczi Ottó és a 72 kilogrammos Lévai Tamás szintén a szerdai helyosztókon lépett szőnyegre. Tamás a vigaszágán két meneten át fogta vasmarokkal az egykori ifjúsági olimpiai bajnok (majd juniorvébé-bronzérmes) azeri Dadovot, és magabiztosan hozta a meccset 2–0-ra. A bronzcsatában 2:50 perc alatt 9–0-ra, technikai tussal győzött az ukránArtur Politajevvel szemben.

Losonczi kedden egészen az elődöntőig menetelt, ott azonban kikapott az azeri Karim Dzsafarovtól, tehát a bronzért folytathatta a vb-t. Sikerrel, hiszen a helyosztón 5−3-ra múlta felül a japánRjo Nakahasit, így a felállhatott a dobogóra.

Galambos Ramóna minden tőle telhetőt megtett a bukaresti U23-as világbajnokságon, ám ez nem volt elegendő az éremhez
Galambos Ramóna minden tőle telhetőt megtett a bukaresti U23-as világbajnokságon, ám ez nem volt elegendő az éremhez

Galambos Ramóna minden tőle telhetőt megtett a bukaresti U23-as világbajnokságon, ám ez nem volt elegendő az éremhez

A magyar hölgyeknek egyetlen hetedik hellyel kellett beérniük, pedig az 55 kilogrammos Galambos Ramóna révén komoly esélyük volt az éremszerzésre. A kaposvári lánya vigaszágon folytathatta, miután szerdán a negyeddöntőben szoros csatában alulmaradt a későbbi ezüstérmes kínaiDzsonling Ojujanggalszemben. Ramóna a következő mérkőzését is elvesztette az oroszMarina Szimonjantól, és ezzel véget ért neki a vb.

„Nem lehet azt mondani, hogy rosszul birkózott, mindent tőle telhetőt megtett− mondtaNagy Lajos, az U23-as női válogatott vezetőedzője.− Két nagyon erős ellenféltől szenvedett vereséget.Ramónaa 2016-osszombathelyi Európa-bajnokság óta nem igazán találja önmagát. Ugyanannyira motivált, ám a folyamatos sérülések hátráltatják. A kérdés az, hogy jelenlegi formája még mindig a felépülés utáni hullámvölgy-e, vagy már beérték őt a többiek. Abban viszont biztos vagyok, hogy jövőre eggyel feljebbi kategóriában kellene bizonyítania.

A magyar csapatnak egy nappal korábban ért véget a világbajnokság, miután mind a két, szombaton szőnyegre lépett fiú kiesett a versenyből.

A szabadfogásúak közül a 65 kilogrammosAsarin Romanvolt legközelebb az éremszerzéshez. Az Ukrajnából honosított birkózó pénteken az elődöntőig menetelt, ott azonban az azeriAli Rahimzade, aki tavaly junior Eb-t nyert, és bronzérmes volt az U23-as kontinensbajnokságon, 5–3-ra nyert a mi fiúnkkal szemben.

A vigaszágon a moldovaiMaxim Sacultan érkezett, akitől 7–2-es vereséget szenvedett Asarin, így az ötödik helyen zárta a versenyt.

„Az érem volt Asarin célja, és meg is szerezhette volna. Sőt, az aranycsatától sem volt messze. Nagyon elkeseredett a bronzmeccs után, hiszen dobogóra szeretett volna állni. Úgy vélem, a tapasztalat hiányzik még, hogy olyan eredményt érjen el, amilyenre képes lenne”– foglalta össze a szabadfogásúak vezetőedzője,Gulevszkij Kosztantyin.

A kötöttfogás világbajnokai és a magyar versenyzők helyezése
55 kg:Nugzari Curcumia (Georgia), …7. Kovács Bence
60 kg:Kenicsiro Fumita (Japán), …11. Torba Erik
63 kg:Kacuaki Endo (Japán), …16. Jász Márton
67 kg:Mohamed Ibrahim Elszajed (Egyiptom), …3. Losonczi Ottó (Magyarország)
72 kg:Cengiz Arslan (Törökország),…3. Lévai Tamás (Magyarország)
77 kg:Daniel Cataraga (Moldova), …9. Lévai Zoltán
82 kg:Gela Bolkvadze (Georgia), …16. Losonczi Dávid
87 kg:Szemjon Novikov (Ukrajna), …17. Papp Bertalan
97 kg:Alekszandr Golovin (Oroszország),2. Török Zsolt (Magyarország)
130 kg:Zvjadi Pataridze (Georgia), magyar induló nem volt
A női verseny világbajnokai és a magyar versenyzők helyezése
50 kg: Igarasi Miho (Japán), …14. Réczi Bianka
53 kg:KadojaMomoka (Japán), magyar induló nem volt
55 kg:IgarasiSzaki (Japán), …7. Galambos Ramóna
57 kg:Alexandria Rebekkah Town (Kanada), 10. Dollák Tamara
59 kg:Grace Bullén (Norvégia), magyar induló nem volt
62 kg:KavaiJukako (Japán), …16. Felhő Viktória
65 kg:GempeiAjana (Japán), magyar induló nem volt
68 kg:Yudari Sánchez Rodríguez (Kuba), … 8. Szmolka Nikoletta
72 kg:Buse Tosun (Törökország), magyar induló nem volt
78 kg:Paliha Paliha (Kína), magyar induló nem volt
A szabadfogás világbajnokai és a magyar versenyzők helyezése
57 kg:Tosihiro Haszegava (Japán), magyar induló nem volt
61 kg:Magomedraszul Idriszov (Oroszország), magyar induló nem volt
65 kg:Rej Higucsi (Japán),…5. Asarin Roman (Magyarország)
70 kg:Taimuraz Salkanazov (Szlovákia), …21. Vida Csaba
74 kg:Avtandil Kentcsadze (Georgia), magyar induló nem volt
79 kg:Nika Kentcsadze (Grúzia), …9. Nagy Péter
86 kg:Kamran Gaszempur (Irán), magyar induló nem volt
92 kg:Samil Zubarjov (Azerbajdzsán), …17. Tóth Bendegúz
97 kg:Givi Macsarasvili (Grúzia), magyar induló nem volt
125 kg:Szaid Gamidov (Oroszország), …16. Nagy Mihály

Amit a világbajnokságról írtunk
Nagy célokkal Bukarestbe
Négy kieső
Török Zsolt döntős!
Egy ezüst, két bronz
Háromból nulla
Szabadfogású bronzesély
Ötödik hely, és nincs tovább
Japán volt a meglepetés

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik