utanpotlassport.hu 2018.11.19 20:17 Frissítve: 2018.11.19 20:19

Birkózás: dobogós helyezések az U23-as vb-n

Csak a kötöttfogásúak tudtak érmet szerezni a bukaresti U23-as birkózó világbajnokságon; a 97 kilogrammos Török Zsolt ezüst-, a 67 kilós Losonczi Ottó és a 72 kilogrammos Lévai Tamás pedig bronzérmet szerzett.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu A kötöttfogású birkózóinkon kívül nem zavartak túl sok vizet a magyar sportolók a bukaresti U23-as világbajnokságon. Ráadásul ők sem brillíroztak az elején: a nyitónapon mind  a négy magyar fiatal kiesett. Közülük a legnagyobb meglepetést a 77 kilogrammos Lévai Zoltán okozta. Lévai aranyesélyesként vágott neki a megméretésnek, de kikapott a címvédő, felnőtt-világbajnoki bronzérmes török Fatih Cengiztől, aki nem jutott tovább a döntőbe, miután vereséget szenvedett az idei Európa-bajnok dán Bisultanovtól - ezzel a magyar fiúnak véget ért a világbajnokság.

Török Zsolt a finn ellenfelét is felkapta

Török Zsolt finn ellenfelét is felkapta

A folytatás azonban remekül sikerült a magyar kötöttfogásúaknak. A fogásnem versenyének utolsó mérkőzését, a 97 kilósok döntőjét az álombirkózással fináléba jutott Török Zsolt és az orosz U23-as világ- és Európa-bajnok Alekszandr Golovin vívta.

A második menetben hiányzott a magyarból az a robbanékonyság, amellyel feltörhette volna az ellenfél védelmi rendszerét, meg is intették, így lett a vége 5–2 oda. Az ezüstérem ugyanakkor ezúttal szépen csillog. Török Zsolt nagyon jó úton jár.

A 67 kilogrammos Losonczi Ottó és a 72 kilogrammos Lévai Tamás szintén a szerdai helyosztókon lépett szőnyegre. Tamás a vigaszágán két meneten át fogta vasmarokkal az egykori ifjúsági olimpiai bajnok (majd juniorvébé-bronzérmes) azeri Dadovot, és magabiztosan hozta a meccset 2–0-ra. A bronzcsatában 2:50 perc alatt 9–0-ra, technikai tussal győzött az ukrán Artur Politajevvel szemben.

Losonczi kedden egészen az elődöntőig menetelt, ott azonban kikapott az azeri Karim Dzsafarovtól, tehát a bronzért folytathatta a vb-t. Sikerrel, hiszen a helyosztón 5−3-ra múlta felül a japán Rjo Nakahasit, így a felállhatott a dobogóra.

Galambos Ramóna minden tőle telhetőt megtett a bukaresti U23-as világbajnokságon, ám ez nem volt elegendő az éremhez

Galambos Ramóna minden tőle telhetőt megtett a bukaresti U23-as világbajnokságon, ám ez nem volt elegendő az éremhez

A magyar hölgyeknek egyetlen hetedik hellyel kellett beérniük, pedig az 55 kilogrammos Galambos Ramóna révén komoly esélyük volt az éremszerzésre. A kaposvári lány a vigaszágon folytathatta, miután szerdán a negyeddöntőben szoros csatában alulmaradt a későbbi ezüstérmes kínai Dzsonling Ojujanggal szemben. Ramóna a következő mérkőzését is elvesztette az orosz Marina Szimonjantól, és ezzel véget ért neki a vb.

„Nem lehet azt mondani, hogy rosszul birkózott, mindent tőle telhetőt megtett − mondta Nagy Lajos, az U23-as női válogatott vezetőedzője. − Két nagyon erős ellenféltől szenvedett vereséget. Ramóna a 2016-os szombathelyi Európa-bajnokság óta nem igazán találja önmagát. Ugyanannyira motivált, ám a folyamatos sérülések hátráltatják. A kérdés az, hogy jelenlegi formája még mindig a felépülés utáni hullámvölgy-e, vagy már beérték őt a többiek. Abban viszont biztos vagyok, hogy jövőre eggyel feljebbi kategóriában kellene bizonyítania.

A magyar csapatnak egy nappal korábban ért véget a világbajnokság, miután mind a két, szombaton szőnyegre lépett fiú kiesett a versenyből.

A szabadfogásúak közül a 65 kilogrammos Asarin Roman volt legközelebb az éremszerzéshez. Az Ukrajnából honosított birkózó pénteken az elődöntőig menetelt, ott azonban az azeri Ali Rahimzade, aki tavaly junior Eb-t nyert, és bronzérmes volt az U23-as kontinensbajnokságon, 5–3-ra nyert a mi fiúnkkal szemben.

A vigaszágon a moldovai Maxim Sacultan érkezett, akitől 7–2-es vereséget szenvedett Asarin, így az ötödik helyen zárta a versenyt.

„Az érem volt Asarin célja, és meg is szerezhette volna. Sőt, az aranycsatától sem volt messze. Nagyon elkeseredett a bronzmeccs után, hiszen dobogóra szeretett volna állni. Úgy vélem, a tapasztalat hiányzik még, hogy olyan eredményt érjen el, amilyenre képes lenne” – foglalta össze a szabadfogásúak vezetőedzője, Gulevszkij Kosztantyin.

A kötöttfogás világbajnokai és a magyar versenyzők helyezése
55 kg: Nugzari Curcumia (Georgia), …7. Kovács Bence
60 kg: Kenicsiro Fumita (Japán), …11. Torba Erik
63 kg: Kacuaki Endo (Japán), …16. Jász Márton
67 kg: Mohamed Ibrahim Elszajed (Egyiptom), …3. Losonczi Ottó (Magyarország)
72 kg: Cengiz Arslan (Törökország), …3. Lévai Tamás (Magyarország)
77 kg: Daniel Cataraga (Moldova), …9. Lévai Zoltán
82 kg: Gela Bolkvadze (Georgia), …16. Losonczi Dávid
87 kg: Szemjon Novikov (Ukrajna), …17. Papp Bertalan
97 kg: Alekszandr Golovin (Oroszország), 2. Török Zsolt (Magyarország)
130 kg: Zvjadi Pataridze (Georgia), magyar induló nem volt
A női verseny világbajnokai és a magyar versenyzők helyezése
50 kg:  Igarasi Miho (Japán), …14. Réczi Bianka
53 kg: Kadoja Momoka (Japán), magyar induló nem volt
55 kg: Igarasi Szaki (Japán), …7. Galambos Ramóna
57 kg: Alexandria Rebekkah Town (Kanada), 10. Dollák Tamara
59 kg: Grace Bullén (Norvégia), magyar induló nem volt
62 kg: Kavai Jukako (Japán), …16. Felhő Viktória
65 kg: Gempei Ajana (Japán), magyar induló nem volt
68 kg: Yudari Sánchez Rodríguez (Kuba), … 8. Szmolka Nikoletta
72 kg: Buse Tosun (Törökország), magyar induló nem volt
78 kg: Paliha Paliha (Kína), magyar induló nem volt
A szabadfogás világbajnokai és a magyar versenyzők helyezése
57 kg: Tosihiro Haszegava (Japán), magyar induló nem volt
61 kg: Magomedraszul Idriszov (Oroszország), magyar induló nem volt
65 kg: Rej Higucsi (Japán), …5. Asarin Roman (Magyarország)
70 kg: Taimuraz Salkanazov (Szlovákia), …21. Vida Csaba
74 kg: Avtandil Kentcsadze (Georgia), magyar induló nem volt
79 kg: Nika Kentcsadze (Grúzia), …9. Nagy Péter
86 kg: Kamran Gaszempur (Irán), magyar induló nem volt
92 kg: Samil Zubarjov (Azerbajdzsán), …17. Tóth Bendegúz
97 kg: Givi Macsarasvili (Grúzia), magyar induló nem volt
125 kg: Szaid Gamidov (Oroszország), …16. Nagy Mihály

Amit a világbajnokságról írtunk
Nagy célokkal Bukarestbe
Négy kieső
Török Zsolt döntős!
Egy ezüst, két bronz
Háromból nulla
Szabadfogású bronzesély
Ötödik hely, és nincs tovább
Japán volt a meglepetés

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.07.21 23:09:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

„A játékosaink nem tanultak meg védekezni a klubokban, így nem tudunk nemzetközi szinten eredményes kézilabdát játszani" – értékelt csalódottan a Sport TV-nek Gyurka János vezetőedző a tanítványok produkciója láttán. A magyar juniorválogatott 36–28-ra kikapott a portugáloktól, a két csapat közti különbség félelmetes volt.

2019.07.21 19:29:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A birkózók szerezték a magyar küldöttség első érmét az azeri fővárosban zajló EYOF-on. A szabadfogás 55 kg-os súlycsoportjában a szegedi Kiss Benedek lengyel, finn és – a bronzmérkőzésen – ukrán ellenfelet győzött le. A kötöttfogású Vitek Amadeusz kilencedik lett.

2019.07.21 09:09:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Sorozatunkban utazásra invitáljuk olvasóinkat – a sportágak birodalmába. Túrakalauzunk egy-egy utánpótláskorú sportoló, edző és felnőtt klasszis; az ő segítségükkel igyekszünk bemutatni, milyen adottságok birtokában érdemes belevágni egy-egy sportágba, no meg azt, hogy mire számíthatnak azok a fiatalok, akik már ki is nézték maguknak valamelyik edzőtermet, pályát vagy uszodát. Ezúttal annak jártunk utána, miért jó a műugrás?

2019.07.06 13:08:14

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A MOL Fehérvár FC leigazolta a Haladás együttesétől Funsho Bamgboyet. A 20 esztendős nigériai szélső célja, hogy bekerüljön válogatottja, a szupersasok felnőttkeretébe. A székesfehérváriak új üdvöskéjéről Kovács Zoltán sportigazgató is elismerően nyilatkozott a klub honlapjának.

2019.07.05 14:09:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Rajtbüntetés és plusz 50 kiló – várhatóan nem Tassi Attila és nem is a Honda hétvégéje lesz a soron következő portugáliai állomás a túraautós világkupa-sorozatban (WTCR). A 20 éves magyar ennek ellenére bizakodó a nyári szünet előtti utolsó megmérettetést illetően.