HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.11.19 20:17 Frissítve: 2018.11.19 20:19

Birkózás: dobogós helyezések az U23-as vb-n

Csak a kötöttfogásúak tudtak érmet szerezni a bukaresti U23-as birkózó világbajnokságon; a 97 kilogrammos Török Zsolt ezüst-, a 67 kilós Losonczi Ottó és a 72 kilogrammos Lévai Tamás pedig bronzérmet szerzett.

HIRDETÉS

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu A kötöttfogású birkózóinkon kívül nem zavartak túl sok vizet a magyar sportolók a bukaresti U23-as világbajnokságon. Ráadásul ők sem brillíroztak az elején: a nyitónapon mind  a négy magyar fiatal kiesett. Közülük a legnagyobb meglepetést a 77 kilogrammos Lévai Zoltán okozta. Lévai aranyesélyesként vágott neki a megméretésnek, de kikapott a címvédő, felnőtt-világbajnoki bronzérmes török Fatih Cengiztől, aki nem jutott tovább a döntőbe, miután vereséget szenvedett az idei Európa-bajnok dán Bisultanovtól - ezzel a magyar fiúnak véget ért a világbajnokság.

Török Zsolt a finn ellenfelét is felkapta

Török Zsolt finn ellenfelét is felkapta

A folytatás azonban remekül sikerült a magyar kötöttfogásúaknak. A fogásnem versenyének utolsó mérkőzését, a 97 kilósok döntőjét az álombirkózással fináléba jutott Török Zsolt és az orosz U23-as világ- és Európa-bajnok Alekszandr Golovin vívta.

A második menetben hiányzott a magyarból az a robbanékonyság, amellyel feltörhette volna az ellenfél védelmi rendszerét, meg is intették, így lett a vége 5–2 oda. Az ezüstérem ugyanakkor ezúttal szépen csillog. Török Zsolt nagyon jó úton jár.

A 67 kilogrammos Losonczi Ottó és a 72 kilogrammos Lévai Tamás szintén a szerdai helyosztókon lépett szőnyegre. Tamás a vigaszágán két meneten át fogta vasmarokkal az egykori ifjúsági olimpiai bajnok (majd juniorvébé-bronzérmes) azeri Dadovot, és magabiztosan hozta a meccset 2–0-ra. A bronzcsatában 2:50 perc alatt 9–0-ra, technikai tussal győzött az ukrán Artur Politajevvel szemben.

Losonczi kedden egészen az elődöntőig menetelt, ott azonban kikapott az azeri Karim Dzsafarovtól, tehát a bronzért folytathatta a vb-t. Sikerrel, hiszen a helyosztón 5−3-ra múlta felül a japán Rjo Nakahasit, így a felállhatott a dobogóra.

Galambos Ramóna minden tőle telhetőt megtett a bukaresti U23-as világbajnokságon, ám ez nem volt elegendő az éremhez

Galambos Ramóna minden tőle telhetőt megtett a bukaresti U23-as világbajnokságon, ám ez nem volt elegendő az éremhez

A magyar hölgyeknek egyetlen hetedik hellyel kellett beérniük, pedig az 55 kilogrammos Galambos Ramóna révén komoly esélyük volt az éremszerzésre. A kaposvári lány a vigaszágon folytathatta, miután szerdán a negyeddöntőben szoros csatában alulmaradt a későbbi ezüstérmes kínai Dzsonling Ojujanggal szemben. Ramóna a következő mérkőzését is elvesztette az orosz Marina Szimonjantól, és ezzel véget ért neki a vb.

„Nem lehet azt mondani, hogy rosszul birkózott, mindent tőle telhetőt megtett − mondta Nagy Lajos, az U23-as női válogatott vezetőedzője. − Két nagyon erős ellenféltől szenvedett vereséget. Ramóna a 2016-os szombathelyi Európa-bajnokság óta nem igazán találja önmagát. Ugyanannyira motivált, ám a folyamatos sérülések hátráltatják. A kérdés az, hogy jelenlegi formája még mindig a felépülés utáni hullámvölgy-e, vagy már beérték őt a többiek. Abban viszont biztos vagyok, hogy jövőre eggyel feljebbi kategóriában kellene bizonyítania.

A magyar csapatnak egy nappal korábban ért véget a világbajnokság, miután mind a két, szombaton szőnyegre lépett fiú kiesett a versenyből.

A szabadfogásúak közül a 65 kilogrammos Asarin Roman volt legközelebb az éremszerzéshez. Az Ukrajnából honosított birkózó pénteken az elődöntőig menetelt, ott azonban az azeri Ali Rahimzade, aki tavaly junior Eb-t nyert, és bronzérmes volt az U23-as kontinensbajnokságon, 5–3-ra nyert a mi fiúnkkal szemben.

A vigaszágon a moldovai Maxim Sacultan érkezett, akitől 7–2-es vereséget szenvedett Asarin, így az ötödik helyen zárta a versenyt.

„Az érem volt Asarin célja, és meg is szerezhette volna. Sőt, az aranycsatától sem volt messze. Nagyon elkeseredett a bronzmeccs után, hiszen dobogóra szeretett volna állni. Úgy vélem, a tapasztalat hiányzik még, hogy olyan eredményt érjen el, amilyenre képes lenne” – foglalta össze a szabadfogásúak vezetőedzője, Gulevszkij Kosztantyin.

A kötöttfogás világbajnokai és a magyar versenyzők helyezése
55 kg: Nugzari Curcumia (Georgia), …7. Kovács Bence
60 kg: Kenicsiro Fumita (Japán), …11. Torba Erik
63 kg: Kacuaki Endo (Japán), …16. Jász Márton
67 kg: Mohamed Ibrahim Elszajed (Egyiptom), …3. Losonczi Ottó (Magyarország)
72 kg: Cengiz Arslan (Törökország), …3. Lévai Tamás (Magyarország)
77 kg: Daniel Cataraga (Moldova), …9. Lévai Zoltán
82 kg: Gela Bolkvadze (Georgia), …16. Losonczi Dávid
87 kg: Szemjon Novikov (Ukrajna), …17. Papp Bertalan
97 kg: Alekszandr Golovin (Oroszország), 2. Török Zsolt (Magyarország)
130 kg: Zvjadi Pataridze (Georgia), magyar induló nem volt
A női verseny világbajnokai és a magyar versenyzők helyezése
50 kg:  Igarasi Miho (Japán), …14. Réczi Bianka
53 kg: Kadoja Momoka (Japán), magyar induló nem volt
55 kg: Igarasi Szaki (Japán), …7. Galambos Ramóna
57 kg: Alexandria Rebekkah Town (Kanada), 10. Dollák Tamara
59 kg: Grace Bullén (Norvégia), magyar induló nem volt
62 kg: Kavai Jukako (Japán), …16. Felhő Viktória
65 kg: Gempei Ajana (Japán), magyar induló nem volt
68 kg: Yudari Sánchez Rodríguez (Kuba), … 8. Szmolka Nikoletta
72 kg: Buse Tosun (Törökország), magyar induló nem volt
78 kg: Paliha Paliha (Kína), magyar induló nem volt
A szabadfogás világbajnokai és a magyar versenyzők helyezése
57 kg: Tosihiro Haszegava (Japán), magyar induló nem volt
61 kg: Magomedraszul Idriszov (Oroszország), magyar induló nem volt
65 kg: Rej Higucsi (Japán), …5. Asarin Roman (Magyarország)
70 kg: Taimuraz Salkanazov (Szlovákia), …21. Vida Csaba
74 kg: Avtandil Kentcsadze (Georgia), magyar induló nem volt
79 kg: Nika Kentcsadze (Grúzia), …9. Nagy Péter
86 kg: Kamran Gaszempur (Irán), magyar induló nem volt
92 kg: Samil Zubarjov (Azerbajdzsán), …17. Tóth Bendegúz
97 kg: Givi Macsarasvili (Grúzia), magyar induló nem volt
125 kg: Szaid Gamidov (Oroszország), …16. Nagy Mihály

Amit a világbajnokságról írtunk
Nagy célokkal Bukarestbe
Négy kieső
Török Zsolt döntős!
Egy ezüst, két bronz
Háromból nulla
Szabadfogású bronzesély
Ötödik hely, és nincs tovább
Japán volt a meglepetés

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.12.11 14:20:15

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Hétfőn jelentették be, hogy a nyáron junior-világbajnoki címet nyerő női U20-as kézilabda-válogatott játékosa, Klujber Katrin nevelőklubjától, a Dunaújvárostól – amelyben tizenegy évet húzott le – az FTC-be igazol.

2018.11.25 22:29:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A fővárosi klubok fölényét hozta a kadétkorú vívók országos bajnokságának második napja is, ám ahogyan az egyéni versenyeknél, úgy a csapatszámokban sem akadt duplázó egyesület. A hat aranyérem, hat különböző egyesülethez került vasárnap is.

2018.11.11 09:08:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A szombati nap a magyar úszósport ünnepe volt. Százhalombattán, a felnőtt rövid pályás országos bajnokság utolsó napján számos egyéni és korosztályos csúcs dőlt meg, miközben öt újabb taggal (dr. Sós Csaba, id. Knézy Jenő, Gyenge Valéria, Pásztory Dóra, Risztov Éva) bővült a Hírességek Csarnoka. Emellett a Jövő Bajnokai-program 2018-as díjazottjait is kihirdették.

2018.11.10 13:40:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Az év második legjobb európai ifjúsági korú sportolónőjének választották Késely Ajnát. A Kőbánya SC tizenötszörös junior Európa-bajnok és háromszoros ifjúsági olimpiai aranyérmes 17 éves versenyzőjét az osztrák kerékpáros Laura Stigger előzte meg, Késely a díjátadóról nyilatkozott az SzPress Hírszolgálatnak.

2018.11.07 12:08:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Megszerezte első győzelmét a 2018/19-es évadban a női junior kézilabda-válogatott, a fiatalok az MTK Budapest elleni vereség után 28–26-ra legyőzték edzőmeccsen a Kisvárda alakulatát.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS