Birkózás: Bak Gergely kőkeményen dolgozik tovább az álmaiért

Vágólapra másolva!
2020.04.06. 09:08
Címkék
A kadét Európa-bajnoki ezüstérmes Bak Gergellyel beszélgettünk az utóbbi három év tapasztalatairól. A Mol Alapítvány 19 éves támogatottja bízik abban, hogy a koronavírus-járvány okozta helyzet nem akadályozza meg a korosztályos világversenyek megrendezését, hiszen a juniorok világ- és Európa-bajnokságáról is aranyéremmel térne haza.

Az FTC 19 éves kötöttfogású birkózója, Bak Gergely 2017-ben, a szarajevói kadét Európa-bajnokságon érte el a legnagyobb sikerét. A magyar szempontból rendkívül eredményes kontinenstornán (Szőke Alex és Vátzi Bálint arany-, Takács István bronzérmet nyert) a dobogó második fokára küzdötte fel magát – csak az orosz Artyom Jerohin állította meg.Az FTC 19 éves kötöttfogású birkózója, Bak Gergely 2017-ben, a szarajevói kadét Európa-bajnokságon érte el a legnagyobb sikerét. A magyar szempontból rendkívül eredményes kontinenstornán (Szőke Alex és Vátzi Bálint arany-, Takács István bronzérmet nyert) a dobogó második fokára küzdötte fel magát – csak az orosz Artyom Jerohin állította meg.

Bak Gergely ráébredt, kőkeményen kell dolgoznia az álmaiért
Bak Gergely ráébredt, kőkeményen kell dolgoznia az álmaiért

Bak Gergely ráébredt, kőkeményen kell dolgoznia az álmaiért

„A szakvezetés és én is bíztam a jó szereplésemben. Abban az évben kezdtem edzeni a válogatottakkal a budapesti Körcsarnokban, nagyon jól sikerült a felkészülésem. A döntőben kicsit másképpen birkóztam, mint ahogyan a főtáblán – figyelmetlen voltam, és egyből beleszaladtam az orosz válldobásába, végül hat négyre kaptam ki. Eleinte bosszús voltam, két nappal később viszont már értékeltem az ezüstöt” – emlékezik vissza.

Bak ekkor még a 63 kilogrammosok között birkózott és az Eb után nagyon „elszaladt” a súlya: két hónappal később, az athéni kadét-világbajnokságra már 74 kilóról fogyott úgy, hogy már akkor is a verseny napján, reggel kellett mérlegelni. A fogyasztás okozta kimerültség visszaköszönt a szőnyegen: a 12. helyen zárt.

„Az edzőim azt javasolták, hogy elsőéves juniorként hatvanhét kilóban induljak. Megpróbáltam, de nem ment. Eldöntöttem, beleerősödök a hetvenkettőbe, így egy év alatt két kategóriát léptem feljebb.”

A 2018-as évad tehát arról szólt, hogy beleszokjon az új súlycsoportjába: a nagyszombati junior-világbajnokságon a nyolcadik helyen zárt. Tavaly más volt a helyzet: nagy célokkal vágott neki az esztendőnek, a várt sikerek azonban elmaradtak. A pontevedrai Eb-n és a tallinni vb-n is idő előtt búcsúzott, ráadásul ősszel még ennél is nagyobb pofonokba szaladt bele:

„Legalább egy érmet szerettem volna nyerni, de sajnos az edzésmunkám visszaesett. Nem koncentráltam eléggé és motiválatlanná váltam. Éreztem, hogy ez így nem lesz jó. Októberben nem sikerült kiharcolnom, hogy indulhassak a budapesti U23-as világbajnokságon (Kajtán Olivér legyőzte a válogatóversenyen – a szerk.), ráadásul a junior országos bajnokságon is kikaptam a nálam jóval fiatalabb Tösmagi Attilától. Ekkor ébredtem rá, hogy ennek így nincs értelme, szívvel-lélekkel kell dolgoznom minden nap.”

Gergő ismét beindult, elkezdett kőkeményen edzeni. Csakhogy decemberben két hónapon át tartó sérüléssorozatot élt át: a könyöke, a bordája, majd a foga egyaránt kényszerpihenőre ítélte. Ennek okán az első, somogyjádi juniorválogatón még nem vehetett részt, ám a március eleji, zsámbéki Fekete Gyémánt-kupán (nemzetközi válogatóviadal – a szerk.) már elindult, mi több, diadalt aratott.

„Tíz ország képviseltette magát az erőpróbán. Tavaly rengeteg utolsó éves állt szőnyegre a világversenyeken, Zsámbékon valamelyest fel tudtam mérni, hogy mennyire kicserélődött a juniorgeneráció – gyakorlatilag senkit nem ismertem. Remélem, a koronavírus-járvány okozta helyzet miatt nem törlik az Európa- és a világbajnokságot, hiszen a célom az, hogy mind a kettőről aranyéremmel térjek haza!”

Gergő fejben erősnek tartja magát és amondó, fizikailag kell még rengeteget fejlődnie ahhoz, hogy közelebb kerüljön az álmaihoz:

„Olimpiai, világ- és Európa-bajnok szeretnék lenni!” – mondja.

Ebben segít neki a Mol Alapítvány eszköztámogatása is, amelynek köszönhetően új sportfelszerelésekhez jutott.

Egyéb korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik