Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2020.04.06 09:08 Frissítve: 2020.04.06 10:10

Birkózás: Bak Gergely kőkeményen dolgozik tovább az álmaiért

A kadét Európa-bajnoki ezüstérmes Bak Gergellyel beszélgettünk az utóbbi három év tapasztalatairól. A Mol Alapítvány 19 éves támogatottja bízik abban, hogy a koronavírus-járvány okozta helyzet nem akadályozza meg a korosztályos világversenyek megrendezését, hiszen a juniorok világ- és Európa-bajnokságáról is aranyéremmel térne haza.

Az FTC 19 éves kötöttfogású birkózója, Bak Gergely 2017-ben, a szarajevói kadét Európa-bajnokságon érte el a legnagyobb sikerét. A magyar szempontból rendkívül eredményes kontinenstornán (Szőke Alex és Vátzi Bálint arany-, Takács István bronzérmet nyert) a dobogó második fokára küzdötte fel magát – csak az orosz Artyom Jerohin állította meg.

Bak Gergely ráébredt, kőkeményen kell dolgoznia az álmaiért

Bak Gergely ráébredt, kőkeményen kell dolgoznia az álmaiért

„A szakvezetés és én is bíztam a jó szereplésemben. Abban az évben kezdtem edzeni a válogatottakkal a budapesti Körcsarnokban, nagyon jól sikerült a felkészülésem. A döntőben kicsit másképpen birkóztam, mint ahogyan a főtáblán – figyelmetlen voltam, és egyből beleszaladtam az orosz válldobásába, végül hat négyre kaptam ki. Eleinte bosszús voltam, két nappal később viszont már értékeltem az ezüstöt” – emlékezik vissza.

Bak ekkor még a 63 kilogrammosok között birkózott és az Eb után nagyon „elszaladt” a súlya: két hónappal később, az athéni kadét-világbajnokságra már 74 kilóról fogyott úgy, hogy már akkor is a verseny napján, reggel kellett mérlegelni. A fogyasztás okozta kimerültség visszaköszönt a szőnyegen: a 12. helyen zárt.

„Az edzőim azt javasolták, hogy elsőéves juniorként hatvanhét kilóban induljak. Megpróbáltam, de nem ment. Eldöntöttem, beleerősödök a hetvenkettőbe, így egy év alatt két kategóriát léptem feljebb.”

A 2018-as évad tehát arról szólt, hogy beleszokjon az új súlycsoportjába: a nagyszombati junior-világbajnokságon a nyolcadik helyen zárt. Tavaly más volt a helyzet: nagy célokkal vágott neki az esztendőnek, a várt sikerek azonban elmaradtak. A pontevedrai Eb-n és a tallinni vb-n is idő előtt búcsúzott, ráadásul ősszel még ennél is nagyobb pofonokba szaladt bele:

„Legalább egy érmet szerettem volna nyerni, de sajnos az edzésmunkám visszaesett. Nem koncentráltam eléggé és motiválatlanná váltam. Éreztem, hogy ez így nem lesz jó. Októberben nem sikerült kiharcolnom, hogy indulhassak a budapesti U23-as világbajnokságon (Kajtán Olivér legyőzte a válogatóversenyen – a szerk.), ráadásul a junior országos bajnokságon is kikaptam a nálam jóval fiatalabb Tösmagi Attilától. Ekkor ébredtem rá, hogy ennek így nincs értelme, szívvel-lélekkel kell dolgoznom minden nap.”

Gergő ismét beindult, elkezdett kőkeményen edzeni. Csakhogy decemberben két hónapon át tartó sérüléssorozatot élt át: a könyöke, a bordája, majd a foga egyaránt kényszerpihenőre ítélte. Ennek okán az első, somogyjádi juniorválogatón még nem vehetett részt, ám a március eleji, zsámbéki Fekete Gyémánt-kupán (nemzetközi válogatóviadal – a szerk.) már elindult, mi több, diadalt aratott.

„Tíz ország képviseltette magát az erőpróbán. Tavaly rengeteg utolsó éves állt szőnyegre a világversenyeken, Zsámbékon valamelyest fel tudtam mérni, hogy mennyire kicserélődött a juniorgeneráció – gyakorlatilag senkit nem ismertem. Remélem, a koronavírus-járvány okozta helyzet miatt nem törlik az Európa- és a világbajnokságot, hiszen a célom az, hogy mind a kettőről aranyéremmel térjek haza!”

Gergő fejben erősnek tartja magát és amondó, fizikailag kell még rengeteget fejlődnie ahhoz, hogy közelebb kerüljön az álmaihoz:

„Olimpiai, világ- és Európa-bajnok szeretnék lenni!” – mondja.

Ebben segít neki a Mol Alapítvány eszköztámogatása is, amelynek köszönhetően új sportfelszerelésekhez jutott.

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.06.03 09:13:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A korlátozások enyhítésével kijelenthető, hogy – bár szigorú ellenőrzés mellett – újraindult a sportélet hazánkban. Lássuk, miként „rajtoltak” az utánpótlássport legjobbjai!

2020.05.30 15:13:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Borussia Dortmund 19 éves norvég csatárzsenije, Erling Braut Haaland 2019. május 30-án írta be magát először a futball történelemkönyvébe, amikor egymaga 9 gólt rúgott a hondurasi válogatott ellen a lengyelországi U20-as világbajnokságon.

2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.

2020.05.12 09:11:17

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az MLSZ döntése értelmében hivatalosan is véget értek a korosztályos bajnokságok; helyezettek, illetve végeredmény alapján feljutók és kiesők nincsenek, az UEFA Ifjúsági Ligában az ETO FC Győr U19-es csapata indulhat.