utanpotlassport.hu 2019.09.07 09:07 Frissítve: 2019.09.10 21:05

Birkózás: a 21 éves, amerikai Daton Fix diadalmenete

A huszonegy esztendős Daton Fix megnyerte a Pánamerikai Játékok szabadfogású versenyét az 57 kg-ban, de korábban már a jövő héten kezdődő felnőtt-világbajnokságra is helyet szerzett magának az amerikai válogatottban. Írásunkban nemcsak a szép karriert követjük nyomon, hanem bepillantást adunk az Egyesült Államok birkózásának gyakorlatába és szellemiségébe is.

Szekeres István – utanpotlassport.hu A Pánamerikai Játékoknak, a kontinens olimpiájának a perui főváros, Lima adott otthont augusztusban. Négyévente rendezik meg, ötkarikás programmal – olyannyira, hogy a birkózásban például csak az olimpiai súlycsoportokban versenyzett általában hat induló, akik kvalifikációval jutottak el a viadalra.

A Játékok rangban az olimpia után következik, megelőzi a különböző sportágak világbajnokságát. Nem véletlen, hogy a birkózás olyan klasszisokat szólított szőnyegre, mint az Egyesült Államok csapatában a 2012-es olimpiai és négyszeres világbajnok, 31 éves Jordan Burroughs (szabadfogás 74 kg) vagy a már 37 esztendős, háromszoros olimpiai bajnok, kubai Mijain López (kötöttfogás 130 kg), s mindketten megszerezték az aranyérmet.

Az összesen kiosztott 72 éremből 15 jutott utánpótláskorú (U23) birkózónak, akik közül hárman állhattak fel a dobogó legfelső fokára. Mindhárom fogásnemnek van utánpótláskorú aranyérmese. Két egyesült államokbeli, Kayla-Colleen Miracle (női birkózás 62 kg) és Daton Fix (szabadfogás 57 kg), valamint az idei junior-világbajnok, kubai Gabriel Alejandro Rosillo Kindelan (kötöttfogás 97 kg).

Daton Fix levitellel kínálja meg ellenfelét

Daton Fix levitellel kínálja meg ellenfelét

Az év embere – legalábbis idáig – kétségtelenül az 57 kilós szabadfogású bajnok, Daton Duain Fix. Limában a negyeddöntőt technikai tussal hozta a brazil Daniel Alves do Nascimento, a kontinens juniorbajnokságának bronzérmese ellen. Az elődöntőben a kubai Reiner Andreu Ortegát, 2018 U23-as világ- és felnőtt pánamerikai bajnokát verte 4–1-re. Aztán jött a finálé, amelyben 11–0-ra, valósággal lesöpörte a szőnyegről a dominikai Juan Rubelin Ramírez Beltrét, aki 2011-ben a Pánamerikai Játékok bajnoka volt.

A három – nemzetközileg is jegyzett – legyőzöttjén kívül azonban azt is figyelembe kell venni, hogyan jutott el a Játékokra a nagyon erős hazai konkurencia ellenében. Maga mögött hagyta többek között az idei felnőtt-kontinensbajnok Joshua Rodriguezt, valamint a 2017-es párizsi felnőtt-vb ezüstérmesét, Thomas Gilmant. Utóbbit úgy, hogy júliusban legyőzte a világbajnoki kiküldetésért folyó, válogató párosmérkőzésen, és így ő képviseli az Egyesült Államok színeit a jövő hét végén kezdődő, kazahsztáni felnőtt-vb-n.

Az amerikai birkózás egyik sajátossága, hogy a válogatás nem hosszabb távú szakmai megfigyelésre épül, hanem a legjobbak megküzdenek egymással. Tavaly a budapesti világbajnokság előtt a korábban már vb-ezüstérmes Thomas Gilman a két nyert mérkőzésig folyó ütközetben 2–1-re nyert, és lett végül ötödik a magyar fővárosban. Az idei nebraskai válogató Fix 2–0-s sikerét hozta. Nem véletlen, hogy a USA Today a cikkében kiemelte: ő az első az oklahomai egyetem versenyzői közül, aki olimpián vagy vb-n szerepelhet azóta, hogy Coleman Scott a 2012. évi londoni olimpián bronzérmet nyert (szabadfogás 60 kg).

Daton Duain Fix az oklahomai Sand Springsben született. A helyhez kötődés kitüntetett helyet foglal el a sportág amerikai kommunikációjában. A források kiemelik a versenyzőről, hogy az oklahomai egyetem egykori birkózója, Derek Fix fia, és hogy nagyapja, Alan Karstetter a Charles Page-középiskola vezetőedzőjeként dolgozott a sportágban. Daton első edzője az édesapja volt, s most a fiú is az egyetem színeiben birkózik, korábban pedig a nagypapa által fémjelzett Charles Page-középiskola színeiben nyerte meg kétszer Oklahoma bajnokságát.

Az amerikai birkózásban elsősorban iskolákra épül az utánpótlás-nevelés. A méreteiről mindent elmond a kétszeres olimpiai bajnok, John Smith (1988 és 1992, szabadfogás 62 kg) történelmi közlése 2013-ból, amikor a NOB végrehajtó bizottságában összeállt lobbi teljes kudarcba fulladt puccskísérlete zajlott, hogy a birkózás kerüljön ki az olimpiai programból. Nos, Smith akkor közzétette, hogy az amerikai középiskolás bajnokságban 275 ezer fiatal kezdte meg a küzdelmeket, és hogy a birkózás a hatodik legnépszerűbb sportág az amerikai fiatalok körében. Továbbá, hogy minden jelentős egyetemen nagy létszámú műhely működik.

A győztes ünnepe. Érdemes megfigyelni a képeken a teltházas nézőteret is Fotók: USA Today

A győztes ünnepe. Érdemes megfigyelni a képeken a teltházas nézőteret is  •  Fotók: USA Today

John Smith a világ egyik legkiválóbb szakembere, és éppen az oklahomai egyetem edzője, aki tehát régről és közelről ismeri Daton Fixet, és már évekkel ezelőtt nagyra értékelte a tehetségét. A fiúra nem is lehetett nem felfigyelni…

2013-ban és 2014-ben megnyerte a pánamerikai kadétbajnokságot. Kötött- és szabadfogásban is. Az nem a véletlen műve. Az Egyesült Államok utánpótlás-nevelésében nincs korai szakosodás. Birkózni tanítják meg a fiatalokat. Mégpedig három fogásnemben! Az országba európai betelepülők vitték el a versenybirkózást, ahol azonban a sportágnak már megvoltak a saját, hagyományos őstípusai is. Azokat örökítette tovább az úgynevezett folkstyle birkózás, amelyet például amerikai elnökök – Abraham Lincoln, Ulysses S. Grant, Theodore Roosevelt – is kedvtelve űztek. A hagyománytisztelő amerikaiak ebben a szakágban is versengenek, éppúgy, mint a mongolok a háromnapos nemzeti ünnep, a Nádam fő attrakciójában, a „sasbirkózásban”.

Fix karrierje aztán a szabadfogásban épült tovább, évente egy-egy nagy trófea begyűjtésével. 2014: ifjúsági olimpia – ezüst, 2015: kadét-vb – bronz, 2016: junior-vb – bronz, 2017: junior-vb – arany, 2018: junior-vb – bronz.

Most pedig arany Limában, a Pánamerikai Játékokon. És hamarosan a folytatás a felnőtt-világbajnokságon, a kazahsztáni Nur-Szultanban.

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.

2020.05.12 09:11:17

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az MLSZ döntése értelmében hivatalosan is véget értek a korosztályos bajnokságok; helyezettek, illetve végeredmény alapján feljutók és kiesők nincsenek, az UEFA Ifjúsági Ligában az ETO FC Győr U19-es csapata indulhat.

2020.05.08 12:21:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Amennyiben a RB Salzburg elfogadná az AC Milan által a Tuttosport szerint tett 20 millió eurós ajánlatot, úgy a 19 éves Szoboszlai Dominik lehetne minden idők legdrágább magyar labdarúgója.

2020.05.01 13:31:16

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A LEN (Európai Úszó Szövetség) vezető testülete úgy határozott, hogy elhalasztja a 2020-as junior Európa-bajnokságot az összes szakágban (úszás, nyílt vízi úszás, műugrás, műúszás, vízilabda).