B. Z. utanpotlassport.hu 2020.06.01 09:03 Frissítve: 2020.06.01 11:32

Balzsay Károly csak apuka akart lenni a karanténban

A volt profi ökölvívó-világbajnok Balzsay Károly, egykori válogatott tornász felesége, Tünde, valamint lányaik, a szintén tornász Hanna és az öttusázó Jázmin mesél a rendhagyó, otthon töltött napokról.

Alaposan felfordult az élet a volt profi ökölvívó-világbajnok Balzsay Károlyéknál a karanténidőszak alatt, a házból gyakorlatilag edzőtermet varázsoltak a lányok. Persze, egy olyan családban ez nem meglepő, amelyben mindenki sportoló vagy edző. Balzsay Károly az ökölvívó-válogatott szövetségi kapitányi posztjának betöltése mellett a Budapesti Honvéd szakosztályát is vezeti, felesége, az egykori tornászválogatott Reubl Tünde a KSI-ben edzősködik, és Kisiván István mellett ő irányítja nagyobbik lányuk munkáját. Egészen sikeresen, hiszen a 12 éves Hanna már összetett serdülőbajnoknak mondhatja magát.

Együtt a Balzsay Család

Együtt a Balzsay Család

A kisebbik Balzsay lány, a 10 éves Jázmin öttusázó. Vagyis még csak három. Ő a KSI-ben Jámbor Gyöngyi felügyelete mellett úszik, fut, lő. Tavaly az U10-es korosztályban ő nyerte az Elit-bajnokságot, ami nem más, mint a Magyar-kupa-fordulók és az országos bajnoki versenyek legjobbjainak viadala. Ha mozgásról van szó, a családban nincs megállás, így jókora lendületben érte a gyerekeket a koronavírus-járvány miatti kényszerpihenő, amely természetesen nem a lazsálásról szólt.

„Az eleje nehezebb volt – mondja az anyuka. – A lányok feltették a kérdést, hogy: akkor eddig feleslegesen dolgoztunk? Nincs megméretés, most mi lesz? Aztán eltelt néhány nap és megbeszéltük, választhatunk: sírhatunk bármeddig, szomorkodhatunk, hogy nem lesz verseny, vagy pedig követhetjük a következő célt, amelyet kitűztünk, és megpróbáljuk a legtöbbet kihozni ebből a helyzetből. És akkor nekiálltunk edzeni itthon. Napi kétszer két és fél órát dolgoztunk. Picit nehéz volt összeegyeztetni a lányok programját, mert nem egy sportágat űznek. De Jázmin beállt a tornászerősítésbe, Hanna pedig biciklizett, lépcsőzött Jázmin futóedzései mellett.”

Jázmin már U10-es Elit-bajnok öttusázó

Jázmin már U10-es Elit-bajnok öttusázó

Az, hogy Hanna édesanyja mintájára tornász lett, a kislány számára szinte egyértelmű volt, hamar beleszeretett a sportágba. Jázmin azonban túl unalmasnak vélte a tornát, így számára izgalmasabb elfoglaltság után nézett.

„Hannával talán néha kicsit szigorú vagyok. Nem egyszerű megélni a sérüléseit, mert szülő is vagyok, és mégis azt mondom neki, hiába fáj vagy vérzik, menj vissza. De tudom, hogy céljai vannak, és másképp nem tudja elérni őket. Kénytelen vagyok így segíteni. Jázmin felettébb motivált. Tavaly mondta, hogy milyen időket szeretne úszni. Akkor apával nem szóltunk semmit, összenéztünk, és elmosolyodtunk. Aztán a következő Magyar-kupán betartotta a szavát, megúszta az ígért időt, és csak kérdőn ránk nézett: nem ez volt a cél?”

Bár a karantén elején kellett kis idő, amíg a lányok megszokták az új edzéskörülményeket, a szülők azt mondják, a végén már a gyerekek tartották bennük a motivációt. Balzsay Károly viszont nehezen tud rájuk edzőként tekinteni. Nem is akar.

„Az első hetekben minden másnap jártunk futni Jázminnal, csak három-négy hét után megsérültem, nem bírta a bal vádlim ezt a terhelést – számol be az apuka. – Onnantól már kísérni nem tudtam, de maga az, hogy a kisebbik lányommal futottam együtt, nagyon tetszett. És nemhogy tartotta az én tempómat, hanem a végén még azt mondta, hogy: na, apa, most már úgysem kell átmenni az úton, szóval otthon találkozunk! És otthagyott. Ez nagyon jó érzés volt. Nálunk délelőtt, délután az egész ház átalakult egy nagy edzőteremmé. Lent mentek a különböző talajos gyakorlatok, az emeleten pedig a húzódzkodás és hasonló dolgok. A lányokban rendkívül nagy versenyszellem van. Nem biztos, hogy csak tőlem örökölték, az egész családra jellemző. Már ovis korban is mindenből versenyt csináltak. Minden helyzetben ők akartak lenni a legjobbak, leggyorsabbak. Én igyekszem nem edzőként tekinteni rájuk, hiszen elsősorban apa vagyok. Persze, amiben tudok, abban segítek, de a tornához és az öttusához sem szeretnék érteni. A sportban csak általánosságban adok tanácsot. Inkább büszke és elfogult apuka akarok lenni.”

Hanna serdülő magyar bajnok tornász

Hanna serdülő magyar bajnok tornász

A lányok nagyjából két hete már megkezdték az egyesületi edzéseket, Hanna újra csarnokban készül, Jázmin egyelőre még csak fut, az uszodára várnia kell. Abban mindketten egyetértenek, hogy az otthoni edzéseket sokkal jobb volt együtt végezni.

„Az edzés kicsit fura volt, mert nem Gyöngyi nénivel csináltam, és nem volt uszoda, szóval nem tudtam úszni – meséli Jázmin. – Az öttusát azért szeretem, mert több versenyszámban kell egyszerre jónak lenni, de azok közül nem tudok választani, mindegyiket kedvelem. Nagyon jók voltak Hannával a közös edzések, de azt is szeretem benne, hogy sokat játszik velem, amikor van szabadideje. Például társasjátékozunk, biciklizünk vagy sakkozunk.”

„Leginkább az volt rossz, hogy félbe kellett hagynunk a munkát, és nem tudtunk részt venni a versenyeken, amelyeken szerettünk volna, mert ugye elmaradtak – mondja Hanna. – Jázminnal jól megértjük egymást, edzés közben szoktunk szurkolni a másiknak, így sokkal többet ki tudunk hozni egymásból. Például, ha időre húzódzkodunk, mondjuk: gyerünk, még öt másodperc, meg tudod csinálni! Anya azt mondta, nem túlzottan akarta, hogy tornázzak, mert veszélyes, de nagyon megtetszett, és ott ragadtam. Meg lehet szokni, hogy edzésen ne anyukámként tekintsek rá, hanem edzőként. Már két hete kezdtük a munkát, minél több elemet meg akarok csinálni, mert talán hamarosan újra tartanak versenyeket, és azokon szeretnék szépen szerepelni.”

Így edzett Jázmin a karanténban:

Így edzett Hanna a karanténban:

További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.

További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.10.25 16:41:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

Az utánpótláskorú magyarok közül Özbas Szofi (63 kg) és Naji Dávid (60 kg) szerepelt legjobban a Budapesten rendezett olimpiai kvalifikációs dzsúdó Grand Slam-versenyen; előbbi a harmadik, utóbbi pedig az ötödik helyen zárt.

2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.