Balzsay Károly csak apuka akart lenni a karanténban

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.06.01. 09:03
Címkék
A volt profi ökölvívó-világbajnok Balzsay Károly, egykori válogatott tornász felesége, Tünde, valamint lányaik, a szintén tornász Hanna és az öttusázó Jázmin mesél a rendhagyó, otthon töltött napokról.

Alaposan felfordult az élet a volt profi ökölvívó-világbajnok Balzsay Károlyéknál a karanténidőszak alatt, a házból gyakorlatilag edzőtermet varázsoltak a lányok. Persze, egy olyan családban ez nem meglepő, amelyben mindenki sportoló vagy edző. Balzsay Károly az ökölvívó-válogatott szövetségi kapitányi posztjának betöltése mellett a Budapesti Honvéd szakosztályát is vezeti, felesége, az egykori tornászválogatott Reubl Tünde a KSI-ben edzősködik, és Kisiván István mellett ő irányítja nagyobbik lányuk munkáját. Egészen sikeresen, hiszen a 12 éves Hanna már összetett serdülőbajnoknak mondhatja magát.Balzsay Károlyéknál a karanténidőszak alatt, a házból gyakorlatilag edzőtermet varázsoltak a lányok. Persze, egy olyan családban ez nem meglepő, amelyben mindenki sportoló vagy edző. Balzsay Károly az ökölvívó-válogatott szövetségi kapitányi posztjának betöltése mellett a Budapesti Honvéd szakosztályát is vezeti, felesége, az egykori tornászválogatott Reubl Tünde a KSI-ben edzősködik, és Kisiván István mellett ő irányítja nagyobbik lányuk munkáját. Egészen sikeresen, hiszen a 12 éves Hanna már összetett serdülőbajnoknak mondhatja magát.

Együtt a Balzsay Család
Együtt a Balzsay Család

Együtt a Balzsay Család

A kisebbik Balzsay lány, a 10 éves Jázmin öttusázó. Vagyis még csak három. Ő a KSI-ben Jámbor Gyöngyi felügyelete mellett úszik, fut, lő. Tavaly az U10-es korosztályban ő nyerte az Elit-bajnokságot, ami nem más, mint a Magyar-kupa-fordulók és az országos bajnoki versenyek legjobbjainak viadala. Ha mozgásról van szó, a családban nincs megállás, így jókora lendületben érte a gyerekeket a koronavírus-járvány miatti kényszerpihenő, amely természetesen nem a lazsálásról szólt.

„Az eleje nehezebb volt – mondja az anyuka. – A lányok feltették a kérdést, hogy: akkor eddig feleslegesen dolgoztunk? Nincs megméretés, most mi lesz? Aztán eltelt néhány nap és megbeszéltük, választhatunk: sírhatunk bármeddig, szomorkodhatunk, hogy nem lesz verseny, vagy pedig követhetjük a következő célt, amelyet kitűztünk, és megpróbáljuk a legtöbbet kihozni ebből a helyzetből. És akkor nekiálltunk edzeni itthon. Napi kétszer két és fél órát dolgoztunk. Picit nehéz volt összeegyeztetni a lányok programját, mert nem egy sportágat űznek. De Jázmin beállt a tornászerősítésbe, Hanna pedig biciklizett, lépcsőzött Jázmin futóedzései mellett.”

Jázmin már U10-es Elit-bajnok öttusázó
Jázmin már U10-es Elit-bajnok öttusázó

Jázmin már U10-es Elit-bajnok öttusázó

Az, hogy Hanna édesanyja mintájára tornász lett, a kislány számára szinte egyértelmű volt, hamar beleszeretett a sportágba. Jázmin azonban túl unalmasnak vélte a tornát, így számára izgalmasabb elfoglaltság után nézett.

„Hannával talán néha kicsit szigorú vagyok. Nem egyszerű megélni a sérüléseit, mert szülő is vagyok, és mégis azt mondom neki, hiába fáj vagy vérzik, menj vissza. De tudom, hogy céljai vannak, és másképp nem tudja elérni őket. Kénytelen vagyok így segíteni. Jázmin felettébb motivált. Tavaly mondta, hogy milyen időket szeretne úszni. Akkor apával nem szóltunk semmit, összenéztünk, és elmosolyodtunk. Aztán a következő Magyar-kupán betartotta a szavát, megúszta az ígért időt, és csak kérdőn ránk nézett: nem ez volt a cél?”

Bár a karantén elején kellett kis idő, amíg a lányok megszokták az új edzéskörülményeket, a szülők azt mondják, a végén már a gyerekek tartották bennük a motivációt. Balzsay Károly viszont nehezen tud rájuk edzőként tekinteni. Nem is akar.

„Az első hetekben minden másnap jártunk futni Jázminnal, csak három-négy hét után megsérültem, nem bírta a bal vádlim ezt a terhelést – számol be az apuka. – Onnantól már kísérni nem tudtam, de maga az, hogy a kisebbik lányommal futottam együtt, nagyon tetszett. És nemhogy tartotta az én tempómat, hanem a végén még azt mondta, hogy: na, apa, most már úgysem kell átmenni az úton, szóval otthon találkozunk! És otthagyott. Ez nagyon jó érzés volt. Nálunk délelőtt, délután az egész ház átalakult egy nagy edzőteremmé. Lent mentek a különböző talajos gyakorlatok, az emeleten pedig a húzódzkodás és hasonló dolgok. A lányokban rendkívül nagy versenyszellem van. Nem biztos, hogy csak tőlem örökölték, az egész családra jellemző. Már ovis korban is mindenből versenyt csináltak. Minden helyzetben ők akartak lenni a legjobbak, leggyorsabbak. Én igyekszem nem edzőként tekinteni rájuk, hiszen elsősorban apa vagyok. Persze, amiben tudok, abban segítek, de a tornához és az öttusához sem szeretnék érteni. A sportban csak általánosságban adok tanácsot. Inkább büszke és elfogult apuka akarok lenni.”

Hanna serdülő magyar bajnok tornász
Hanna serdülő magyar bajnok tornász

Hanna serdülő magyar bajnok tornász

A lányok nagyjából két hete már megkezdték az egyesületi edzéseket, Hanna újra csarnokban készül, Jázmin egyelőre még csak fut, az uszodára várnia kell. Abban mindketten egyetértenek, hogy az otthoni edzéseket sokkal jobb volt együtt végezni.

„Az edzés kicsit fura volt, mert nem Gyöngyi nénivel csináltam, és nem volt uszoda, szóval nem tudtam úszni – meséli Jázmin. – Az öttusát azért szeretem, mert több versenyszámban kell egyszerre jónak lenni, de azok közül nem tudok választani, mindegyiket kedvelem. Nagyon jók voltak Hannával a közös edzések, de azt is szeretem benne, hogy sokat játszik velem, amikor van szabadideje. Például társasjátékozunk, biciklizünk vagy sakkozunk.”

„Leginkább az volt rossz, hogy félbe kellett hagynunk a munkát, és nem tudtunk részt venni a versenyeken, amelyeken szerettünk volna, mert ugye elmaradtak – mondja Hanna. – Jázminnal jól megértjük egymást, edzés közben szoktunk szurkolni a másiknak, így sokkal többet ki tudunk hozni egymásból. Például, ha időre húzódzkodunk, mondjuk: gyerünk, még öt másodperc, meg tudod csinálni! Anya azt mondta, nem túlzottan akarta, hogy tornázzak, mert veszélyes, de nagyon megtetszett, és ott ragadtam. Meg lehet szokni, hogy edzésen ne anyukámként tekintsek rá, hanem edzőként. Már két hete kezdtük a munkát, minél több elemet meg akarok csinálni, mert talán hamarosan újra tartanak versenyeket, és azokon szeretnék szépen szerepelni.”

Így edzett Jázmin a karanténban:

Így edzett Hanna a karanténban:

További korosztályos hírekÖTTUSÁBANa sportági aloldalunkon.

További korosztályos hírekTORNASPORTOKBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik