B. Z. utanpotlassport.hu 2019.12.03 18:59 Frissítve: 2019.12.03 19:05

Atlétika: Varga Gréta sorra veszi az akadályokat

Amelyik versenyszámban idén elindult, egyéni csúcsot futott. A korosztályos országos bajnoki címei már papírformának minősülnek, idei kimagasló eredménye a 2000 méter akadályon megszerzett EYOF-ezüstérem. A veszprémi Varga Gréta 15 évesen lett az év ifjúsági leány atlétája – nem véletlenül.

A múlt hét végén átadták a Magyarország legjobb utánpótláskorú atlétáinak járó díjakat, azaz minden korosztályban megnevezték, ki teljesített legjobban 2019-ben. Idén az év ifjúsági, tehát U18-as leány versenyzőjének díját a 16. életévét csak december közepén betöltő Varga Gréta vehette át. A veszprémi SVSE futója fantasztikus hónapokat tudhat a háta mögött. Amelyik versenyszámban elindult, ott egyéni csúcsot ért el, fő számában pedig, 2000 méter akadályon ezüstérmet szerzett a bakui Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF).

vg1

Edző és tanítványa az elismerésekkel  •  Forrás: atletika.hu

„Remekül sikerült éven vagyok túl, mégis meglepődtem, hogy én kaptam az elismerést, de úgy érzem, megérdemeltem – mondja Gréta. – Rengeteg motivációt ad a díj. Számomra azt jelenti, hogy gondolnak rám és hisznek bennem, ez pedig arra ösztönöz, tovább csináljam, és minél jobb legyek. Bár úgy érzem, a hozzáállásommal eddig sem volt probléma.”

Ezt megerősíti edzője, Tóthné Stupián Anikó is, aki ide kapcsolódóan megemlítette, egyáltalán nincs nehéz dolga tanítványával, hiszen sosem hiányzik edzésről, és nincs olyan, hogy valamit ne csinálna meg.

„Nagyon büszke vagyok rá. Ránézésre olyan pici, vékonyka lánynak látszik, de rendkívül kemény versenyző és a belső koncentráltsága egyedülálló. Nem emlékszem, lett volna hasonló tanítványom e tekintetben. Neki tényleg csak a verseny létezik, amikor kell, akkor tud a legjobban összpontosítani, tehetsége és kiváló képességei mellett ebben lehet a titka. Tizenöt évesen olyan képességekkel rendelkezik, amik később feljogosíthatják a felnőtt világversenyekre is, hiszen akik ilyen fiatalon ilyen eredményeket értek el, rendre eljutottak odáig.”

Edzőnője szerint Gréti legnagyobb fejlődése idén a látásmódjában mutatkozik meg. Az eddig magát csak „egy gyerekversenyzőnek a sok közül” tartó lány szemlélete a profizmus irányába változott, ez pedig éppúgy feltűnik étkezésének, mint öltözködésének tudatosságában.

eyof mon varga gréta

Az EYOF-ezüstérem az ifi európai ranglista alapján reális cél volt  •  Fotó: MOB/Szalmás Péter

„Tavaly még nem volt számomra nyilvánvaló, hogy jó vagyok, de minden szempontból változott a hozzáállásom – vélekedik a versenyző. – Már elhiszem, hogy a legjobbak közt a helyem. Ennek is köze van ahhoz, hogy jó eredményeket értem el, és persze annak, nagyon sok biztatást kapok az edzőmtől és a szüleimtől is.”

A 15 éves futólány idén különösebb nehézség nélkül váltott 1500 akadályról 2000-re, 6.41:69-es egyéni csúcsát az első komolyabb versenyén megfutotta, az EYOF-on ettől közel öt másodperccel elmaradt, de ez is elég volt az éremhez – ezüsthöz. Az, hogy Gréta felállhat a dobogóra az év fő viadalán, egyébként benne volt a pakliban, az ifi európai ranglistán a második legjobb idő az övé. Emellett 800, 1500, 3000 és 5000 méteren javított rekordján. A kapott díj ebből a szempontból nem meglepő.

„Persze, elgondolkoztam rajta, hogy a kitüntetést tőlem akár két évvel idősebb is kaphatta volna, tulajdonképpen nem is értem, miért az enyém lett. A gálán a korosztályunkban Kőszegi Míra (200 méteren ifi országos csúcstartó és EYOF-ezüstérmes futó – a szerk.) és köztem dőlt el a díj sorsa, de én biztos voltam benne, hogy az övé lesz. Amikor megláttam a képernyőn, hogy én nyertem, egy pillanatra nem hittem el, aztán az jutott eszembe, oké, akkor mindketten kapunk. Végül csak én. Nagyon jó érzés.”

Ahogy Tóthné Stupián Anikó fogalmaz: „ilyenkor meg kell állni egy pillanatra, és gondolatban is megünnepelni”. Az ünneplésre valóban nincs sok idő, mert a nagy versenyeknek még 2019-ben sincs vége Gréta számára, vasárnap egyedüli magyar lányként ott lesz a portugáliai junior mezei futó Európa-bajnokság mezőnyében. Amint mondja, egyelőre csak tapasztalatszerzés céljából méri össze tudását a négy évvel idősebbekkel, de egy-két év múlva ezen az eseményen is az éremért startolna el.

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".

2020.02.02 16:06:15

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Számos utánpótlássikerről adunk hírt, ám jól tudjuk: ezek még nem garantálják a fényes felnőttpályafutást. Most az érem másik oldalát vizsgáltuk meg: olyan sportolókkal beszéltünk, akik utánpótláskorúként nem arattak nagy sikereket, de későn érő típusként szép pályafutást építettek.

2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.

2020.01.14 21:07:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elstartolt a junior leánykosarasok bajnokságának felsőházi rájátszása, amelyben a Csata DSE, a DVTK Akadémia és a Vasas Akadémia hozta ez idáig minden meccsét. A miskolciak eddig két mérkőzésből kétszer nyertek ugyanolyan arányú különbséggel: 68−67-re verték az NKA Pécs és a BEAC-Újbuda KA alakulatát is.