Atlétika: Lehetnének jó rúdugróink, csak... – Bagyula István

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2023.11.07. 17:48
Címkék
A világbajnoki ezüstérmes, magyar csúcstartó rúdugró, Bagyula István az Ikarus BSE-ben utánpótláskorúakkal kezdett el foglalkozni.

Ősz elejétől a fővárosi Ikarus BSE atlétikai szakosztályában edz nagyjából tíz fiatalt a valaha volt legjobb magyar rúdugró, Bagyula István. A világbajnoki ezüstérmes, 1991 óta 592 centiméterrel magyar csúcstartó tréner korábban is edzősködött (többek között a szintén honi rekorder távolugró, Vaszi Tünde felkészülését irányította), ám először vállalt el kisebb csoportot.Bagyula István. A világbajnoki ezüstérmes, 1991 óta 592 centiméterrel magyar csúcstartó tréner korábban is edzősködött (többek között a szintén honi rekorder távolugró, Vaszi Tünde felkészülését irányította), ám először vállalt el kisebb csoportot.

„Nem könnyű koordinálni tíz-tizenegy fiatalt figyelembe véve, hogy viszonylag szűk időkeretbe kell beilleszteni az edzéseket, mert mindenki iskolás – mondja.  Az, hogy többen vagyunk, nekem is más, de én is rengeteg újdonságot tanulok. Például ha valamit megtapasztalunk az egyik versenyzőnél, azt máris alkalmazni lehet a másik munkájában. A rúdugrás szempontjából enyhén szólva sem ideálisak a körülményeink, ezzel együtt vannak jelek, hogy a sportolóim fogékonyak arra, amit tanítani próbálok. Az elsődleges célunk, hogy mindenki érezze jól magát, és egyre jobban ugorjon. A rúdugráshoz talán kevésbé kellenek extrém képességek az atlétikán belül, de az biztos, hogy sebesség nélkül nincs eredmény.

Igazából itthon is lenne esély arra, hogy jó rúdugrókat neveljünk,

csak akkor nem lennének tízhúszas sprintereink vagy hétnyolcvanas távolugróink. Akkor ötnyolcvanas rúdugróink lennének.”

Bagyula István nagy lelkesedéssel végzi munkáját az Ikarus pályáján 

A hazai csúcstartó elmondta, az országhatáron belül is akad sokra hivatott ígéret, ám a fiatalabb korosztályok teljesítményeiből még nem lehet biztosan megjósolni, hogy ki mire lesz képes később. Arról pedig, hogy elképzelhetőnek tartja-e, hogy a közeljövőben bárki is megközelíti itthon az ő eredményeit, felnevetve úgy fogalmazott, hogy:

„Egyelőre abban látom a megoldást, hogy engem klónozunk, rábízunk saját magamra, és akkor mindazt a hibát, amit elkövettem, talán még egyszer nem fogom. Ha ez nem lehetséges, akkor még nem látom, hogy ez miként és kinek fog sikerülni.”

(Kiemelt képünkön: Bagyula István)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik