B. Z. utanpotlassport.hu 2020.02.15 09:02 Frissítve: 2020.02.15 12:16

Atlétika: két futás, három korosztályos csúcs Varga Grétától

A veszprémi SVSE 16 éves futója, Varga Gréta olyannyira remekül kezdte a fedett pályás szezont, hogy 1500 és 3000 méteren is megjavította az ifjúsági országos csúcsot – utóbbi távon elért eredménye egyben juniorrekord is. A tavalyi év legjobb ifjúsági leány atlétájának választott versenyző szokásához híven nagy szerénységgel beszél kimagasló teljesítményéről.

Amiben tavaly elindult, abban egyéni csúcsot javított – igaz ez 800 métertől 5000 méterig. A bakui EYOF-on fő versenyszámában, 2000 méter akadályfutásban szerzett ezüstérmet, az év végi junior mezei futó világbajnokságon pedig a négy évvel idősebbek között szerepelt, hetedikként zárt. Tóthné Stupián Anikó tanítványa decemberben megkapta az év ifjúsági leány atlétája elismerést. A fedett pályán ott folytatta, ahol szabadtéren abbahagyta: Pozsonyban az 1500-on elért 4:24.00-s ideje, majd az egy hete Budapesten, 3000 méteren futott 9:28.40-es eredménye új ifjúsági országos csúcs, sőt, utóbbi juniorrekord is. A veszprémi SVSE 16 éves futójával, Varga Grétával beszélgettünk.

vargagretaujveol

Varga Gréta immáron három korosztályos csúcs birtokosa  •  Fotó: Berényi Ibolya

Három hete még nem fűződött a nevedhez egyetlen korosztályos rekord sem, most mindjárt három is.

Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült megjavítanom a csúcsokat. A pozsonyi 1500 után is jó érzéssel töltött el az eredmény, de a 3000 métert követően csak fokozódott bennem az öröm. A kettő között azért van némi különbség. Bár benne volt a levegőben, hogy megjavítom a rekordot, Pozsonyban nem mertem ránézni futás közben az órára, csak a végén. Budapesten Anikó néni minden körben mondta, hogy hol tartok.

Akkor ott már kimondottan a csúcs volt a cél?

Igen. Gondoltuk, hogy 3000 méteren is képes vagyok javítani – ezt persze az 1500-as időből is lehetett gyanítani. Azonban picit hezitáltunk, hogy elinduljak-e a budapesti versenyen, vagy várjunk addig, amíg erősebb lesz a mezőny. A pozsonyi futásnál sokat számított, hogy remek felnőtt futókkal versenyezhettem együtt. Végül ragaszkodtam a nevezéshez, szerettem volna futni. Bíztam benne, hogy így sikerül.

Ezek szerint nem is kell az erős mezőny?

Ez most így alakult. Az hajtott, hogy minél közelebb legyek a csúcshoz. Megbeszéltük milyen köröket kell futnom, hogy összejöjjön.

Egyúttal 28 év után új juniorcsúcsot is láthattunk.

Azt be kell valljam, fogalmam sem volt, mennyi az U20-as rekord. Mondjuk úgy, az hab volt a tortán.

Az ifjúsági világranglistát milyen gyakran nézed meg?

Egyszer-kétszer már rápillantottam, de nem sokszor szoktam.

Azt azért tudod, hogy mindkét távon a legelején vagy?

Természetesen igen. Bár annál többet nem tudok mondani erről, mint hogy örülök neki. Remélem, nem nagyon fogok lejjebb csúszni.

Hogyan állsz rajthoz a középtávokon annak tudatában, hogy jó eséllyel te fogsz nyerni a korosztályodban?

Nem egyszerű, hogy sokszor csak magammal kell versenyeznem, de így is vannak elvárásaim. Az a célom, hogy egyre jobb időket fussak, függetlenül attól, vannak-e mellettem vagy sem. Persze azért erős mezőnyben talán ez egyszerűbb. Ha van lehetőségem, akkor magasabb korosztályokban indulok. Nagy motivációt adott, hogy az ifik között megkaptam az év atlétája díjat – ez azt jelenti, jó úton járok.

Idei fő versenyed az ifjúsági Európa-bajnokság lesz 2000 akadályon. Ezek után is fix a versenyszám?

Igen. Akadályt majd csak tavasszal tudok futni, bizakodom, hogy abban a számban is képes leszek kimagaslóan teljesíteni. Az 1500 és a 3000 méter is nagyon közel áll hozzám, de most azt mondom, akadályon szeretnék indulni.

Hogyan fogadták otthon a sikereidet?

Nem is kellett hazáig menni, mert a szüleim mindkét versenyen ott voltak. Mindig nagyon szurkolnak, és úgy gondolom, igazán büszkék rám. Azt mondták, én vagyok a kedvenc lányuk! Ez nagyon jólesik, bár ebben a versenyben biztos befutó voltam, mert testvérem nincsen.

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.04.04 14:29:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ausztrál bajnokságban vitézkedő Illawara Hawks kosárlabdacsapata súlyos anyagi gondokkal küzd, a klub év újoncának választott fiatalja, LaMelo Ball pedig a jelek szerint nem tétlenkedik: az NBA-be igyekvő 18 éves srác nemes egyszerűséggel megvásárolja imádott együttesét – minderről az ifjú menedzsere, Jermaine Jackson számolt be az ESPN-nek.

2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.