Atlétika: két fedett pályás ifjúsági csúcs dőlt meg a hétvégén

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.01.27. 18:32
Címkék
A veszprémi Varga Gréta 1500 méteren nyert Pozsonyban, a pécsi Garamvölgyi Petra rúdugrásban lett második Stockholmban a hétvégén. Mindkét fiatal atlétalány eredménye fedett pályás ifjúsági országos rekord.

A hétvégén több utánpótláskorú atléta ért el kiemelkedő eredményt a nemzetközi porondon, Pozsonyban és Stockholmban is született korosztályos országos rekord. A szlovákiai fedett pályás Olimpiai Reménységek Versenyén Farkas Bence 300 méteren győzött nagyszerű idővel, 34.39-cel. A PSN Zrt. 17 éves versenyzője ihletett formában kezdte a szezont, korábban Bécsben 21.34-et futott 200 méteren, amivel egy ideig az ifjúsági világranglista dobogójára is felfért.Farkas Bence 300 méteren győzött nagyszerű idővel, 34.39-cel. A PSN Zrt. 17 éves versenyzője ihletett formában kezdte a szezont, korábban Bécsben 21.34-et futott 200 méteren, amivel egy ideig az ifjúsági világranglista dobogójára is felfért.

Garamvölgyi Petra Stockholmban ugrott csúcsot Forrás: Garamvölgyi Petra/Facebook
Garamvölgyi Petra Stockholmban ugrott csúcsot Forrás: Garamvölgyi Petra/Facebook

Garamvölgyi Petra Stockholmban ugrott csúcsot  •  Forrás: Garamvölgyi Petra/Facebook

Ugyancsak Pozsonyban, de már vasárnap és a felnőttmezőnyben alkotott maradandót a 16 éves Varga Gréta. A 2019 legjobb ifjúsági atlétanőjének választott versenyző 1500 méteren nyert 4:24.00-val. Ez az idő több mint két másodperccel jobb, mint Czebei Réka 12 évvel ezelőtti futása, azaz fedett pályás ifjúsági rekord. A 2000 méter akadályon EYOF-ezüstérmes Varga Gréta tehát ott folytatta, ahol tavaly abbahagyta: decemberben a junior mezei futó Eb-n ért el kimagasló hetedik helyezést.

Stockholmban a rúdugróké volt a főszerep, a Just pole vault! elnevezésű versenyen a pécsi Garamvölgyi Petra 392 centiméter felett lendült át, ezzel a hétvége másik ifjúsági országos csúcsát bemutatva. Az így második helyen végző 16 éves atlétalány ugrása egy centivel jobb mint Juhász Fanni 22 éven keresztül tartott rekordja.

"Az egész verseny nagyon nagy élmény volt, már csak azért is, mert most repültem először– mondja Garamvölgyi Petra. – A nevezési listát előre megnézve, tudtam, kikkel fogok versenyezni, és hogy lesznek ott olyanok, akikkel nyáron az Európa-bajnokságon is fogok találkozni. Izgultam, de tisztában voltam vele, hogy bennem van az országos csúcs, mert mostanában azért voltak jó kísérleteim. Nagyon örültem, második kísérletre ugrottam át 392-t és 402 centiméteren is nagyon jó volt az első próbálkozásom. Ebben az évben szeretném még tovább javítania csúcsot, és persze, szabad téren is. Ott is Juhász Fanni tartja, és az is 1998-as rekord."

Ugyanitt az MTK-s Nagy Marcell is kiválóan szerepelt, a 17 éves rúdugró 493 centiméteres teljesítményével a hazai felnőttranglista az élére került.

További korosztályos hírekATLÉTIKÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik