B. Z. utanpotlassport.hu 2020.01.27 18:32 Frissítve: 2020.01.28 11:36

Atlétika: két fedett pályás ifjúsági csúcs dőlt meg a hétvégén

A veszprémi Varga Gréta 1500 méteren nyert Pozsonyban, a pécsi Garamvölgyi Petra rúdugrásban lett második Stockholmban a hétvégén. Mindkét fiatal atlétalány eredménye fedett pályás ifjúsági országos rekord.

A hétvégén több utánpótláskorú atléta ért el kiemelkedő eredményt a nemzetközi porondon, Pozsonyban és Stockholmban is született korosztályos országos rekord. A szlovákiai fedett pályás Olimpiai Reménységek Versenyén Farkas Bence 300 méteren győzött nagyszerű idővel, 34.39-cel. A PSN Zrt. 17 éves versenyzője ihletett formában kezdte a szezont, korábban Bécsben 21.34-et futott 200 méteren, amivel egy ideig az ifjúsági világranglista dobogójára is felfért.

Garamvölgyi Petra Stockholmban ugrott csúcsot Forrás: Garamvölgyi Petra/Facebook

Garamvölgyi Petra Stockholmban ugrott csúcsot  •  Forrás: Garamvölgyi Petra/Facebook

Ugyancsak Pozsonyban, de már vasárnap és a felnőttmezőnyben alkotott maradandót a 16 éves Varga Gréta. A 2019 legjobb ifjúsági atlétanőjének választott versenyző 1500 méteren nyert 4:24.00-val. Ez az idő több mint két másodperccel jobb, mint Czebei Réka 12 évvel ezelőtti futása, azaz fedett pályás ifjúsági rekord. A 2000 méter akadályon EYOF-ezüstérmes Varga Gréta tehát ott folytatta, ahol tavaly abbahagyta: decemberben a junior mezei futó Eb-n ért el kimagasló hetedik helyezést.

Stockholmban a rúdugróké volt a főszerep, a Just pole vault! elnevezésű versenyen a pécsi Garamvölgyi Petra 392 centiméter felett lendült át, ezzel a hétvége másik ifjúsági országos csúcsát bemutatva. Az így második helyen végző 16 éves atlétalány ugrása egy centivel jobb mint Juhász Fanni 22 éven keresztül tartott rekordja.

"Az egész verseny nagyon nagy élmény volt, már csak azért is, mert most repültem először – mondja Garamvölgyi Petra. – A nevezési listát előre megnézve, tudtam, kikkel fogok versenyezni, és hogy lesznek ott olyanok, akikkel nyáron az Európa-bajnokságon is fogok találkozni. Izgultam, de tisztában voltam vele, hogy bennem van az országos csúcs, mert mostanában azért voltak jó kísérleteim. Nagyon örültem, második kísérletre ugrottam át 392-t és 402 centiméteren is nagyon jó volt az első próbálkozásom. Ebben az évben szeretném még tovább javítani a csúcsot, és persze, szabad téren is. Ott is Juhász Fanni tartja, és az is 1998-as rekord."

Ugyanitt az MTK-s Nagy Marcell is kiválóan szerepelt, a 17 éves rúdugró 493 centiméteres teljesítményével a hazai felnőttranglista az élére került.

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".

2020.02.02 16:06:15

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Számos utánpótlássikerről adunk hírt, ám jól tudjuk: ezek még nem garantálják a fényes felnőttpályafutást. Most az érem másik oldalát vizsgáltuk meg: olyan sportolókkal beszéltünk, akik utánpótláskorúként nem arattak nagy sikereket, de későn érő típusként szép pályafutást építettek.

2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.

2020.01.14 21:07:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elstartolt a junior leánykosarasok bajnokságának felsőházi rájátszása, amelyben a Csata DSE, a DVTK Akadémia és a Vasas Akadémia hozta ez idáig minden meccsét. A miskolciak eddig két mérkőzésből kétszer nyertek ugyanolyan arányú különbséggel: 68−67-re verték az NKA Pécs és a BEAC-Újbuda KA alakulatát is.