Atlétika: Fándly Márk a magyarokat képviseli az ifi eb-n

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.02.14. 13:44
Címkék
Augusztusban kötelezte el magát a Debreceni Sportiskolához a 17 éves Fándly Márk, aki addig Nagyváradon versenyzett. A fiatal atlétára jó hatással volt az átigazolás: fedett pályás 800 méteren rögtön biztató egyéni csúccsal kezdett, az ifjúsági világranglistán pedig az élmezőnybe került. Utóbbi rangsorban még román zászló áll a neve mellett – nem sokáig.

Nemrégiben a budapesti nyílt fedett pályás versenyen nagyszerű eredménnyel hívta fel magára a figyelmet a 17 éves Fándly Márk. A fiatal atléta idei első viadalán 800 méteren futott 1:53.73-as időeredménye amellett, hogy egyéni csúcs, az ifjúsági világranglistán is igen előkelő helyezést ért; jelenleg a hatodik a sorban.Fándly Márk. A fiatal atléta idei első viadalán 800 méteren futott 1:53.73-as időeredménye amellett, hogy egyéni csúcs, az ifjúsági világranglistán is igen előkelő helyezést ért; jelenleg a hatodik a sorban.

„Tavaly szabadtéren futottam 1:56.50-et, így mondhatom, igazán látványos az előre lépés. A cél az volt, hogy teljesítsem az 1.55.30-as ifjúsági Eb-szintet, ez szerencsére sikerült. Éreztem is, hogy már több van bennem, de nem éltem magam bele a jó eredménybe, mert nem akartam csalódni. Persze, azért reménykedtem.”

Fándly Márk remek rajtot vett az évben Forrás: Fándly Márk/Facebook
Fándly Márk remek rajtot vett az évben Forrás: Fándly Márk/Facebook

Fándly Márk remek rajtot vett az évben  •  Forrás: Fándly Márk/Facebook

Márk 2012-ben kezdett atletizálni szülővárosában, Nagyváradon. És egészen tavaly augusztusig versenyzett a romániai klubjában, akkor azonban úgy érezte, elérkezett az idő a váltásra és Debrecenbe költözött. Egyértelműen a fejlődése érdekében cselekedett, jobb körülményekre és felkészültebb szakmai vezetésre vágyott. A Debreceni Sportiskolától mindkettőt megkapta. Új edzője K. Szabó Gábor lett.

„Nagyon jól érzem magam Debrecenben, jó helyen vagyok. A váltás könnyen ment, a régi klub persze el volt keseredve, de azt mondták az edzők, az én sorsomról döntsek én. A körülmények, az edzőm hozzáállása a munkához összehasonlíthatatlan a korábbiakkal.”

Az átigazolás papírmunkával is jár. Ennek egy része még folyamatban van. Így fordulhat elő, hogy az európai szövetség honlapján Márk neve mellett magyar, a világszövetségén pedig román zászló áll. Hamarosan azonban utóbbi is piros-fehér-zöldre vált.

„Az idei fő versenyem az olaszországi ifjúsági Európa-bajnokság lesz, ahol egyértelmű, hogy az anyanyelvem és származásom országát, a magyart képviselem büszkén. Ez nem volt nehéz választás, nem volt kérdés. Romániában próbáltak győzködni, de én bíztam benne, hogy Magyarországon tudok kiteljesedni. Már rövid idő alatt hatalmasat fejlődtem, szeretném ezt a ritmust tartani a kontinensbajnokságig, remélem, elkerülnek a sérülések és ott ki tudom magamból hozni a legtöbbet.”

A fiatal futó az egyesülettel együtt iskolát is váltott, már a debreceni Dóczy Gimnázium tizedikes diákjaként készül a kisérettségire. Hétköznap edz és tanul, hétvégén visszautazik Nagyváradon élő, dolgozó szüleihez.

„A szüleimtől minden támogatást megkapok, ők is látták, hol vár engem a fényesebb jövő. Természetesen, nehezen viselték, hogy elköltöztem, mert egyedüli gyerek vagyok. De leültünk, átbeszéltük a dolgokat és arra jutottunk, egyszer úgy is bekövetkezne, hogy kirepülök otthonról.”

„Korához képest rendkívül érett gondolkodású, ambiciózus versenyző – vélekedik új tanítványáról K. Szabó Gábor. – Határozott célja, hogy magyar színekben nyerjen világversenyt. De hangsúlyozom, hogy ez cél és nem vágy, mint több hasonlókorú fiatal esetében. Ezért képes mindent meg is tenni. Amikor hozzánk érkezett komplett teljesítménydiagnosztika készült róla. Elképesztő fizikai mutatói vannak. A keringése olyan, mint a nagyon jó hosszútávfutóknak, triatlonosoknak és ehhez rendkívüli gyorsaság, tovább igen erős fej társul. A közeli cél a nyári ifi Eb, ott mindenképpen döntőbe szeretnénk kerülni. Azt gondolom, ha minden jól megy, addigra 1:50 körüli időre lesz képes.”

Csupán összehasonlításképpen jegyezzük meg, hogy a 2018-as győri ifjúsági Európa-bajnokság 800 méteres versenyszámát a brit Max Burgin 1:47.36-tal nyerte, a kerek 1:50.00-s idő akkor az ötödik helyet jelentette volna a döntőben.

Az aktuális fedett pályás ifjúsági világranglista ITT érhető el.

További korosztályos hírekATLÉTIKÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik