Atlétika: Duplantis és a fiatalon elért hosszú életű csúcsok

Vágólapra másolva!
2020.02.19. 22:06
Címkék
Fantasztikus heteken van túl a svéd Armand Duplantis, aki 20 évesen kétszer is megjavította a rúdugrás világrekordját. Kiemelkedő teljesítményével csatlakozott azokhoz az atlétákhoz, akik fiatalon értek el világrekordot és mai napig tartják is a csúcsot.

Az Egyesült Államokban született, és nem is volt kérdés, hogy sportolni fog a svéd színekben versenyző, 20 éves atléta, Armand Duplantis, aki a napokban kétszer is megdöntötte a rúdugrás fedett pályás világcsúcsát. Már csak azért sem volt kérdés, mert édesapja, Greg is kiváló rúdugró volt, így amikor fia négyéves lett, elkezdte vele gyakoroltatni a versenyszámot. Armand tízévesen már 386 centiméter magasan járt, négy évvel később 486 centire emelkedett. Tulajdonképpen, amilyen korosztályos rekordot csak lehetett, azt mind megdöntötte. A szakemberek gyerekkora óta azt találgatták, meddig tarthat a Mondo becenévre hallgató reménység szárnyalása és máig rejtély, milyen magasra juthat el a fiatal – az biztos, még tart. Az ifjúsági és junior Európa-, valamint világbajnok, felnőtt Eb-győztes sportoló a tavalyi felnőtt-világbajnokságon ezüstérmet szerzett Dohában, de úgy tűnik, igazán csúcsformába csak februárba került: 8-án a toruni fedett pályás viadalon ha csak egyetlen centivel is, de megdöntötte Renaud Lavillenie hat éven keresztül tartott 616 centis eredményét.Armand Duplantis, aki a napokban kétszer is megdöntötte a rúdugrás fedett pályás világcsúcsát. Már csak azért sem volt kérdés, mert édesapja, Greg is kiváló rúdugró volt, így amikor fia négyéves lett, elkezdte vele gyakoroltatni a versenyszámot. Armand tízévesen már 386 centiméter magasan járt, négy évvel később 486 centire emelkedett. Tulajdonképpen, amilyen korosztályos rekordot csak lehetett, azt mind megdöntötte. A szakemberek gyerekkora óta azt találgatták, meddig tarthat a Mondo becenévre hallgató reménység szárnyalása és máig rejtély, milyen magasra juthat el a fiatal – az biztos, még tart. Az ifjúsági és junior Európa-, valamint világbajnok, felnőtt Eb-győztes sportoló a tavalyi felnőtt-világbajnokságon ezüstérmet szerzett Dohában, de úgy tűnik, igazán csúcsformába csak februárba került: 8-án a toruni fedett pályás viadalon ha csak egyetlen centivel is, de megdöntötte Renaud Lavillenie hat éven keresztül tartott 616 centis eredményét.

Armand Duplantis Forrás: aa.com
Armand Duplantis Forrás: aa.com

Armand Duplantis  •  Forrás: aa.com


„Nincsenek nagy meglepetések, ezt már várhattuk tőle, én is felkészültem arra, hogy egy nap meg fogja dönteni a
rekordomat – mondta akkor a francia a klasszis, aki 2014-ben Szergej Bubka kishíján 21 éves csúcsát (615 cm) adta át a múltnak. – Még üzeneteket is váltottunk erről, és lám, meg is csinálta! Ezen a szinten az ugrások hasonlóak, de ilyen, mikor már egy-egy centiméterért harcolunk. Armandnak fantasztikusak a képességei, szerintem még van benne, ezért teljesen reálisnak és elképzelhetőnek tartom, hogy hamarosan eléri a hatszázhúsz centis magasságot.”

Egy hétre rá a glasgow-i fedett pályás versenyen Duplantis újabb két centit pakolt a csúcsra, így immáron 618 centiméter a világrekord, de az egészben a legelképesztőbb, hogy látszatra milyen könnyedén sikerült neki a javítás.

„Úgy tűnik, Duplantisnak nincsen gyengéjeezt már minden idők legjobb magyar rúdugrója, az 592 cm-ig jutó, Európa- és világbajnoki ezüstérmes Bagyula István mondta szerda délelőtt a DigiSportnak. – Ugyanakkor azt is meg kell jegyeznem, hogy semmit nem csinál rosszul, de semmit nem csinál a legjobban. Annak idején, amikor Lavillenie világcsúcsot ugrott 616-tal, akkor én megkockáztattam, hogy nem lesz belőle sorozat. Ebből lehet, hogy az lesz. Egy centikre lehet számítani, minden egyes alkalommal, amikor csúcsot dönt. Hogy ezt meddig tudja vinni, azt senki sem tudja.”

Samuel Tefera 19 évesen állította fel világrekordját Forrás: mainchini.com
Samuel Tefera 19 évesen állította fel világrekordját Forrás: mainchini.com

Samuel Tefera 19 évesen állította fel világrekordját  •  Forrás: mainchini.com

A fantasztikus eredmények után, az sem lenne meglepetés, ha Duplantis kiegyensúlyozott és látványos fejlődésének már Tokióban olimpiai aranyérem lenne a jutalma. Az atlétikában azért nem ő az egyetlen, aki fiatalon ért el és tart világrekordot. A férfiak között szabadtéren például az 5 ezer méteren világbajnok kenyai Daniel Komen 3000 méteren futott csúcsot (7:20.67) még 1996-ban 20 évesen, a most januárban 10 ezer méteren legjobb időt elérő (26:24) honfitársa, Rhonex Kipruto is 20 éves. Komen '98-ban még nem volt 22 esztendős, amikor fedett pályán is csúcsot állított fel (7:24.90), éppen Budapesten, de a magyar fővároshoz és a kubai Javier Sotomayor nevéhez kötődik a magasugrás fedett pályás világcsúcsa is (243 cm), 21 évesen érte el '89-ben. A jelenlegi világcsúcsok között a fedett pályás 1500-at állították fel a legfiatalabb korban, és nem is olyan régen. Az etióp Samuel Tefera tavaly ilyenkor 3:31.04 perces eredménnyel győzött Birminghamben, ezzel 19 évesen javította meg a 22 éves csúcsot.

A nők mezőnyében szabadtéren a kínai Vang Jün-hszia20 esztendős volt, amikor hazai pályán, Pekingben futotta 3000 méteren a világ legjobbját (8:06.11) 1993-ban; a magasugrás világrekordere, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok bolgár Sztefka Kosztadinova 22 éves volt, amikor 1987-ben, Rómában elérte a 209 centit. Fedett pályán a 3 km-es gyaloglásban a román Claudia Iovan sem volt még 21 éves, amikor '99-ben a román fővárosban teljesítette a távot 11:40.33-as időeredménnyel. Ezeket a rekordokat máig nem tudta megdönteni senki.

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik