B. Z. utanpotlassport.hu 2020.07.31 19:10 Frissítve: 2020.08.06 12:27

Atlétika: Áts juniorcsúcsra és felnőttbajnoki címre hajt

A 18 éves Áts Viktória úgy érzi, a visszafogottabb szezonkezdet ellenére is képes lesz idén megjavítani a hármasugrás juniorcsúcsát, és azt sem bánná, ha mindez felnőttbajnoki címmel párosulna.

Korosztályos bajnoki címekkel már büszkélkedhet, most a felnőtt magyar bajnokságot is megnyerné Áts Viktória, a Tatabányai SC-Geotech hármasugrója. Persze, ha azt vesszük alapul, hogy még csak 18 éves, nem maradt le semmiről. Henyecz László tanítványa a szünet után már két versenyen is túl van. A klubja által rendezett viadalon 12.67, a Honvéd-kupán 12.53 méterrel végzett. Egyéni csúcsát, a 13.14-et tavaly ugrotta a felnőtt magyar bajnokságon, amelyen harmadikként zárt.

Áts Viktória juniorcsúcsra és felnőtt bajnoki címre hajt Forrás: TSC-Geotech

Áts Viktória juniorcsúcsra és felnőtt bajnoki címre hajt  •  Forrás: TSC-Geotech

„Nem igazán vagyok megelégedve ezzel a kezdettel, mert az edzéseredményeim alapján sokkal nagyobbat is tudok ugrani. Fejben még nem sikerült mindent összeraknom. Edzésen jól mennek a technikai dolgok. Általában ötöst ugrunk, és azok is igen biztatóak, tizenhárom méter fölötti eredményt vetítenének előre. A nekifutással vannak még problémáim. Ha jön a verseny, a fejemben kavalkád keletkezik, és máshogyan csinálom, mint elterveztem. Talán versenydrukk ez, plusz kis izgulás, de rutinos versenyző lévén már nem kellene, hogy ezek hátráltassanak. Na, de van még verseny!”

A járványhelyzetben a tatabányai pályát az elsők között zárták be, de az atlétanő a megváltozott edzéskörülmények ellenére is igyekezett a legtöbbet kihozni magából. Verseny pedig valóban van még. Szombaton jön a Budapest-bajnokság, aztán egy hét múlva a felnőtt országos bajnokság, amelyre minden eddiginél nagyobb reményekkel érkezik.

„A felnőtt országos bajnokságon szeretnék juniorcsúcsot ugrani. Szerintem bennem van. És hát három éve mindig a harmadik helyezett vagyok, úgyhogy azt tervezem, most kicsit megbolygatom a mezőnyt. Ki is mondhatom, hogy meg akarom nyerni!”

A juniorcsúcs 2002-ből való, Óvári Zita 13.24 méterrel tartja, ettől Áts legjobbja 10 centivel marad el. Ebben a korosztályban még most van lehetősége letenni a névjegyét a versenyzőnek a rekord mellett, jövőre már az U23-asok közé tartozik. Ezért is marad le a jövő évi tokiói olimpia utánra halasztott kenyai junior-világbajnokságról.

„Nagyon sajnálom, mert ezek a világversenyek mindig kiváló hangulatban zajlanak. Nem mellesleg remek tapasztalatszerzési lehetőség a jövőre nézve. Sajátos miliője van, jó látni a különböző országokból érkezett fiatalt, és figyelni, mire képesek. De bízom benne, lesz még lehetőségem világversenyen szerepelni.”

Addig is itthon követhetjük figyelemmel Áts Viktória teljesítményét. Ha versenyen járunk, nem is nagyon kell pásztáznunk a terepet, hogy kiszúrjuk.

„Mindig hosszú zokniban melegítek. Olyan sípcsontközépig érőben. Két éve egy versenyen hasonló módon tettem, és akkor egyéni csúcsot ugrottam. Azóta alkalmazom ezt a bevált receptet. Az is fontos, hogy fehér legyen. Aztán a call roomban átveszem kicsi bokazoknira, közvetlenül a verseny előtt. Az már szigorúan fekete színű, hiszen a világossal sok gondot okoznék anyukámnak, aki mossa őket.”

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.

2020.07.20 14:55:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A HISZEK Benned Sport Program második alprogramjának legújabb, ötödik ütemében 250 millió forintot osztanak szét a kis és közepes sportszervezetek között.

2020.07.17 20:07:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökének, Kulcsár Krisztiánnak a véleményét kértük az után, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kongresszusa elfogadta a 2022-es dakari ifjúsági olimpia négyéves halasztásáról szóló javaslatot.

2020.07.16 15:57:01

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nemcsak az NB I-es csapatban, hanem a dunaújvárosi utánpótlásban is szerepet vállal a visszatérő Bulath Anita. A 106-szoros válogatott irányítót a számára nem is annyira ismeretlen feladatról kérdeztük.

2020.06.08 14:13:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Kovács Bálint, a H-Moto Team 18 éves gyorsaságimotorosa harmadik lett a cseh bajnokság elmúlt hétvégén rendezett brnói fordulójának első futamán.