utanpotlassport.hu 2018.06.29 16:39 Frissítve: 2018.06.29 16:45

Atlétika: a legtöbb gyerek inkább ugrani, mint futni szeret

A mai gyerekek nem szeretnek elfáradni – ezt nem egyszer hallottuk különböző egyéni és csapatsportágak trénereitől az elmúlt években. De mi az, amit szeretnek? Már azon kívül, hogy a számítógép előtt ülnek. Ha például atlétika, akkor ugrani minél nagyobbat, függőlegesen, vízszintesen. 

Gebauer Maja szárnyalt a legmagasabbra a négyes válogatott viadalon Forrás: ksi.hu

Gebauer Maja szárnyalt a legmagasabbra a négyes válogatott viadalon  •  Forrás: ksi.hu

Arday Attila – utanpotlassport.huA sportág fő szezonjához értünk, július első hetében itthon a Gyulai Memorialt és az U18-as Európa-bajnokságot tartják (Fehérváron és Győrben), vagyis a két legrangosabb idei magyarországi eseményt. A felvezetés részeként korosztályos és felnőtt országos bajnokságon vett részt a hazai mezőny, alkalmat és aktualitást teremtve ahhoz a témához, mely számok állnak közel a tinédzserekhez vagy még kisebbekhez, és melyektől tartják távol magukat.

Az orosz Borisz Volkov – a barcelonai olimpiai bajnok Makszim Taraszov rúdugró egykori trénere  – négy és fél éve érkezett Magyarországra, hogy fellendítse az ugrószámokat. Lengyák György utánpótlás-referens szerint sikerült, és idővel a látványos eredmények sem maradnak majd el felnőtt szinten.

„Türelemmel, szeretettel foglalkozik a gyerekekkel, négy-öt éven belül elérhetjük a világszínvonalat, most kezd nagyon népszerű lenni a rúdugróprogram – mondja a szakember. – A nyár eleji válogatott magyar–cseh–szlovák–szlovén válogatott viadalon, Ptujban a legjobb öt között négy magyar volt az U18-as lányoknál."

A centik sem lényegtelenek, hiszen valamennyien 350 centi fölött fejezték be a versenyt, Gebauer Maja 385-tel nyert. Miközben egyre magasabban járnak a mienk, egyre szélesebbek az alapok.

„Egy gyereknek mindig kihívást jelent valamekkora magasságot átugrani vagy távolságot elérni – magyarázza Lengyák György. – A picik Sport XXI-es programjában még egy bizonyos távolságot kell valamilyen kezdetleges rúddal legyőzni. Ez mindenhol kihívás a fiúk számára, nálunk pedig a lányok is nagyon erősek. Az ügyességi számok az U18-as mezőnyben is nagyon népszerűek, a magyar bajnokságon távolugrásban huszonnyolcan indultak, ezért ketté kellett választani a mezőnyt. Egymás mellett, párhuzamosan tizennégyen-tizennégyen versenyeztek, és csak a döntőt hoztuk össze egy pályára. A magasugrás egy kicsit nehezebb technikai szám, de ott is volt elég résztvevő."

Azt tehát tudjuk, mi áll közel a mai gyerekekhez. Azt pedig nem nehéz kitalálni, mi az, ami nem.

„Közép- és hosszútávra nagyon nehéz rávenni őket, és a négyszáz méter sem egy kedvelt szám" – folytatja a szakember utalva az atlétika legkeményebb számaira. Más kérdés, hogy a hazai 400-as és 400 gátas utánpótlás így is magas szintű, síkon Molnár Janka, gáton Huller Dániel a favoritok közé tartozik majd a győri U18-as Eb-n.

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.

2020.07.20 14:55:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A HISZEK Benned Sport Program második alprogramjának legújabb, ötödik ütemében 250 millió forintot osztanak szét a kis és közepes sportszervezetek között.