B. Z. utanpotlassport.hu 2019.10.06 20:36 Frissítve: 2019.10.06 20:42

Atlétika: 400 m gáton lehet igazán jó Kőszegi Míra

Az év elején még tizenhét éves sem volt, amikor a korosztályos országos csúcsok mellett már felnőtt rekord is fűződött a nevéhez. A Budafoki MTE futója, Kőszegi Míra a hazai sikerek mellett két világversenyen is eredményesen szerepelt, egyikről ezüstéremmel tért haza, ám edzője, Bartha Attila szerint számos dologban van még lehetősége fejlődni tanítványának, aki elsősorban a 400 gátra összpontosít.

kő instarix.net

Ezüst az EYOF-ról  •  Forrás: instarex.hu

A Budafoki MTE 17 éves futója, Kőszegi Míra álomrajtot vett 2019-ben. Több ízben is megjavította a lányok fedett pályás 200 méteres ifjúsági csúcsát, végül 24.29-en állt meg az óra. Időközben Ostravában szintén országos rekordot futott, de ott felnőttet. A női 4x400-as váltóban Nádházy Evelin, Molnár Janka és Simon Virág társaságában 3:38.30-at ért el. Mondhatni, ahogy kilépett a friss levegőre, máris ott folytatta, ahol bent abbahagyta. A szabadtéri 200 méteres hazai U18-as csúcsot az első versenyén 23.95-re kozmetikázta, majd 100-on és 200-on is ifjúsági bajnok lett. A svédországi U20-as Eb-n a 4x400-as váltó legfiatalabb tagjaként szerepelt Répássy Hanna, Mátó Sára és Molnár Janka mellett. A lányok csupán 18 századdal maradtak le a dobogóról és végeztek negyedikként, de búslakodásra nem volt idő az elmaradt érem miatt, mert Borasból egyből Bakuba vezetett az út, ahol az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon 200 méteren 24.15-tel már összejött az ezüst Mírának. Pedig a fő száma 400 méteres gátfutás.

„Eredetileg 400 gátra készültem év eleje ótameséli. – És arra, hogy minél jobb eredményt érjek el Bakuban. Aztán úgy alakult a program, hogy kiderült, nem fogok átérni az U20-as Eb-ről 400 gátra az EYOF-ra. Mikor ez nyilvánvaló lett, attól kezdve már csak a 200-ra  összpontosítottam, mert azon kellett induljak. Egyébként tervem volt, hogy szabadtéren is megdöntsem a kétszázas csúcsot, ez az első versenyen össze is jött, utána sajnos megbetegedtem, és kiestem a formából, így még egyszer már nem sikerült. Ezért kicsit szomorú vagyok. És azért is, mert a svédországi 4x400-as döntőben valóban csak hajszállal maradtunk le a dobogóról. Bakuban elmaradtam az egyénimtől, pedig ott kellett volna csúcsformában lennem. A futás nem volt az igazi, lassan indultam, csupán a végén értem fel a második helyre. Jobb kezdéssel talán eredményesebb is lehettem volna, de ha összességében nézem, mégis örülök, hogy így sikerült az év, és valamennyire elégedett is lehetek.”

atlétika kő

A fedett pályás országos csúcstartó 4x400-as váltó (balról: Simon, Molnár, Kőszegi, Nádházy)  •  Forrás: atlétika.hu

Hiába a 400-as és 200-as sikerek, Míra belátja, hogy neki hosszútávon elsősorban mégis a 400 gáton lehet keresnivalója. Véleménye szerint nem csupán testalkata, átlagon felüli magassága (ezért kevésbé robbanékony) és edzője, Bartha Attila szakmai képzettsége vonzza a versenyszám felé, hanem az is, hogy itt lehet valósabb esélye bekerülni a nemzetközi élmezőnybe. Ezt az edző is megerősíti.

„A 400 gátban van számára a legtöbb perspektíva, de mentálisan és főleg akaraterőben fejlődnie kell mégvélekedik Bartha Attila. – A munkát nemcsak elvégezni szükséges, hanem el is kell bírni. A 400 gát igen nagy aerob állóképességet kíván, és ez, valamint az erre felkészülés is fájdalommal jár. Szóval a gyorsasági állóképesség terén van némi lemaradása, de a magasságához is hozzá kell erősödnie. Reméljük, hogy a legjobb úton fog haladni, mert rendkívüli adottságokkal rendelkezik, nagyon sok minden van még benne.”

Hogy mikor következik az újabb korosztályos rekord, még rejtély, de a futólány már javában a fedett pályás szezonra készül. Úgy érzi, néhány dologban biztosan fejlődött egy év alatt.

„A versenyhelyzetet sokkal jobban kezelem, mint korábban. Kevésbé izgulok, és a koncentrációm is látványosan javult. Az előttem álló versenyeken nem gondolkozom helyezésekben. Mindig a saját időeredményemen szeretnék javítani.”

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.

2020.05.12 09:11:17

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az MLSZ döntése értelmében hivatalosan is véget értek a korosztályos bajnokságok; helyezettek, illetve végeredmény alapján feljutók és kiesők nincsenek, az UEFA Ifjúsági Ligában az ETO FC Győr U19-es csapata indulhat.

2020.05.08 12:21:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Amennyiben a RB Salzburg elfogadná az AC Milan által a Tuttosport szerint tett 20 millió eurós ajánlatot, úgy a 19 éves Szoboszlai Dominik lehetne minden idők legdrágább magyar labdarúgója.

2020.05.01 13:31:16

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A LEN (Európai Úszó Szövetség) vezető testülete úgy határozott, hogy elhalasztja a 2020-as junior Európa-bajnokságot az összes szakágban (úszás, nyílt vízi úszás, műugrás, műúszás, vízilabda).