Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2019.08.24 08:51 Frissítve: 2019.08.24 16:19

Asztalitenisz: zuglói gyerekek edzőtáboroztak Kínában

Közel két hetes edzőtáborban vett részt a BVSC-Zugló asztalitenisz-szakosztályának tizenegy fiatalja a kínai Dalian Egyetemen. A küldöttség vezetőjével, Herendi Ivánnal beszélgettünk a kint tapasztaltakról.

Tíznapos edzőtáborban vettek részt a BVSC-Zugló 12 és 15 év közötti asztaliteniszezői a kínai Dalian Egyetemen. A tizenegy fiatal mindezt a nemrégiben született megállapodásnak köszönhette:

A BVSC-Zugló csapata a Dalian Egyetemen

A BVSC-Zugló csapata a Dalian Egyetemen

„Edzőnk, Fang Yan kapcsolatainak hála, közel egy éve ki tudtam menni Kínába, hogy együttműködési megállapodást kössek a BVSC és a Dalian Egyetem között. Szerencsére sikerrel jártam, így idén februárban már vendégül láthattunk kínai fiatalokat a Molnár János emlékversenyen, valamint az azt megelőző edzőtáborban. Ezúttal rajtunk volt a sor, mi utaztunk. Olyannyira jól sikerült, hogy jövőre megismételhetjük” – mondta Herendi Iván, a küldöttség vezetője.

Kína talán a legnagyobb hagyományokkal bíró pingpong-nagyhatalom a világon. Óriási élmény volt a gyerekeknek, hogy betekintést nyerhettek ebbe a kultúrába, de napjaikat mégis inkább a munka töltötte ki: a reggeli futást délelőtti edzés követte, délután és este pedig újabb tréningeken vettek részt.

„Elképesztő, mennyit dolgoznak a kínaiak. Naponta nagyjából hét órát, és ezt általában pluszmunka követi este – így Herendi. – Szembetűnő volt a fiatalok mentalitása. Pontosan tudják, mit szeretnének elérni, és eszerint élnek nap mint nap. Ehhez kell a szülői háttér is – anyuka és apuka abban bízva engedi el gyermekét az ország másik végébe, hogy később klasszis válik belőle. Remélik, hogy egyszer kialakítják azt az egyedülálló egzisztenciát, amely csak a legjobb pingpongosokat illeti meg náluk.

Az elnök szerint nincs nagy titkuk a kínaiaknak. Sikerességüket  szerinte a rendszernek köszönhetik, valamint annak, hogy több millió játékos vetélkedik, ezzel sarkallva egymást a keményebb felkészülésre. A szakember úgy véli, a konkurencia és a bődületesen nagy merítési lehetőség miatt világvezetők a sportágban:

„Folyamatosan hajtanak. A feladatok nem sokban különböznek attól, amit mi csinálunk: egyszerűbbek, ám hosszabb ideig csinálják őket. Az alapjátékot tökéletesre fejlesztik. Különösen nagy hangsúlyt fektetnek a lábmunkára – már a legkisebbek is magas szinten mozognak. Ami nagyon fontos, hogy bírják a monotonitást. Mindannyian elképesztő élményekkel gazdagodtunk. Semmi kétségem sincs afelől, hogy ez a néhány nap nagy hatással lesz a kicsik pályafutására” – zárja le Herendi.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.09.15 11:21:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Ritkán látott teljesítménnyel rukkolt elő Donyell Malen a holland labdarúgó első osztály szombat esti bajnoki mérkőzésén. A PSV Eindhoven 20 éves támadója öt gólt szerzett a Vitesse ellen.

2019.09.15 09:51:17

Utánpótlássport Jancsó Kornél utanpotlassport.hu

A tiltás-tűrés-támogatás „szentháromságán” már rég túljutottak a keleti harcművészetek Magyarországon, ahol előbb megvetették lábukat, manapság pedig sosem volt népszerűségnek örvendenek szinte kivétel nélkül. Helyzetükről, az utánpótlásról, az „önképről” a három szövetség elnökét kérdeztük.

2019.09.14 14:11:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

Jól kezdett, végül szerencsétlen vereségbe futott bele kétszeres U23-as Európa-bajnokunk, Lévai Zoltán (82 kg) a nur-szultani felnőtt-világbajnokság kötöttfogású nyitónapján. A Budapesti Honvéd SE kiválósága már a vigaszágban sem bízhat: legyőzője, a kategória idei Európa-bajnoka, a dán Bisultanov kikapott a következő körben.

2019.09.13 13:10:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Fűzy Ákos után a pécsi női kosárlabdázás újabb ikonikus alakjára emlékeznek a Nemzeti Kosárlabda Akadémián. A hétvégi 3. Horváth Judit Emléktornán a kadét lányok lépnek pályára.

2019.09.08 15:52:16

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Gáll András a budapesti laser run-világbajnokságon U17-ben egyéniben és vegyes váltóban is ezüstérmet szerzett. A Mol Alapítvány által támogatott 16 éves sportoló elégedett idei teljesítményével, pedig az év utolsó nagy eseménye előtt még úgy gondolta, sikerülhettek volna jobban is világversenyek.