Cselgáncs: Tóth Benedek nehéz útja a felnőttkor küszöbéig

Krasznai Bence utanpotlassport.huKrasznai Bence utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.12.14. 20:01
Címkék
Kalandos és érzelmekkel teli évet tudhat maga mögött az RHDSE 19 éves dzsúdósa, Tóth Benedek (81 kg); megannyi Európa−kupa-aranyéremmel a háta mögött vágott a junior Európa-, majd világbajnokságnak, amelyeken csak az első körig jutott. Beszélgettünk vele arról, hogyan kezelte a csalódásokat, és persze szóba került az is, hogy mindezek után elégtétel volt neki az U23-as kontinensbajnoki bronzérem megszerzése.

Két évvel ezelőtt, még ifjúsági korúként, egyazon évben korosztályos Európa-bajnoki ezüst- és világbajnoki bronzérmes lett az RHDSE dzsúdósa, Tóth Benedek. A 19 éves sportoló pontosan tudta, a juniormezőny más kávéház lesz, mint az ifi:

Tóth Benedek (kékben) ismerkedett a felnőttekkel a zágrábi Grand Prix-versenyen Forrás: IJF
Tóth Benedek (kékben) ismerkedett a felnőttekkel a zágrábi Grand Prix-versenyen Forrás: IJF

Tóth Benedek (kékben) ismerkedett a felnőttekkel a zágrábi Grand Prix-versenyen  •  Forrás: IJF

„Nagyon komoly riválisaim lettek egyből a juniormezőnyben: Rajki Róberttel és Gőz Rolanddal küzdöttünk a világversenyen való szereplésért. Ez épp elég nehéz volt, így első ízben az volt a célom, hogy válogatott legyek. Hasonló szinten teljesítettünk 2018-ban, így felosztották közöttünk a három megméretést: a bahamai világbajnokságon és a győri U23-as Eb-n mutathattam meg magam. Dobogóra állnom nem sikerült egyik viadalon sem. Visszagondolva, elégedettnek kellett volna lennem annyival, hogy az indulás jogát kiharcoltam, de persze maradt bennem hiányérzet, jobban is szerepelhettem volna”− mélázik Benedek.

A második éve juniorként nem indult zökkenőmentesen a 81 kilogrammosok mezőnyében:

„Az első két rangsorversenyt megnyertem, de a másodikon, februárban megsérültem: a levált porcot a térdemben operálni is kellett. Két hónap kihagyás várt rám, miközben a riválisaim gyűjtögették a pontokat. Aggódni kezdtem, nem tudtam, hogy a májusi visszatérésemkor mire leszek képes, mekkora terhelését bír a térdem. Az első Európa−kupa-viadal, amelyen részt vettem, Kaunasban volt. Minden összejött, a dobogó legfelső fokára állhattam. Csakúgy, mint a Pakson és a celjei Ek-versenyen a felnőttek között.”

Mindezek után a terv az volt, hogy egy-egy éremmel és pontszerző hellyel zárjon a vantaa-i kontinenstornán, valamint a marrákesi vb-n. Ez ugyanakkor nem jött össze, mind a két eseményen az első körben búcsúzni kényszerült.

„Az Eb-n jól ismert ellenféltől kaptam ki: a török Muhammet Koctól. Aranypontban, wazarival győzött le hat és fél perc után. Tisztában voltam vele, hogy kemény meccs lesz, hiszen sokszor álltunk már egymással szemben. Nem fekszik a stílusa, bal beállású. Noha megtörtek a Finnországban történtek, jó hatással is volt rám: csak a világbajnokságra koncentráltam. Rengeteget dolgoztam, minden gondolatom akörül forgott. Aztán jött az azeri Murad Fatyijev Marokkóban, korábban még soha nem találkoztunk. A sok munka ellenére nem tudtam hozni azt, amire képes vagyok. Megviccelt a srác, alapállást váltott, és azzal nem tudtam mit kezdeni.Arranem készültem fel, a vb-től is el kellett köszönnöm.”

Szomorkodásra ezúttal sem maradt sok ideje, nem sokkal később Izsevszkbe utazott az U23-as Európa-bajnokságra, ahol megtörte a jeget, harmadik lett.

„Elégtétel volt, felszabadultam, hiszen végre kijött a lépés. Jövőre már jóval nehezebb lesz a dolgom, mivel tavasszal érettségizem, ráadásul az edzőm, az olimpiai ezüstérmes Hajtós Bertalan azt szeretné, ha már a felnőttek között is megmutatnám magam. Ez valóban szükségszerű, ennek is itt az ideje. Kétezer-húszban nem rendeznek junior-világbajnokságot, mindazonáltal a junior és az U23-as Európa-bajnokságon egyaránt dobogóra szeretnék állni!”− zárja le motiváltan a versenyző.

További korosztályos hírekCSELGÁNCSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik