Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2019.12.06 20:46 Frissítve: 2019.12.07 11:53

A Ceglédi Judo Központ péntektől Ungvári Miklós nevét viseli

Péntektől a Ceglédi Judo Központ a három évtizede – és még mindig – aktív cselgáncsozó, a háromszoros Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes klasszis Ungvári Miklós nevét viseli. E megtiszteltetés okán beszélgettünk vele, valamint mesterével, Bíró Tamással.

Bíróék neve 1980-tól kezdett összeforrni a ceglédi cselgáncssporttal − ekkor lépett gyerekként először tatamira a jelenlegi vezetőedző, Bíró Tamás, aki 1989-től tevékenykedik mesterként: abban az évben ismerte meg Ungvári Miklóst.

Ungvári Miklós az ötödik olimpiájára készül Forrás: Ceglédi Panoráma

Ungvári Miklós az ötödik olimpiájára készül  •  Forrás: Ceglédi Panoráma

„Motokrosszozni vagy bokszolni szerettem volna gyerekkoromban, de előbbit nem engedhettük meg magunknak, utóbbitól meg óvott az édesanyám – mondta a klasszis. – Kilencévesen láttam meg Bíró Tamás hirdetését az újságban, miszerint új dzsúdószakosztályt indít Cegléden. Soha nem felejtem el, amikor először mentem le a terembe; olyan volt, mintha nindzsákat láttam volna. Hajlongtak, küzdöttek, aztán megint hajlongtak. Egyből magával ragadott a közeg.”

A kis Ungi felcseperedett, és három Európa-bajnoki címe mellett háromszor állt a vb-dobogó harmadik fokán, egyszer meg olimpiai ezüstérem került a nyakába (Londonban). Harmincéves pályafutása alatt jelenleg ötödik ötkarikás játékára készül: Tokióra.

A ceglédi dzsúdó vele együtt fejlődött. Sok éven át a zsinagógában készültek, ám két évvel ezelőtt átadták a Ceglédi Judo Központot, amelynek mindent igényt kielégítő adottságai vannak: közel hatszáz négyzetméternyi tatami, gyönyörű öltözők, konditerem és csarnok. Ez az épület péntektől hivatalosan is Ungvári Miklós nevét viseli, a névadóünnepség este hat órakor kezdődött a helyszínen.

A Ceglédi Judo Központot mától Ungvári Miklós neve fémjelzi

A Ceglédi Judo Központot mától Ungvári Miklós neve fémjelzi

„Ez idáig még nem éreztem, hogy ennek a dolognak súlya van, de tegnap, amikor megláttam, hogy engem fémjelez, elképedtem. Ehhez fel kell érnem. Negyven évesen ott a nevem ezen a csodálatos épületen, végtelen boldogsággal tölt el. Egész életemben inspirálni szerettem volna a feltörekvő nemzedéket, és ez ezután sem lesz másképp!” − mondta honlapunknak Miklós péntek reggel.

„Már a kezdetekkor felmerült, hogy róla nevezzük el a létesítményt, hiszen gyakorlatilag neki köszönhetjük, hogy felépült. Élő emberről nem igazán szoktak épületeket elnevezni, sokáig ment a huzavona. Azt szerették volna, hogy csak a termen legyen a neve, mi azt, hogy az egész épületen. Végül eljutottunk idáig, nagyon megérdemli” − mondta a mester, Bíró Tamás.

Úgy tűnik, jól megy Miklósnak a fiatalok motiválása. Bíró elmondása szerint a Ceglédi VSE cselgáncsszakosztálya − minden sportágat figyelembe véve − az egyik legsikeresebb lett 2019-ben. Csupán százan vannak, ennek ellenére − az ifi és a juniorkorcsoportot leszámítva − minden korosztályban az éremtábla élén zártak. A nemzetközi eredményekről nem is beszélve: Ungvári Attila (81 kg) szerezte a magyar dzsúdósport egyetlen medálját az idei világversenyeken, Özbas Szofi (63 kg) junior Eb-t, vb-t és U23-as kontinenstornát egyaránt nyert, Vég Zsombor (100 kg) a junior Európa- és világbajnokságon is harmadik lett, míg Szegedi Dániel (66 kg) nyakába az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon került bronzérem.

Egyértelmű, ehhez nagyban hozzájárul az, hogy Miklós személyében nap mint nap tanúi lehetnek a gyerekek, hogyan kell élnie és viselkednie az élsportolóknak. Mindazonáltal ezeket a sikereket nem lehet ennyinek betudni − kétségtelen, kiváló munka zajlik Cegléden.

„Az alapfeltétel, ez a csodálatos központ megvan. A titkunk emellett az edzői garnitúránkban rejlik: testvérem, Norbert, a japán kolléga, Ken Kaida, Mester Dániel és Varga István is kiemelkedő kvalitású szakember, aki a legmagasabb szinten oktatja a dzsúdót. A versenyzői garnitúránk is adott, hiszen kiemelkedő kvalitású fiatalokkal dolgozhatunk együtt. Egyetlen feltétel hiányzik ahhoz, hogy folytatni tudjuk a munkát: az anyagi. Ezeket a cselgáncsozókat és az edzőinket meg kellene tartani ahhoz, hogy továbbra is foglalkozhassunk velük” − zárta le Bíró.

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".

2020.02.02 16:06:15

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Számos utánpótlássikerről adunk hírt, ám jól tudjuk: ezek még nem garantálják a fényes felnőttpályafutást. Most az érem másik oldalát vizsgáltuk meg: olyan sportolókkal beszéltünk, akik utánpótláskorúként nem arattak nagy sikereket, de későn érő típusként szép pályafutást építettek.

2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.

2020.01.14 21:07:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elstartolt a junior leánykosarasok bajnokságának felsőházi rájátszása, amelyben a Csata DSE, a DVTK Akadémia és a Vasas Akadémia hozta ez idáig minden meccsét. A miskolciak eddig két mérkőzésből kétszer nyertek ugyanolyan arányú különbséggel: 68−67-re verték az NKA Pécs és a BEAC-Újbuda KA alakulatát is.