A Ceglédi Judo Központ péntektől Ungvári Miklós nevét viseli

Krasznai Bence utanpotlassport.huKrasznai Bence utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.12.06. 20:46
Címkék
Péntektől a Ceglédi Judo Központ a három évtizede – és még mindig – aktív cselgáncsozó, a háromszoros Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes klasszis Ungvári Miklós nevét viseli. E megtiszteltetés okán beszélgettünk vele, valamint mesterével, Bíró Tamással.

Bíróék neve 1980-tól kezdett összeforrni a ceglédi cselgáncssporttal− ekkor lépett gyerekként először tatamira a jelenlegi vezetőedző, Bíró Tamás, aki 1989-től tevékenykedik mesterként:abban az évben ismerte meg Ungvári Miklóst.Bíróék neve 1980-tól kezdett összeforrni a ceglédi cselgáncssporttal− ekkor lépett gyerekként először tatamira a jelenlegi vezetőedző, Bíró Tamás, aki 1989-től tevékenykedik mesterként:abban az évben ismerte meg Ungvári Miklóst.

Ungvári Miklós az ötödik olimpiájára készül Forrás: Ceglédi Panoráma
Ungvári Miklós az ötödik olimpiájára készül Forrás: Ceglédi Panoráma

Ungvári Miklós az ötödik olimpiájára készül  •  Forrás: Ceglédi Panoráma

„Motokrosszozni vagy bokszolni szerettem volna gyerekkoromban, de előbbit nem engedhettük meg magunknak, utóbbitól meg óvott az édesanyám mondta a klasszis.– Kilencévesen láttam meg Bíró Tamás hirdetését az újságban, miszerint új dzsúdószakosztályt indít Cegléden. Soha nem felejtem el, amikor először mentem le a terembe; olyan volt, mintha nindzsákat láttam volna. Hajlongtak, küzdöttek, aztán megint hajlongtak. Egyből magával ragadott a közeg.”

A kis Ungi felcseperedett, és három Európa-bajnoki címe mellett háromszor állt a vb-dobogó harmadik fokán, egyszer meg olimpiai ezüstérem került a nyakába (Londonban). Harmincéves pályafutásaalatt jelenleg ötödik ötkarikás játékára készül: Tokióra.

A ceglédi dzsúdó vele együtt fejlődött. Sok éven át a zsinagógában készültek, ám két évvel ezelőtt átadták a Ceglédi Judo Központot, amelynekmindent igényt kielégítő adottságai vannak: közel hatszáz négyzetméternyi tatami, gyönyörű öltözők, konditerem és csarnok. Ez az épület péntektől hivatalosan is Ungvári Miklós nevét viseli, a névadóünnepség este hat órakor kezdődött a helyszínen.

A Ceglédi Judo Központot mától Ungvári Miklós neve fémjelzi
A Ceglédi Judo Központot mától Ungvári Miklós neve fémjelzi

A Ceglédi Judo Központot mától Ungvári Miklós neve fémjelzi

„Ez idáig még nem éreztem, hogy ennek a dolognak súlya van, de tegnap, amikor megláttam, hogy engem fémjelez, elképedtem. Ehhez fel kell érnem. Negyven évesen ott a nevem ezen a csodálatos épületen, végtelen boldogsággal tölt el. Egész életemben inspirálni szerettem volna a feltörekvő nemzedéket, és ez ezután sem lesz másképp!”− mondta honlapunknak Miklós péntek reggel.

„Már a kezdetekkor felmerült, hogy róla nevezzük el a létesítményt, hiszen gyakorlatilag neki köszönhetjük, hogy felépült. Élő emberről nem igazán szoktak épületeket elnevezni, sokáig ment a huzavona. Azt szerették volna, hogy csak a termen legyen a neve, mi azt, hogy az egész épületen. Végül eljutottunk idáig, nagyon megérdemli”− mondta a mester, Bíró Tamás.

Úgy tűnik, jól megy Miklósnak a fiatalok motiválása.Bíró elmondása szerint a Ceglédi VSE cselgáncsszakosztálya− minden sportágat figyelembe véve− az egyik legsikeresebb lett 2019-ben. Csupán százan vannak, ennek ellenére− az ifi és a juniorkorcsoportot leszámítva− minden korosztályban az éremtábla élén zártak. A nemzetközi eredményekről nem is beszélve: Ungvári Attila (81 kg) szerezte a magyar dzsúdósport egyetlen medálját az idei világversenyeken, Özbas Szofi (63 kg) junior Eb-t, vb-t és U23-as kontinenstornát egyaránt nyert, Vég Zsombor (100 kg) a junior Európa- és világbajnokságon is harmadik lett, mígSzegedi Dániel (66 kg) nyakába az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon került bronzérem.

Egyértelmű, ehhez nagyban hozzájárul az, hogy Miklós személyében nap mint nap tanúi lehetnek a gyerekek, hogyan kell élnie és viselkednie az élsportolóknak. Mindazonáltal ezeket a sikereket nem lehet ennyinek betudni − kétségtelen, kiváló munka zajlik Cegléden.

„Az alapfeltétel, ez a csodálatos központ megvan.A titkunk emellett az edzői garnitúránkban rejlik: testvérem,Norbert, a japán kolléga,Ken Kaida,Mester DánielésVarga Istvánis kiemelkedő kvalitású szakember, aki a legmagasabb szinten oktatja a dzsúdót. A versenyzői garnitúránk is adott, hiszen kiemelkedő kvalitású fiatalokkal dolgozhatunk együtt. Egyetlen feltétel hiányzik ahhoz, hogy folytatni tudjuk a munkát: az anyagi. Ezeket a cselgáncsozókat és az edzőinket meg kellene tartani ahhoz, hogy továbbra is foglalkozhassunk velük”− zárta le Bíró.

További korosztályos hírekCSELGÁNCSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik