U17-es vb: a brazilok kibicként nyerték meg a tornát

Vágólapra másolva!
2019.11.23. 10:49
Címkék
A múlt vasárnap befejeződött U17-es labdarúgó-világbajnokságot korábban már eleve úgy is vezettük fel, hogy a furcsaságok vb-je lesz és ezt aztán maga torna is igazolta, kezdve azzal, hogy olyan csapat nyerte meg a tornát, amely eredetileg ki sem jutott rá…

Kibic = társasjátékot figyelő személy, aki nem száll be, de beleszól a játékba. Esetünkben ez a szerepe a brazil válogatottra illik, meglátják, miért. A múlt vasárnap befejeződött U17-es labdarúgó-világbajnokság érdekességeiből, mi több: furcsaságaiból válogattunk.

A világbajnok eredetileg nem indulhatott volna

A házigazda brazilok minden kétséget kizáróan megérdemelten nyerték meg a világbajnokságot, hiszen mind a hét mérkőzésüket megnyerték, 19 gólt szereztek és csak hatot kaptak. Háromszor is tudtak fordítani, a chileiek ellen 1–2-ről, a franciák ellen 0–2-ről, a mexikóiak ellen a döntőben 0–1-ről. Úgy nyerték meg a tornát, hogy a korosztály egyik legjobbját, Reiniert nem engedte el az eseményre a klubja, a Flamengo, amely bejutott a Libertadores-kupa döntőjébe. Ennek ellenére a brazilok adták a vb aranylabdását, vagyis legjobb játékosát Gabriel Veron személyében és a legjobb kapusát is: Matheus Donelli kapta az elismerést.

A világbajnok brazil csapat Fotó: fifa.com
A világbajnok brazil csapat Fotó: fifa.com

A világbajnok brazil csapat  •  Fotó: fifa.com

Mindezek után furcsán hangozhat, de a brazil csapat a tavaszi, korosztályos, dél-amerikai bajnokságon nem jutott tovább a csoportjából: Paraguay és Kolumbia együttesét megverte, viszont Uruguayjal ikszelt, a későbbi kontinensbajnok argentinoktól pedig 3–0-ra kikapott. Ezzel nem jutott a hatos döntőbe és így a vb-re sem kvalifikálta magát, mert csak az 1–4. helyezett szerzett részvételi jogot. Csakhogy közben a nem megfelelő előkészületek miatt a rendezőnek kiválasztott Perutól elvették a vb-t. Ezután kérték fel a rendezésre Brazíliát, amely először lett házigazdája korosztályos világbajnokságnak, és így el is indulhatott a tornán, amelyet meg is nyert – a fináléban a 84. és a 93. percben szerzett egy-egy góllal verte meg 2–1-re Mexikót. A brazilok győztes gólját az elődöntőben és a fináléban is az a Lazaro szerezte, aki egyik társa sérülése miatt került a vb-keretbe.

A furcsaságok sorába tartozik az is, hogy ezt a vb-t a 2002-es születésű korosztálynak rendezték, amely tavasszal, amikor eldőlt, hogy melyik kontinenst kik képviselhetik, U17-esnek számított, ahogy azt a torna elnevezése is mutatja. Csakhogy az új futballidény kezdetével ez már az U18-as korcsoportnak felelt meg.

Az ezüstérmes Mexikó ugyanúgy kétszer kapott ki, mint a magyar csapat, a 4. holland viszont háromszor

Azáltal, hogy a 24-es torna csoportköréből négy csoportharmadik is továbbjutott, előfordulhatott, hogy az Európa-bajnok Hollandia az első két meccsen, a Japántól és Szenegáltól elszenvedett két vereség és 1–6-os gólkülönbség ellenére is továbbment, azzal, hogy az Egyesült Államok csapatát 4–0-ra megverte. Az elődöntőben ugyan vezetett Mexikó ellen, de 11-esekkel végül alulmaradt, majd a bronzmeccset is elveszítette 3–1-re a franciákkal szemben. Így három vereséggel zárta a tornát (a mexikóiak ellenit nem számolva), vagyis többször kapott ki, mint a csoportkörben egy iksszel és két vereséggel búcsúzó magyar válogatott. Más kérdés, hogy a németalföldiek háromszor nyertek is, a 16 között éppen a mieinket az első meccsen 4–2-re legyőző Nigéria ellen (a vb legelső gólját Komáromi György szerezte azon a meccsen, aki már a 3. percben betalált). A hollandok 3–1-re győztek az afrikaiak ellen, mindhárom találatuk Sontje Hansen szerezte, és az Ajax futballistája hat góllal a vb gólkirályi címét is kiérdemelte.

Mexikó válogatottja gól nélküli döntetlennel kezdett a korosztályos vb-n Paraguay csapata ellen, majd kikapott az olaszoktól, és csak annak köszönhetően tudott továbbjutni a csoportharmadikok összevetésében első helyen, hogy az egész világbajnokság leggyengébb csapatát, a Salamon-szigeteket 8–0-ra legyőzte. Ezután a veretlen, de nem igazi vb-esélyes Japán ellen jó játékkal, fegyelmezett védekezéssel 2–0-ra nyert, majd következett a Japánnál valamivel gyengébb, a csoportkörben minden meccsén gólt kapott Dél-Korea, melyet szép fejessel, 1–0-ra vert meg. Az elődöntőben Hollandiát 11-esekkel győzte le, míg döntőben közel fél órán át vezetett a brazilok ellen, de végül vereséget szenvedett.

A hollandok és a mexikóiak négy közé jutását azért is érdemes külön kiemelni, mert mindkét csapat csoportharmadikként jutott el a négy közé. Mexikó egy (Japán), Hollandia két csoportgyőztest búcsúztatott (Argentína, Paraguay). Érdekesség az is, hogy a 3. helyen végzett franciák a hét meccsükből hatot megnyertek, csak a braziloktól kaptak ki.

3. A B csoportból mindenki kiesett, egyetlen afrikai csapat sem jutott a negyeddöntőbe

A B, vagyis a magyar válogatott csoportja volt az egyetlen, amelynek mindegyik továbbjutója elvérzett a 16 között. Ez – amellett, hogy a mieinket legyőző csapatokat is „beárazta” – azt is megmutatta, hogy már a 16-17 éves magyar gyerekek is nagyon messze vannak a korosztályos világelittől. Ecuador U17-es legjobbjait az olasz , az ausztrálokat a francia csapat búcsúztatta, a hollandok nigériaiak elleni sikeréről pedig már volt szó.

Nigéria mellett a nyolcaddöntőben kiesett Szenegál (Spanyolországtól kapott ki) és Angola is (Dél-Koreával szemben maradt alul), míg Kamerun már a csoportkörben búcsúzott, pont nélkül. Így nem maradt afrikai csapat a negyeddöntőre, pedig a földrész együttesei a legutóbbi három vb-n mindig négy közé jutottak. Ezzel szemben a nyolc közé bejutott –Magyarországgal ellentétben – a másik négy európai induló.

U17-ES VILÁGBAJNOKSÁG, BRAZÍLIA
NYOLCADDÖNTŐ
Angola–Dél-Korea 0–1
Nigéria–Hollandia 1–3
Spanyolország–Szenegál 2–1
Japán–Mexikó 0–2
Brazília–Chile 3–2
Franciaország–Ausztrália 4–0
Ecuador–Olaszország 0–1
Paraguay–Argentína 3–2
NEGYEDDÖNTŐ
Hollandia–Paraguay 4–1
Dél-Korea–Mexikó 0–1
Spanyolország–Franciaország 1–6
Olaszország–Brazília 0–2
ELŐDÖNTŐ
Mexikó–Hollandia 1–1 – tizenegyesekkel: 4–3
Franciaország–Brazília 2–3
A 3. HELYÉRT
Hollandia–Franciaország 1–3
DÖNTŐ
Brazília–Mexikó 2–1

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik