Vívás: részletes beszámoló a kadét-világbajnokság magyar sikereiről

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.04.05. 19:58
Címkék
Pusztai Liza a szerdán szerzett bronzot csütörtökön arannyal egészítette a veronai kadét-világbajnokságon. A BVSC 16 éves kardvívója visszavágott mexikói riválisának a juniorok között elszenvedett vereségért, és felállhatott a dobogó legfelső fokára. A fiúk mezőnyében a szintén 16 esztendős Rabb Krisztián remekelt, a Vasas kardozója bronzérmet szerzett az olaszországi viadalon.

L.S. - utanpotlassport.huA juniorok között is dobogóra állhatott Pusztai Liza a veronai korosztályos-világbajnokság szerdai versenynapján, de saját korosztályában, címvédőként bizonyosan fényesebb éremre vágyott a bronznál. Legnagyobb riválisa – akitől szerdán vereséget szenvedett az elődöntőben – Natalia Botello is érdekelt volt a kadét kardvívók mezőnyében, így kis túlzással kettejük párharcáról szólt a csütörtöki verseny.L.S. - utanpotlassport.huA juniorok között is dobogóra állhatott Pusztai Liza a veronai korosztályos-világbajnokság szerdai versenynapján, de saját korosztályában, címvédőként bizonyosan fényesebb éremre vágyott a bronznál. Legnagyobb riválisa – akitől szerdán vereséget szenvedett az elődöntőben – Natalia Botello is érdekelt volt a kadét kardvívók mezőnyében, így kis túlzással kettejük párharcáról szólt a csütörtöki verseny.

Pusztai Liza megvédte világbajnoki címét Forrás: FIE
Pusztai Liza megvédte világbajnoki címét Forrás: FIE

Pusztai Liza megvédte világbajnoki címét  •  Forrás: FIE

Pusztai a papírforma szerint menetelt, előbb a csoportjából jutott könnyedén tovább, majd két olasz, egy ukrán és egy mexikói ellenfelet győzött le az elődöntőig, minden nehézséget nélkülözve. A négy között a ranglistán tizenharmadikKljucsnyikova várt a BVSC kardozójára, no meg újabb könnyed győzelem (15:9).

A fináléban pedig ki más, mint Botello következett. Ezt a veronai drámát Shakespeare sem írhatta volna meg jobban...Szerdán a juniorok mezőnyében is szembekerültek, akkor ugyan Liza kezdett jobban, Botello váltott és megfordította az asszót. Ezúttal azonban – mondhatjuk: címvédőhöz méltó teljesítménnyel – Pusztai Liza diadalmaskodott, 15:11-re, megszerezve ezzel idei hatodik érmét világversenyen.

Nefeledkezzünk meg Nagy Valentina és Szűcs Luca remek teljesítményéről sem, hiszen mindketten magabiztos vívással meneteltek a nyolcaddöntőig. Utóbbit ott a hongkongi Ma állította meg (6:15), így Szűcs a 16. helyen zárt. Honfitársa, Nagy szoros asszót vívott a belga Corteyn ellen, a magyar lány felülkerekedett (15:13), és továbbjutott. A negyeddöntőben viszont az a Kljucsnyikova állította meg a BVSC vívóját (11:15), akit klubtársa, Pusztai egy körrel később ütött el a finálétól.

Rabb Krisztián és Baaken Mátyás kiélezett asszót vívott Forrás: FIE
Rabb Krisztián és Baaken Mátyás kiélezett asszót vívott Forrás: FIE

Rabb Krisztián és Baaken Mátyás kiélezett asszót vívott  •  Forrás: FIE

Hasonló magabiztossággal indítottak a fiú kardozók is, egyaránt 5 győzelemmel és egy vereséggel zárták a csoportkört. Így az egyenes kieséses szakaszt erőnyerőként a 64 között kezdték, onnan azonban csak Rabb Krisztián és Baaken Mátyás lépetttovább, Kaiser Balázs elvérzett a román Ailinca ellen (8:15), és a 36. helyen zárt.

De hamar kiderült, hogy a nyolcaddöntőbe csak egy magyar vívó juthat, Rabb és Baaken ugyanis egymással nézett szembe a legjobb 32 között. A kiélezett asszót végül előbbi nyerte 15:14-re, Baaken így a 23. pozícióban fejezte be a világbajnokságot. A Vasas Eb-bronzérmese viszont tovább menetelt, a kínai Zu ellen könnyed (15:7), míg a német Heathcock ellen szoros (15:13) győzelmet aratott. A négy között azonban fordult a kocka, az amerikai Vidovszky túl nagy falatnak bizonyult (11:15). Rabb Krisztián ettől függetlenül sem lehet elégedetlen, hiszen a szocsi kontinensviadalon szerzett bronzérmét követően a veronai világbajnokságon is felállhatott a dobogó harmadik fokára.

Pénteken a csapatok versenyével zárul a kardozók programja, s talán már mondanunk sem kell, ismét éremeséllyel lépnek pástra vívóink...

KADÉT-VILÁGBAJNOKSÁG, VERONA (OLASZORSZÁG)
Fiú kard egyéni (122 induló)
A csoportmérkőzéseken:
Rabb Krisztián5 győzelem/1 vereség, Baaken Mátyás5/1, Kaiser Balázs 5/1(valamennyien továbbjutottak)
A 32 közé jutásért: Rabb–Kimura (japán) 15:11, Baaken–Kontoejdisz(görög) 15:14, Kaiser–Ailinca(román) 8:15
A 16 közé jutásért: Rabb–Baaken15:14
Nyolcaddöntő:Rabb−Zu (kínai) 15:7
Negyeddöntő: Rabb−Heathcock (német) 15:13
Elődöntő: Rabb−Vidovszky (amerikai) 11:15
Döntő: Pastin(román)–Vidovszky (amerikai) 15:10
Világbajnok:
Andrei Pastin(Románia), 2. Robert Vidovszky(Egyesült Államok), 3. Rabb Krisztián(Magyarország) és Alonso Santamaria (Spanyolország), …23. Baaken Mátyás, …36. KaiserBalázs
Leány kard egyéni (104 induló)
A csoportmérkőzéseken:
Pusztai Liza 5 győzelem/1 vereség, Nagy Valentina 5/1, Szűcs Luca4/2 (valamennyien továbbjutottak)
A 32 közé jutásért: Nagy–Csarkviani(grúz) 15:8, Pusztai–Giovannelli(olasz) 15:8,Szűcs–Perez (spanyol) 15:6
A 16 közé jutásért: Nagy−Man (hongkongi) 15:14, Pusztai–Goncova (ukrán) 15:6, Szűcs−Aime (francia) 15:11
Nyolcaddöntő: Nagy−Corteyn(belga) 15:13, Pusztai–Salgado (mexikói) 15:5, Szűcs−Ma (hongkongi) 6:15
Negyeddöntő: Nagy−Kljucsnyikova(orosz) 11:15, Pusztai–Taricco (olasz) 15:11
Elődöntő: Pusztai–Kljucsnyikova(orosz) 15:9
Döntő: Pusztai–Botello 15:11
Világbajnok: PUSZTAI LIZA(MAGYARORSZÁG), 2. Natalia Botello (Mexikó), 3. Alexis Anglade (Egyesült Államok)ésAlina Kljucsnyikova(Oroszország), …7. Nagy Valentina, …16. Szűcs Luca

Továbbikorosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik