Vívás: juniorok Eb előtt, már a célegyenesben

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.24. 14:40
Címkék
Vészesen közeleg a márciusi oroszországi kadét és junior vívó Európa-bajnokság, lassan körvonalazódnak az utazó csapatok. Jelen állás szerint a legszebb reményei a fiú párbajtőrözőknek és a korosztályos világranglista-vezető Pusztai Lizát is felvonultató leány kardozóknak lehetnek.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huBő egy hónap van hátra a március elején kezdődő szocsi kadét és junior vívó Európa-bajnokság rajtjáig. Megnéztük, hogy az idősebbek mezőnyében kik azok a versenyzők, akik a hazai ranglistán az első négy helyet foglalják el, azaz jó eséllyel részt vesznek a kontinensviadalon.Bruckner Vince – utanpotlassport.huBő egy hónap van hátra a március elején kezdődő szocsi kadét és junior vívó Európa-bajnokság rajtjáig. Megnéztük, hogy az idősebbek mezőnyében kik azok a versenyzők, akik a hazai ranglistán az első négy helyet foglalják el, azaz jó eséllyel részt vesznek a kontinensviadalon.

Andrásfi Tibortól (jobbra) Szocsiban is hasonló akciókra számíthatunk
Andrásfi Tibortól (jobbra) Szocsiban is hasonló akciókra számíthatunk

Andrásfi Tibortól (jobbra) Szocsiban is hasonló akciókra számíthatunk  •  Forrás: FIE

A fiú párbajtőrözők között zajlik talán a legnagyobb versengés: Andrásfi Tibor és Nagy Dávid is vezette már a rangsort, a decemberi országos bajnokságot pedig Koch Máté nyerte. Emellett a junior-világkupaversenyeken is remekeltek a magyarok, Andrásfi az első helyen végzett a rigai állomáson, míg Nagy a görögországi viadalon szerzett ezüstérmet. Rajtuk kívül még Debnár Gergely állhatott dobogóra, ő Udinében harmadik lett, ugyanott, ahol klubtársa, a szintén BVSC-s Andrásfi másodikként végzett.

Az eredmények alapján nem meglepő, hogy az említett négy versenyző áll az első négy helyen, így könnyen lehet, hogy ebben az összeállításban utaznak Szocsiba. Szintén biztató, hogy a korosztályos világranglistán igencsak előkelő helyen állnak a mieink, Andrásfi Tibor a negyediken, Nagy Dávid a hetediken.

A leány párbajtőrözők szintén jól szerepeltek eddig a 2017/18-as évadban, számos nemzetközi sikert arattak az elmúlt hónapokban. A versenyfutásból egyelőre a BVSC-s Borsody Emma jött ki a legjobban, elsősorban a legutóbbi, remek udinei produkciójával: a harmadik helyen végzett a vk-versenyen.

Nagy Kinga (Diósgyőri VE) a spanyolországi Burgosban szerzett Borsodyhoz hasonlóan bronzérmet, míg a békéscsabai, még csak kadétkorú Dékány Kinga minden idők legfiatalabb felnőtt magyar bajnoka lett novemberben. Mellettük még a szintén Alföldi Vívó Akadémiában versenyző Petri Renáta helyezkedik el a Top4-ben. A leány párbajtőrözők közül a legelőkelőbb, a tizennyolcadik helyen áll a világranglistán, viszont érdekes módon itthon csupán a hetedik.

A fiú tőrözők mezőnyében kevésbé érkeztek a jelentős nemzetközi sikerek a junior korosztályban. Az első négy helyen álló fiatal így főként az itthoni teljesítménye nyomán tart ott, ahol. Jelen állás szerint Frűhauf Benjámin, Bellovicz Gábor, a felnőttbajnokságon ezüstérmes Kiss Dániel Róbert, valamint Mészáros Tamás utazhat Oroszországba.

Leány tőrben sem szerzett egyéni érmet a válogatott az elmúlt fél év világkupa-eseményein, ugyanakkor itthon a felnőttek mezőnyében is arattak nagy sikereket. Közülük a Törekvés SE versenyzőjét, Pásztor Flórát kell kiemelni, aki a felnőttbajnokságon, Mohamed Aidát és Knapek Edinát is legyőzve, aranyérmet szerzett. Mellette jelen állás szerint az utazó csapat tagja lehet Kondricz Kata, a tavaly kadét vb-ezüstérmes Hajas Nóra, valamint Kókai Csilla.

Könnyen lehet, hogy Pusztai Lizát a junior Eb után is a magasba dobálják a csapattársak
Könnyen lehet, hogy Pusztai Lizát a junior Eb után is a magasba dobálják a csapattársak

Könnyen lehet, hogy Pusztai Lizát a junior Eb után is a magasba dobálják a csapattársak  •  Forrás: FIE

A fiú kardozók közül két versenyző kiemelkedik a hazai ranglistán: a BVSC-s Nagy Martin és a Vasasban vívó Rabb Krisztián. Ráadásul a piros-kékek kadétkorú fiatalja a hazai világkupaversenyen a harmadik helyen zárt. Mellettük még a kadét Eb-bronzérmes Milassin Mór és Szlama Vilmos tagja az első négynek.

A legjobb eséllyel a leány kardozók, és persze közülük is Pusztai Liza indul a junior Eb-n, annak ellenére, hogy még mindig csak 16 éves, azaz a kadét korosztályba tartozik. Liza „természetesen” világranglista-vezetőként utazhat Szocsiba, ahol 2017-es ezüstérmesként újra a dobogós helyekért szállhat harcba. Nagy Valentina, Kelecsényi Mirabella és Kern Bianka alkothatja vele a magyar Eb-válogatottat.

A HAZAI JUNIORRANGLISTA ÉLMEZŐNYE
Fiú párbajtőr:
Andrásfi Tibor (BVSC-Zugló), Nagy Dávid (Vasas), Debnár Gergely (BVSC-Zugló), Koch Máté (Vasas)
Leány párbajtőr: Borsody Emma (BVSC-Zugló), Nagy Kinga (Diósgyőri VE), Dékány Kinga (Alföldi Vívó Akadémia), Petri Renáta (Alföldi Vívó Akadémia)
Fiú tőr: Frűhauf Benjámin (BVSC-Zugló), Bellovicz Gábor (Budapesti Honvéd SE), Kiss Dániel Róbert (Budapesti Honvéd SE), Mészáros Tamás (UTE)
Leány tőr: Pásztor Flóra (Törekvés SE), Kondricz Kata (Budapesti Honvéd SE), Hajas Nóra (Törekvés SE), Kókai Csilla (MTK)
Fiú kard: Nagy Martin (BVSC-Zugló), Rabb Krisztián (Vasas), Milassin Mór (Nagykanizsa), Szlama Vilmos (DV Szigetszentmiklós)
Leány kard: Pusztai Liza (BVSC-Zugló), Nagy Valentina (BVSC-Zugló), Kelecsényi Mirabella (Vasas), Kern Bianka (Kertvárosi VSE)

Egyéb korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik