Úszás: a 17 éves Milák Kristóf bevetésre kész a budapesti vb-n

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.07.16. 15:32
Címkék
„Visszagondolva, magam sem hittem, hogy ilyen jó formában lehetek” – mondta Milák Kristóf az ifjúsági Európa-bajnokságon nyújtott teljesítményéről. A 17 éves úszó hatalmas korosztályos világrekordja mindenkit meglepett, és ahogy néhány napja dr. Sós Csaba szövetségi kapitány fogalmazott: Milák már a vizes vb-n sem tud olyan időt úszni, amely őt váratlanul érné.

Bruckner Vince Milák Kristóf hatalmas korosztályos világcsúcsal nyert 200 méter pillangón a netánjai ifjúsági úszó Európa-bajnokságon. Ugyanakkor egyelőre nem pihenhet, 100 pillangón indul a budapesti vizes vb-n, és csak azután következik az indianapolisi ifjúsági világbajnokság. Erről beszélgettünk a 17 éves érdi versenyzővel.Bruckner Vince Milák Kristóf hatalmas korosztályos világcsúcsal nyert 200 méter pillangón a netánjai ifjúsági úszó Európa-bajnokságon. Ugyanakkor egyelőre nem pihenhet, 100 pillangón indul a budapesti vizes vb-n, és csak azután következik az indianapolisi ifjúsági világbajnokság. Erről beszélgettünk a 17 éves érdi versenyzővel.

– Számítottál az ifjúsági Európa-bajnokságon aranyéremre és ekkora világrekordra?

– Az első helyre számítottam, azért dolgoztam, azért utaztam el. A 200 pillangó miatt. Az időeredmény pedig csak jött, az is bizonyítja, hogy jó munkát végeztünk a felkészülés során.

– Nagyon ritka, hogy 200 méteren négy másodperc különbséggel győzzön valaki. Gondoltad volna, hogy ebből ekkora úszás lesz?

– Valóban nem gyakori az ekkora különbség. Visszagondolva magam sem hittem, hogy ilyen formában lehetek.

– Ezzel az idővel tavaly Rióban éppen csak lemaradtál volna a dobogóról. Így még jobban felértékelődik az eredmény?

– Természetesen, fantasztikus sikerként élem meg, nem számítottam rá. Viszont tudom, emiatt sem engedhetek ki, még van két főversenyem, azokon is hasonlóan jól szeretnék úszni.

A vizes vb-n azonban hamarosan nem a legerősebb számodon, 200-on, hanem 100 méter pillangón indulsz.

Valóban, ez így alakult, 100 méteren kell kihoznom magamból a maximumot, igazából örülök, hogy egyáltalán elindulhatok akkora eseményen, mint a felnőtt-világbajnokság.

Milák Kristóf az ifjúsági Európa-bajnokság után a felnőtt vb-n is jó időt úszna Forrás: MÚSZ
Milák Kristóf az ifjúsági Európa-bajnokság után a felnőtt vb-n is jó időt úszna Forrás: MÚSZ

Milák Kristóf az ifjúsági Európa-bajnokság után a felnőtt vb-n is jó időt úszna  •  Forrás: MÚSZ

– Ráadásul hazai közönség előtt teheted meg. Készülsz már rá, hogy minden bizonnyal hatalmas támogatást kapsz a közönségtől?

– Biztos, hogy hihetetlen élmény lesz a Duna Arénában rajtolni, már csak ezért is mindenképpen indulni akartam a vb-n. Rengeteg néző fér az uszodába, biztos, hogy elképesztő hangulatot teremt, amelyben élmény lesz versenyezni.

– Igen sűrű programod van a nyáron, három nagy versenyen indulsz, a felnőttvébé után ifjúsági világbajnokság is lesz Indianapolisban. Mennyire nehéz mindhárom viadalon csúcsformában lenni?

– Így, hogy túl vagyunk az Európa-bajnokságon, pozitívabban látom a helyzetet, hiszen csak kettő van már hátra. Természetesen nagyon megterhelő, túl kell élni.

– Egy évvel ezelőtt szintén Eb-cím után beszélgettünk. Akkor azt mondtad, a technikádon van még mit csiszolni, kiváltképp a levegővételkor. Sikerült ezen javítani?

– Szerencsére igen, most már sokkal gazdaságosabban osztom be a levegőmet, ennek is köszönhetők a még jobb eredmények. A fordulómat mondhatjuk gyenge pontnak még, azok kell még dolgoznom.

– Ha kicsit távolabbra tekintünk, az elkövetkezendő évekre milyen célokat tűztél ki?

– Jövőre lesz még az utolsó ifjúsági Európa-bajnokságom és az ifjúsági olimpia, mindkettőn szeretnék kiemelkedően szerepelni. Távolabbi célom pedig mi más lehetne, mint a tokiói olimpia, azért dolgozom, hogy ott is sikeres legyek.

Először azonban a budapesti felnőtt-világbajnokság következik. Az úszók szövetségi kapitánya dr. Sós Csaba pedig pár napja nyilatkozta, hogy Milák Kristóf őt már nem tudja meglepni, akármilyen jó időt is úszik, hiszen bármikor benne van a nagy eredmény.

Ebből kiindulva 100 pillangón is okozhat meglepetést az érdi versenyző.

További korosztályos híreink ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik