Úszás: Késely Ajna, aki legyőzte Katinkát

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.04.21. 13:00
Címkék
Noha olvasóink évek óta ismerhetik a korosztályos csúcsokat és korát meghazudtoló bravúrokat halmozó Késely Ajnát, a felnőtt országos úszóbajnokságon elért szenzációs győzelme Hosszú Katinka ellenében, ismét a figyelem középpontjába állította a Kőbánya SC 15 éves kiválóságát.

reb Az utánpótlás szempontjából már a Debrecenben zajló felnőtt országos úszóbajnokság első napja is hozott szép eredményeket: a 15 éves miskolci Vécsei Réka 200 m mellen aratott győzelme a szám hazai bajnoka, Sebestyén Dalma és a minden nemben veszélyes Hosszú Katinka felett bravúrnak számított. Akárcsak az, hogy a junior Európa-bajnok érdi Milák Kristóf remek idővel a szám olimpiai bronzérmese, Kenderesi Tamás mögött másodikként csapott célba 200 m pillangón.reb Az utánpótlás szempontjából már a Debrecenben zajló felnőtt országos úszóbajnokság első napja is hozott szép eredményeket: a 15 éves miskolci Vécsei Réka 200 m mellen aratott győzelme a szám hazai bajnoka, Sebestyén Dalma és a minden nemben veszélyes Hosszú Katinka felett bravúrnak számított. Akárcsak az, hogy a junior Európa-bajnok érdi Milák Kristóf remek idővel a szám olimpiai bronzérmese, Kenderesi Tamás mögött másodikként csapott célba 200 m pillangón.

kesely
kesely

Balról Hosszú Katinka, Késely Ajna, Kapás Boglárka: kicsi a nagyok között  •  Forrás: MÚSZ

A legfantasztikusabb teljesítmény mégisa második napon érkezett:400-on junior Európa-bajnok Késely Ajnahatalmas csatában legyőzte a minden egyéni számot vállaló, hajnalonként súlyzós edzésekkel „melegítő” háromszoros olimpia bajnok Hosszú Katinkát és a gyorsúszó távokon klasszis Kapás Boglárkát, aki a harmadik lett.AKőbánya SC tehetségének a győzelme (4:06,64)korosztályos és új egyéni csúcsot, továbbá felnőtt-világbajnoki A szintet jelent.

„Valamiért nagyon izgultam a szám előtt, kétszázig még félelem is volt bennem, mert nem tudtam, miként fogom bírni a második felét” – idézte Késelyt a MÚSZ. „Debrecen szerencsét hoz nekem, annak idején itt álltam fel először bajnoki dobogóra felnőttbajnokságon, most meg itt van ez az aranyérem, hihetetlen!”

A hihetetlen jelzőt legtöbbször a szakemberek használják vele kapcsolatban.

Évekkel ezelőtt még amiatt szerepelt először a hírekben, mert többször is megdöntötte az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina korosztályos hátúszó rekordjait. „Egér” Ajna példaképe: tartják a kapcsolatot, a magát nyilvánosságtól távol tartó Egerszegi tanácsokkal segíti Késelyt. A Kőbánya SC-ben Turi György vezetésével készülő tinédzser idővel váltott a gyorsúszásra, s mint minden műfajban, amelybe belekezdett, abban is sikereket ért el.

A 2015-ben Tbilisziben rendezett Európai Ifjúsági Oimpiai Fesztiválon négy aranyérmet szerzett, s bár egy évvel később, a 2016-os junior Európa-bajnokság céljainak a meghatározásakor szerényen még egy aranyéremről beszélt, végül Hódmezővásárhelyen sem állt meg négy diadal előtt. A 4x200 m-es gyorsváltó mellett a három gyorsúszószámban bizonyult legyőzhetetlennek.

Kezdetektől fogva nagy fantáziát látott benne a szakma. Ennek is köszönhető, hogy 13 évesen szerepelhetett a 2014-es dohai felnőtt rövid pályás világbajnokságon. Minden számában egyéni csúcsot úszott, ám nem ért el számszerűen kiugró eredményt, nem úgy, mint tavaly, amikor életében először a hagyományos, ötvenméteres medencés eseményen, felnőtt Eb-n szerepelt: a délelőtti előfutamban úszva részt vállalt a magyar 4x200 m-es gyorsváltó aranyérméből.

A felnőtt kontinensviadal után következett a hódmezővásárhelyi junior Eb-remeklés, majd a hosszú szezon ellenére képes volt kivívni magának, hogy a riói olimpián már a döntőben rajtkőre álló stafétában is helyet kapjon, így akkor még a 15. életévét sem betöltve olimpiai hatodiknak vallhatta magát. Egyéni számokban is szerepelt, de ott elmaradt várakozásaitól. (Nem mintha a 14 évesen 400 m gyors 21. helye nem lenne megsüvegelendő teljesítmény.)

Ha Ajna vízbe száll, nemcsak a korosztályos rekordok nincsenek biztonságban, általában kevés társának jut babér: a 2016-os ifjúsági ob-n például tizenegy aranyérmet szerzett, korábban pedig tarolt bemutatott már gyermek- és serdülő ob-n is.

Az viszont még kérdés, hogy a nyári felnőtt vb-n Ajna mennyire jut szóhoz. Azután, hogy a 400 m-en célba értek, Késely és Hosszú puszival gratulált egymásnak, de korántsem biztos, hogy az egymás iránti kedvesség a vb-számok elosztásában is megnyilvánul. Az Iron Ladynek tavalyról ugyanis jobb időeredménye van, mint amilyet Késely most úszott, így hiába a győzelem, a 15 éves tehetség Kapás és Hosszú mögött csak harmadik a rangsorban – a Duna Arénában viszont csak a két legjobb állhat rajtkőre.

A hírek szerint Sós Csaba szövetségi kapitány már az ob végeztével csapatot hirdetne, Hosszú azonban rendre az utolsó pillanatokig kivár, hogy nyilvánosságra hozza, mely számban szerepelaz aktuális világeseményen. Kérdés persze, hogy a kiválóság a többi, még biztosabb sikerrel kecsegtető száma mellett vállalja-e még a 400 m gyorsot.

Bárhogyan is alakul, Késelynek nem lesz oka a szomorúságra, hiszen 1500 m gyorson a vb-csapatba úszta magát.

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik