utanpotlassport.hu 2017.04.21 13:00 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Úszás: Késely Ajna, aki legyőzte Katinkát

Noha olvasóink évek óta ismerhetik a korosztályos csúcsokat és korát meghazudtoló bravúrokat halmozó Késely Ajnát, a felnőtt országos úszóbajnokságon elért szenzációs győzelme Hosszú Katinka ellenében, ismét a figyelem középpontjába állította a Kőbánya SC 15 éves kiválóságát.

reb Az utánpótlás szempontjából már a Debrecenben zajló felnőtt országos úszóbajnokság első napja is hozott szép eredményeket: a 15 éves  miskolci Vécsei Réka 200 m mellen aratott győzelme a szám hazai bajnoka, Sebestyén Dalma és a minden nemben veszélyes Hosszú Katinka felett bravúrnak számított. Akárcsak az, hogy a junior Európa-bajnok érdi Milák Kristóf remek idővel a szám olimpiai bronzérmese, Kenderesi Tamás mögött másodikként csapott célba 200 m pillangón.

kesely

Balról Hosszú Katinka, Késely Ajna, Kapás Boglárka: kicsi a nagyok között  •  Forrás: MÚSZ

A legfantasztikusabb teljesítmény mégis a második napon érkezett: 400-on junior Európa-bajnok Késely Ajna hatalmas csatában legyőzte a minden egyéni számot vállaló, hajnalonként súlyzós edzésekkel „melegítő” háromszoros olimpia bajnok Hosszú Katinkát és a gyorsúszó távokon klasszis Kapás Boglárkát, aki a harmadik lett. A Kőbánya SC tehetségének a győzelme (4:06,64) korosztályos és új egyéni csúcsot, továbbá felnőtt-világbajnoki A szintet jelent.

„Valamiért nagyon izgultam a szám előtt, kétszázig még félelem is volt bennem, mert nem tudtam, miként fogom bírni a második felét” – idézte Késelyt a MÚSZ. „Debrecen szerencsét hoz nekem, annak idején itt álltam fel először bajnoki dobogóra felnőttbajnokságon, most meg itt van ez az aranyérem, hihetetlen!”

A hihetetlen jelzőt legtöbbször a szakemberek használják vele kapcsolatban.

Évekkel ezelőtt még amiatt szerepelt először a hírekben, mert többször is megdöntötte az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina korosztályos hátúszó rekordjait. „Egér” Ajna példaképe: tartják a kapcsolatot, a magát nyilvánosságtól távol tartó Egerszegi tanácsokkal segíti Késelyt. A Kőbánya SC-ben Turi György vezetésével készülő tinédzser idővel váltott a gyorsúszásra, s mint minden műfajban, amelybe belekezdett, abban is sikereket ért el.

A 2015-ben Tbilisziben rendezett Európai Ifjúsági Oimpiai Fesztiválon négy aranyérmet szerzett, s bár egy évvel később, a 2016-os junior Európa-bajnokság céljainak a meghatározásakor szerényen még egy aranyéremről beszélt, végül Hódmezővásárhelyen sem állt meg négy diadal előtt. A 4x200 m-es gyorsváltó mellett a három gyorsúszószámban bizonyult legyőzhetetlennek.

Kezdetektől fogva nagy fantáziát látott benne a szakma. Ennek is köszönhető, hogy 13 évesen szerepelhetett a 2014-es dohai felnőtt rövid pályás világbajnokságon. Minden számában egyéni csúcsot úszott, ám nem ért el számszerűen kiugró eredményt, nem úgy, mint tavaly, amikor életében először a hagyományos, ötvenméteres medencés eseményen, felnőtt Eb-n szerepelt: a délelőtti előfutamban úszva részt vállalt a magyar 4x200 m-es gyorsváltó aranyérméből.

A felnőtt kontinensviadal után következett a hódmezővásárhelyi junior Eb-remeklés, majd a hosszú szezon ellenére képes volt kivívni magának, hogy a riói olimpián már a döntőben rajtkőre álló stafétában is helyet kapjon, így akkor még a 15. életévét sem betöltve olimpiai hatodiknak vallhatta magát. Egyéni számokban is szerepelt, de ott elmaradt várakozásaitól. (Nem mintha a 14 évesen 400 m gyors 21. helye nem lenne megsüvegelendő teljesítmény.)

Ha Ajna vízbe száll, nemcsak a korosztályos rekordok nincsenek biztonságban, általában kevés társának jut babér: a 2016-os ifjúsági ob-n például tizenegy aranyérmet szerzett, korábban pedig tarolt bemutatott már gyermek- és serdülő ob-n is.

Az viszont még kérdés, hogy a nyári felnőtt vb-n Ajna mennyire jut szóhoz. Azután, hogy a 400 m-en célba értek, Késely és Hosszú puszival gratulált egymásnak, de korántsem biztos, hogy az egymás iránti kedvesség a vb-számok elosztásában is megnyilvánul. Az Iron Ladynek tavalyról ugyanis jobb időeredménye van, mint amilyet Késely most úszott, így hiába a győzelem, a 15 éves tehetség Kapás és Hosszú mögött csak harmadik a rangsorban – a Duna Arénában viszont csak a két legjobb állhat rajtkőre.

A hírek szerint Sós Csaba szövetségi kapitány már az ob végeztével csapatot hirdetne, Hosszú azonban rendre az utolsó pillanatokig kivár, hogy nyilvánosságra hozza, mely számban szerepel az aktuális világeseményen. Kérdés persze, hogy a kiválóság a többi, még biztosabb sikerrel kecsegtető száma mellett vállalja-e még a 400 m gyorsot.

Bárhogyan is alakul, Késelynek nem lesz oka a szomorúságra, hiszen 1500 m gyorson a vb-csapatba úszta magát.

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.02.11 14:55:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka is részt vett a kecskeméti úszóünnepen, az Univer 24-en. A maratoni versenyen az iskolások óránkénti váltásban szálltak vízbe, a hatfős felnőttváltók pedig szombat éjjel 12 órás versenyen mérték össze tudásukat. Hosszú Katinka köszöntőjében a világ legjobb sportjának nevezte az úszást.

2017.11.26 14:58:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Nagyszerű szezont zártak idén a korosztályos nyílt vízi úszók. A most kijelölt ifjúsági válogatottba még az idei eredmények alapján kerültek a versenyzők, ám a tavasz végi válogatóversenyek alaposan átrendezhetik a világversenyekre készülő csapatot. Gellért Gábor szakágvezető szerint a felkészülésükben annyi lesz a változás, hogy több felnőtt Európa-kupán is „mély vízbe” dobnák a fiatalokat.

2017.11.14 13:14:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (EHF) sem ment el szó nélkül az FTC fiatal játékosainak kiváló teljesítménye mellett: a 18 éves Márton Grétát a forduló újoncának választották a Vardar Szkopje elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés után.

2017.10.04 15:21:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Kedvezően fogadta a szakma a szövetség által meghirdetett utánpótlás-reformokat. A Postás SE női tornaszakosztályában utánpótlásedzőként tevékenykedő Bozi András szerint jó irányba mutatnak az újítások. A koncepció kidolgozását irányító Jordanov Zoltánnal rendszeres kapcsolatban állnak, így a megvalósításban nem számítanak nagyobb nehézségekre. Az egyesület a napokban kisbuszt kapott a MTSZ-től, amely csökkenti a fiatalok utaztatásával járó költségeket.

2017.10.02 14:29:03

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A labdarúgó NB I 11. fordulójában 620 perc jutott hét, fiatalszabályba tartozó játékosnak, összességében nem tapasztaltunk semmi meglepőt: a Diósgyőrt leszámítva azok a klubok, amelyek eddig is lehetőséget biztosítottak az U20-as futballistáknak, ezúttal sem okoztak csalódást. Közülük kiemelkedik a Haladás, amely három fiatalt is a kezdőbe nevezett. Ezúttal csak öt csapatban jutott szóhoz 1997 után született játékos, ez pedig újabb negatív rekordot jelent. Örömteli viszont, hogy az Újpest 20 éves hátvédje, Pávkovics Bence megszerezte első élvonalbeli gólját.