utanpotlassport.hu 2017.04.21 13:00 Frissítve: 2017.04.21 13:05

Úszás: Késely Ajna, aki legyőzte Katinkát

Noha olvasóink évek óta ismerhetik a korosztályos csúcsokat és korát meghazudtoló bravúrokat halmozó Késely Ajnát, a felnőtt országos úszóbajnokságon elért szenzációs győzelme Hosszú Katinka ellenében, ismét a figyelem középpontjába állította a Kőbánya SC 15 éves kiválóságát.

reb Az utánpótlás szempontjából már a Debrecenben zajló felnőtt országos úszóbajnokság első napja is hozott szép eredményeket: a 15 éves  miskolci Vécsei Réka 200 m mellen aratott győzelme a szám hazai bajnoka, Sebestyén Dalma és a minden nemben veszélyes Hosszú Katinka felett bravúrnak számított. Akárcsak az, hogy a junior Európa-bajnok érdi Milák Kristóf remek idővel a szám olimpiai bronzérmese, Kenderesi Tamás mögött másodikként csapott célba 200 m pillangón.

kesely

Balról Hosszú Katinka, Késely Ajna, Kapás Boglárka: kicsi a nagyok között  •  Forrás: MÚSZ

A legfantasztikusabb teljesítmény mégis a második napon érkezett: 400-on junior Európa-bajnok Késely Ajna hatalmas csatában legyőzte a minden egyéni számot vállaló, hajnalonként súlyzós edzésekkel „melegítő” háromszoros olimpia bajnok Hosszú Katinkát és a gyorsúszó távokon klasszis Kapás Boglárkát, aki a harmadik lett. A Kőbánya SC tehetségének a győzelme (4:06,64) korosztályos és új egyéni csúcsot, továbbá felnőtt-világbajnoki A szintet jelent.

„Valamiért nagyon izgultam a szám előtt, kétszázig még félelem is volt bennem, mert nem tudtam, miként fogom bírni a második felét” – idézte Késelyt a MÚSZ. „Debrecen szerencsét hoz nekem, annak idején itt álltam fel először bajnoki dobogóra felnőttbajnokságon, most meg itt van ez az aranyérem, hihetetlen!”

A hihetetlen jelzőt legtöbbször a szakemberek használják vele kapcsolatban.

Évekkel ezelőtt még amiatt szerepelt először a hírekben, mert többször is megdöntötte az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina korosztályos hátúszó rekordjait. „Egér” Ajna példaképe: tartják a kapcsolatot, a magát nyilvánosságtól távol tartó Egerszegi tanácsokkal segíti Késelyt. A Kőbánya SC-ben Turi György vezetésével készülő tinédzser idővel váltott a gyorsúszásra, s mint minden műfajban, amelybe belekezdett, abban is sikereket ért el.

A 2015-ben Tbilisziben rendezett Európai Ifjúsági Oimpiai Fesztiválon négy aranyérmet szerzett, s bár egy évvel később, a 2016-os junior Európa-bajnokság céljainak a meghatározásakor szerényen még egy aranyéremről beszélt, végül Hódmezővásárhelyen sem állt meg négy diadal előtt. A 4x200 m-es gyorsváltó mellett a három gyorsúszószámban bizonyult legyőzhetetlennek.

Kezdetektől fogva nagy fantáziát látott benne a szakma. Ennek is köszönhető, hogy 13 évesen szerepelhetett a 2014-es dohai felnőtt rövid pályás világbajnokságon. Minden számában egyéni csúcsot úszott, ám nem ért el számszerűen kiugró eredményt, nem úgy, mint tavaly, amikor életében először a hagyományos, ötvenméteres medencés eseményen, felnőtt Eb-n szerepelt: a délelőtti előfutamban úszva részt vállalt a magyar 4x200 m-es gyorsváltó aranyérméből.

A felnőtt kontinensviadal után következett a hódmezővásárhelyi junior Eb-remeklés, majd a hosszú szezon ellenére képes volt kivívni magának, hogy a riói olimpián már a döntőben rajtkőre álló stafétában is helyet kapjon, így akkor még a 15. életévét sem betöltve olimpiai hatodiknak vallhatta magát. Egyéni számokban is szerepelt, de ott elmaradt várakozásaitól. (Nem mintha a 14 évesen 400 m gyors 21. helye nem lenne megsüvegelendő teljesítmény.)

Ha Ajna vízbe száll, nemcsak a korosztályos rekordok nincsenek biztonságban, általában kevés társának jut babér: a 2016-os ifjúsági ob-n például tizenegy aranyérmet szerzett, korábban pedig tarolt bemutatott már gyermek- és serdülő ob-n is.

Az viszont még kérdés, hogy a nyári felnőtt vb-n Ajna mennyire jut szóhoz. Azután, hogy a 400 m-en célba értek, Késely és Hosszú puszival gratulált egymásnak, de korántsem biztos, hogy az egymás iránti kedvesség a vb-számok elosztásában is megnyilvánul. Az Iron Ladynek tavalyról ugyanis jobb időeredménye van, mint amilyet Késely most úszott, így hiába a győzelem, a 15 éves tehetség Kapás és Hosszú mögött csak harmadik a rangsorban – a Duna Arénában viszont csak a két legjobb állhat rajtkőre.

A hírek szerint Sós Csaba szövetségi kapitány már az ob végeztével csapatot hirdetne, Hosszú azonban rendre az utolsó pillanatokig kivár, hogy nyilvánosságra hozza, mely számban szerepel az aktuális világeseményen. Kérdés persze, hogy a kiválóság a többi, még biztosabb sikerrel kecsegtető száma mellett vállalja-e még a 400 m gyorsot.

Bárhogyan is alakul, Késelynek nem lesz oka a szomorúságra, hiszen 1500 m gyorson a vb-csapatba úszta magát.

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.07.30 12:58:56

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Negyvenegy magyar érem született a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, hazánk első, hivatalosan is olimpiai rendezvényén. A sportolók és a szervezők hatalmas sikere, valamint a közönség naponta megnyilvánuló szeretete és érdeklődése kiemelkedő eseménnyé emelte. Az EYOF idején aktív, Percről perce című rovatunk a zárónapon is működött.

2017.07.27 14:35:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Magyar leány birkózhat az aranyéremért, ez az eddigi legjobb hírünk a szarajevói kadet Európa-bajnokságról. A szabadfogás már befejezte (volt egy ötödik helyünk), de amikor a fogásnem küzdelmei még tartottak, elkezdte a női szakág is. Merthogy a kontinensbajnokság az új versenylebonyolítási elképzelés kísérleti laboratóriuma lett…

2017.07.25 17:02:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A magyar csapatok közül elsőként – és remélhetőleg nem utolsóként – a leány-kézilabdaválogatott jutott a négy közé a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF). Bohus Bea együttese tizenegy góllal verte a norvégokat, azzal már biztosan a csoport élén végez.

2017.07.16 19:41:03

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Hogy nemcsak a strandkézilabdát űzi mesterfokon a magyar U17-es leányválogatott, hanem hihetetlen mentális erőt is képvisel, azt a mauritiusi világbajnokság döntője is bizonyítja. A csapat a hollandok ellen a nagyon szoros küzdelemben elvesztett első szett után egyenlíteni tudott, majd a szétlövést is megnyerte. Azzal pedig a világbajnokságot is!

2017.07.12 18:29:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Százszázalékos teljesítménnyel jutott a magyar leányválogatott a mauritiusi U17-es strandkézilabda-világbajnokság középdöntőjébe. A csapat ezzel még egy lépéssel közelebb került az ifjúsági olimpiai kvalifikációhoz.