utanpotlassport.hu 2017.11.30 16:39 Frissítve: 2017.11.30 17:25

Torna: hat ifjúsági versenyző indul a mesterfokú bajnokságon

A hétvégén Győrben rendezik meg a felnőtt tornászok mesterfokú bajnokságát, amit a Swietelsky-kupáért írtak ki. A hagyományos évzáró viadalon az utánpótlás-bajnokságon első három helyezett ifjúsági versenyző is elindulhat. A férfiaknál így Balázs Krisztián, Kiss Balázs és Mészáros Krisztofer, a nőknél pedig Schermann Bianka, Bácskay Csenge és Székely Zója léphet a felnőttekkel együtt a szerekhez.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu Több évtizedes hagyomány, hogy a mesterfokú bajnoksággal búcsúztatják legjobb tornászaink az esztendőt. Az is tradíció, méghozzá az utánpótlás-nevelés szempontjából igen hasznos, hogy a 12 fős mezőnybe a felnőtt országos bajnokság első hat helyezettjén és a három meghívotton túl, a pár héttel ezelőtt megrendezett ifjúsági ob dobogós helyezettjei is indulhatnak a kiválasztottak viadalán. A fiúknál idén Balázs Krisztián (FTC Ybl Tervező), Kiss Balázs (BHSE), Mészáros Krisztofer (Győri AC) volt az egyéni összetett sorrendje, míg a lányoknál Schermann Bianka (MTK Budapest), Bácskay Csenge (KSI SE) és Székely Zója (KSI SE) végzett az első három helyen, így ez a hat fiatal versenyző is elutazott Győrbe, ahol három napon keresztül rendezik a Swietelsky-kupáért zajló mesterfokú bajnokságot, amely egyben a felnőtt csapatbajnokság második fordulója is. Pénteken délután a csb-re kerül sor, amely a mesterfokú egyéni összetettje is, továbbá selejtező a szombati és vasárnapi szerenkénti döntőkre.

− A felnőtt mesterfokún indulni mindenkinek nagy szó, ráadásul az utóbbi években pénzdíjas lett a viadal, ami plusz motivációt jelenthet a versenyzőknek – vélekedik Puskás Jenő szövetségi fiúkapitány. – A fiataloknak azért fontos az indulás, mert aki a saját korosztályában nemzetközi porondon meg akarja állni a helyét, annak itthon a felnőttekkel is fel kell tudnia venni a ritmust. Kiss Balázs januártól egyébként sem utánpótláskorú többé, elvileg ő lesz tehát a legközelebb a mezőnyhöz, szerintem gyűrűn, talajon és ugrásban egyaránt esélyes arra, hogy a szerenkénti döntőkbe jusson. Balázs Krisztián nyújtón és korláton, Mészáros Krisztofer talajon és lovon lehet döntős. Az ünnepek alatt pihenhetnek kicsit a fiúk, azután január másodikától fokozatosan kezdődik a komoly felkészülés a világversenyekre.

Kiss Balázs, Balázs Krisztián és Mészáros Krisztofer (balról jobbra) indulhatnak a hétvégi felnőtt mesterfokún Fotó: Puskás Jenő

Kiss Balázs, Balázs Krisztián és Mészáros Krisztofer (balról jobbra) indulhatnak a hétvégi felnőtt mesterfokún  •  Fotó: Puskás Jenő

Az ifjúsági országos bajnokságot a Ferencváros 15 éves tornásza, Balázs Krisztián nyerte, és azzal a mesterfokúra is megváltotta a helyjegyét.

Az edzője, Nagy Zoltán szerint, tanítványa a nyújtó és a korlát mellett talajon is kiharcolhatja a finálés indulást:
− Krisztián bokája még nem százszázalékos, de gyakorlatilag felépült a sérüléséből, amely a talajgyakorlatának tökéletes bemutatásában eddig hátráltatta. Nagy motivációt jelent neki az indulás, hiszen ez lesz az első alkalom, hogy a felnőtt-mesterfokún részt vehet. Ez látható volt az egész heti munkáján is. Nagyon összeszedetten és komolyan készült. A gyakorlatait természetesen kicsit át kellett alakítanunk, hiszen a felnőttmezőnyben két elemmel többet kérnek, mint ifiben, s a leugrásokban is nehezítenünk kellett, de a lehető legkevesebbet nyúltunk hozzájuk. A jövő évünket ez a verseny egyébként alapjaiban nem érinti, de mindenképpen ki akarjuk használni a lehetőséget, amelyet a plusz verseny ad a fejlődéséhez.

A hölgyek mezőnyében vélhetően kisebb lesz a korosztályos távolság, amelyet az ifjúsági versenyzőknek át kell hidalniuk. S még ha tapasztalatban a felnőttek járnak is az élen, a leányoknak nem ez lesz az első felnőtt megméretésük. Az ifjúsági egyéni összetett országos bajnok Schermann Bianka például már tavalyelőtt is kivívta a felnőtt-mesterfokún indulás jogát.

− Tavaly éppen sérült volt Bianka, de az azt megelőző évben már a dobogóra is felléphetett – mondta honlapunknak Botyánszky Mariann, az MTK Budapest nőitorna-szakosztályának vezetője. – Korábban a felnőttek érkeztek mindig fáradtan a versenyidőszak végére, idén azonban a fiatalok is belekóstoltak a nemzetközi viadalok megterhelő sodrásába, és mostanra jól kidolgozták magukat. Ennek ellenére bízom Biankában, szerintem hozza magát.

Schermann Bianka számára különleges élmény lesz visszatérni Győrbe, az EYOF- színhelyére

Schermann Biankának különleges élmény lesz visszatérni Győrbe, az EYOF színhelyére

Az MTK Budapest 14 éves versenyzőjének különleges élmény lesz a hétvégén Győrben versenyezni. A Nyugat-magyarországi városhoz ugyanis szép emlékek fűzik:
− Nagyon jó érzés lesz visszatérni a nyári EYOF színhelyére – nosztalgiázott Bianka, amikor a hétvégi mesterfokúról kérdeztük. – Hatalmas élmény volt ott, az első nagy nemzetközi versenyemen elindulni, ráadásul magyar közönség előtt. Talajon döntőbe jutottam, a csapattal pedig nagyszerű negyedik helyezést értünk el. Felejthetetlen emlék. A hétvégén mindent megteszek, hogy a lehető legjobb eredményt érjem el a felnőttek között, azt hiszem, hogy ugrásban van esélyem a döntőbe jutásra. A gerendám is nagyon jó, ha sikerül megcsinálnom, bármi lehet. Szeretem a kihívásokat, ez a hétvége is az lesz.

További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".