utanpotlassport.hu 2017.11.28 12:35 Frissítve: 2017.11.28 12:37

Torna: a KSI SE változatlanul az utánpótlás fellegvára

A KSI mindig is a magyar tornautánpótlás meghatározó fellegvára volt. S hogy ez még manapság is így van, arra a múlt heti korosztályos bajnokság a legjobb példa. A sportiskolások remekül szerepeltek, a leányok minden korosztályban a legjobbak között voltak, a fiúk mezőnyében pedig a kadétok tettek ki magukért.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu A KSI SE nőitorna-szakosztályában igazán nem lehet panasz az eredményekre. A 14 éves Bácskay Csenge és Székely Zója egyaránt a válogatott meghatározó tagja, rájuk a nemzetközi színtéren is mindinkább illik odafigyelni. A Liberecben megrendezett Olimpiai Reménységek Versenyén utóbbi volt a magyar válogatott legeredményesebb versenyzője; az egyéni összetettben a harmadik helyen végzett, a szerenkénti döntőkben pedig aranyat ért a felemás korláton bemutatott gyakorlata. Szusszanásnyi pihenő után, a múlt héten már az országos bajnokságon álltak a szerekhez a lányok, és Bácskay egyéni összetettben a második, Székely a harmadik helyen végzett. A szerenkénti döntőkben mindketten egy-egy aranyat nyertek. A kadétok között Fehér Lili megnyerte az egyéni összetett viadalt, s a másik kiválóság, Szmirnov Anna is dobogós lett volna, ha nem rontja el az ugrását.

„Zója és Csenge a korosztályában átlagon felüli teljesítményre képes. Úgy gondolom, ők már a nemzetközi szint kapujában állnak, szép karriert futhatnak be. De jóslásokba nem merek bocsátkozni, tizennégy évesek, kritikus időszakban vannak” – mutatja be a büszkeségeket Gondos-Arató Orsolya, a KSI SE nőitorna-szakosztályának vezetője. S bár elismeri, hogy a klubban a hagyományőrzés elsősorban a szakmai igényességre vonatkozik, úgy gondolja, az eredmények mögött valami mást is kell keresni.

Székely Zója volt az ORV legeredményesebb magyar versenyzője

Székely Zója volt az ORV legeredményesebb magyar versenyzője

„Szerintem az edző és a versenyző közötti bizalmi kapcsolaton múlik minden. A gyerek szinte az életét bízza ránk minden különleges elem gyakorlásakor. Ha nem tudná, hogy mögötte állunk, mozdulni sem merne. Éppen ezért itt, a KSI-ben a harmonikus mester-tanítvány kooperációra törekszünk. Ami a bázist illeti, nem panaszkodhatunk, szeptemberben megállás nélkül csöngött a telefonom. Ez a népszerűség persze nemcsak az eredményeinknek, hanem a szakosztály hagyományainak is köszönhető. Viszont a szülők egyre kevésbé akarják, hogy gyermekeik versenyszerűen tornázzanak. Inkább csak hobbiból, a mozgáskultúrájuk fejlesztéséért hozzák el őket.. Ha szeretnénk megtalálni azt a néhány tehetséget, aki áldozni is hajlandó a versenyzői karrierje érdekében, akkor a tehetségkutatásra kell a hangsúlyt fektetnünk.”

A KSI-ben a férfi- és a nőitorna-szakosztály ugyanazon a termen osztozik. Noha a felszerelés lehetne korszerűbb, elégedetlenségre nincs ok, mert az utóbbi években a szövetség segítségével sok szert tudtak cserélni. Gondos-Arató és a férfiszakosztály vezetője, Laufer Béla abban azonban egyetért: kicsit szűkös már a ’80-as években épült csarnok. Igaz, hála a köztük lévő jó kapcsolatnak, eddig még sohasem okozott problémát a szerek beosztása.

A férfiszakosztály pillanatnyilag nem dicsekedhet olyan kiugró eredményekkel, mint a női. Ám, állítják, ami késik, az nem múlik. Bátori Szabolcs és Dobrovicz Ádám tagja az ifjúsági válogatott keretnek, ám az igazi áttörést nem tőlük, hanem a mostani kadétoktól várják. Ebben a korcsoportban az országos bajnokság egyéni összetett versenyében Molnár Botond lett az első, Závory Szilárd pedig a második. Előbbi öt szeren nyert a szerenkénti döntőkben, a hatodikon csapattársának, Szilárdnak „engedte át” a győzelmet.

Nem csoda, hogy Laufer Béla bizakodó:
„Nagy reményeket fűzünk ehhez a korosztályhoz. Nemcsak tehetségesek, a szemléletük is jó. Érzik, hogy komoly eredményeket érhetnek el, és ehhez méltó módon dolgoznak. Ha megmarad a lendületük, két-három év múlva nagyon büszkék lehetünk rájuk.”

Egyéb korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.04.04 14:29:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ausztrál bajnokságban vitézkedő Illawara Hawks kosárlabdacsapata súlyos anyagi gondokkal küzd, a klub év újoncának választott fiatalja, LaMelo Ball pedig a jelek szerint nem tétlenkedik: az NBA-be igyekvő 18 éves srác nemes egyszerűséggel megvásárolja imádott együttesét – minderről az ifjú menedzsere, Jermaine Jackson számolt be az ESPN-nek.

2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.