utanpotlassport.hu 2018.01.25 18:50 Frissítve: 2018.01.25 18:57

Tenisz: rajt az U12-es, fedett pályás, csapat Eb-selejtezőn

A magyar U12-es leányválogatott Csehországban, a fiú pedig Ausztriában lép pályára péntektől vasárnapig a fedett pályás csapat Európa-bajnokság selejtezőjében. Mivel a legfiatalabb korosztályról van szó, a játékosok többnyire első nemzetközi tapasztalataikat szerzik, ezért az esélyeket sem lehet megjósolni. Tavaly egyik tizenkét év alatti válogatottunk sem jutott be a nyolcasdöntőbe.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu A legfiatalabbak, vagyis a 12 éven aluliak vetélkedésével pénteken megkezdődnek a selejtezők a teniszezők Winter Cups-sorozatának döntőjére. A fedett pályás Európa-bajnokságnak számító csapatversenyben a magyar leányválogatott Csehországban, míg a fiúcsapat Ausztriában lép pályára. Az európai szövetség 1977 óta, vagyis több mint negyven éve rendezi meg a korosztályos csapatok téli küzdelmét, az U12-esek kategóriájában ezzel szemben eddig csak hatszor hirdettek bajnokot. A leányok között az orosz, a fiúk mezőnyében pedig a cseh válogatott bizonyult tavaly a legjobbnak. A magyar együttesek közül egyiknek sem sikerült csoportjából a nyolcas döntőbe jutnia.

Molnár Kitti megnyerte az  ob-t, s most a nemzetközi porondon is bizonyíthat Fotó: Zádor Péter/MTSZ

Molnár Kitti megnyerte az ob-t, s most a nemzetközi porondon is bizonyíthat  •  Fotó: Zádor Péter/MTSZ

A tizenkét éven aluliak korosztályában még nincsenek ranglisták, a játékosok jelentős része csak ismerkedik a nemzetközi mezőnnyel, ezért az esélyeket is nagyon nehéz megjósolni.

Az ellenfelek még a szakembernek, nevezetesen az U12-esek válogatott edzőjének, dr. Zsiga Lászlónak is zömében ismeretlenek:
„Belépő korosztályról van szó, ezért ebben az esetben tényleg csak az adott ország teniszének az  általános színvonala alapján tippelhetünk. A magam részéről annyit tehettem, hogy a legjobb ismereteim és tudásom alapján választottam ki az utazókat, akiknek szerintem a legnagyobb esélyük van a tisztes helytállásra. Mind a fiúk, mind a lányok válogatásában fontos volt a két héttel ezelőtti országos bajnokság eredménye, az első három helyezett alkotja mindkét csapatot. Az ob végeredménye egyébként pontosan egyezik az én személyes szakmai véleményemmel, így nem kellet túl sokáig töprengenem az összeállításon. A pályára lépés sorrendje már más kérdés, a fiúknál például Kincses Kolos harmadik lett, egy évvel fiatalabb is két társánál, de ő játssza a legtámadóbb, vagyis legelőremutatóbb játékot, így szívesen szavazok neki bizalmat. Ami az esélyeket illeti, Molnár Kitti és Dinnyés Lili már tapasztaltabb játékos, tavaly is csapattagok voltak, a leánycsapatnak lesz talán több lehetősége a továbbjutásra. De miután ebben a korosztályban még nincs kiemelés, a sorsolás múlik szinte minden. A cseh játékosokat például ismerem, nagyon erősek. Ráadásul hazai pályán játszanak, őket jó lenne első körben elkerülni.”

A szakember szerint ebben a korosztályban még nem az eredmény a lényeg, hanem a nemzetközi megmérettetés lehetősége. És nem csupán a szakvezetésnek, hanem a játékosoknak is, akik eddig a hazai mezőnyben nevelkedtek, erősödtek, s váltak generációjuk legjobbjaivá. Az európai csapatversenyek, úgymond az igazság pillanatát is kínálják, a színvonalas nyolc csapatot felvonultató csoportmérkőzések után már saját magunkat is reálisabban tudjuk elhelyezni a tenisz korosztályos térképén.

A leányválogatott Csehországban kemény borítású pályán játszik, s ha sikerrel veszi a selejtezőt, Nagy-Britanniában döntőzhet, míg a fiúk szőnyegen mérik össze tudásukat az ellenfeleikkel, a fináléjukat pedig Csehországban rendezik, mindkét nemnek február második hétvégéjén.

Winter Cup, fedett pályás U12-es csapat Európa-bajnokság, selejtezők
Fiúk, Leibnitz (Ausztria): Ausztria, Bulgária, Horvátország, Nagy-Britannia, Magyarország, Olaszország, Luxemburg, Szlovénia. Magyar válogatott: Halmos Kornél, Kincses Kolos, Zsembery András
Leányok, Rakovník (Csehország): Belgium, Cseh Köztársaság, Dánia, Magyarország, Luxemburg, Portugália, Szlovákia, Svájc. Magyar válogatott: Molnár Kitti, Dinnyés Lili, Varga Viktória

Egyéb korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".