Tenisz: a Play and Stay gyermekprogram gondjai

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.11.28. 09:32
Címkék
A hétvégén rendezték meg az U11-es korosztályok teniszcsapatbajnoki döntőjét. A fiúk mezőnyében a Nexon Dunakeszi TK, a leányoknál pedig az Alfa TI nyerte a kupát. A Play and Stay gyermekprogram tapasztalatairól Juhász Gáborral, a szövetség szakmai igazgatójával beszélgettünk. Az országos PS-rendszerbe közel 20 ezer gyerek tartozik, a később bekövetkező lemorzsolódás megakadályozására a nemzetközi és hazai szövetség egyaránt nagy figyelmet fordít.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huA várakozásoknak megfelelően nagy buli volt a hétvégén a Nemzeti Edzés Központban, a teniszszövetség Play and Stay gyermekprogramjának csb-döntőjén. A korábban lejátszott selejtezőkben összesen 63 együttes indult, a fináléba végül 11 fiú és 6 leánycsapat kvalifikálta magát, ahol egyenes kieséssel döntötték el a helyezések sorsát. Előbbieknél a Nexon Dunakeszi TK, utóbbiaknál pedig az Alfa TI bizonyult a legjobbnak.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huA várakozásoknak megfelelően nagy buli volt a hétvégén a Nemzeti Edzés Központban, a teniszszövetség Play and Stay gyermekprogramjának csb-döntőjén. A korábban lejátszott selejtezőkben összesen 63 együttes indult, a fináléba végül 11 fiú és 6 leánycsapat kvalifikálta magát, ahol egyenes kieséssel döntötték el a helyezések sorsát. Előbbieknél a Nexon Dunakeszi TK, utóbbiaknál pedig az Alfa TI bizonyult a legjobbnak.

A 8-11 évesek csapatbajnokságán azonban nemcsak játszani, de ismerkedni is lehetett. Mégpedig a magyar teniszélet jeles személyiségeivel. A legnépszerűbb mindenképpen a nemrégiben páros-világbajnokságot nyert Babos Tímea volt, de Piros Zsombor és Valkusz Máté körül is vígan ugráltak a jövő bajnokai. És ez nem túlzás, hiszen a Magyarországon közel tíz évvel ezelőtt bemutatkozott PS-rendszer már kinevelte első sikeres játékosait, éppen Piros Zsombor, Makk Péter, Gálfi Dalma vagy Bondár Anna személyében. Akik tehát most a piros, narancs és zöld színű pályákra léptek, jó eséllyel hasonló karriert futhatnak be.

Babos Tímea (középen szürke pulóverben) volt az U11-es csapatdöntő sztárvendége Fotó: Németh Andrea /MTSZ
Babos Tímea (középen szürke pulóverben) volt az U11-es csapatdöntő sztárvendége Fotó: Németh Andrea /MTSZ

Babos Tímea (középen szürke pulóverben) volt az U11-es csapatdöntő sztárvendége  •  Fotó: Németh Andrea /MTSZ

− Tíz esztendő telt el a gyermekprogram bevezetése óta, milyenek az első tapasztalatok? − kérdeztük a szövetség szakmai igazgatóját, Juhász Gábort.

− A próbaidőszakon rég túl vagyunk, ma márnem kevesebb, mint húszezer gyereket tartunk nyilván a PS-rendszerben. Az érdeklődés tehát az első pillanattól kezdve hatalmas. Ha alulról indulunk, ez a második lépcsőfok az iskolai teniszt követően, az egyesületi formában pedig az első. Rövid időn belül olyan népszerű lett, hogy két-három éve bele is kellett nyúlni a rendszerbe. Annyi versenyt rendeztek szerte az országban, hogy szinte minden hétvégén volt valahol helyi viadal, néha több is egy időben. Ez a sietség szakmai szempontból teljesen megalapozatlan volt, hiszen nemcsak versenyezniük kell ezeknek a gyerekeknek, hanem elsősorban jól elsajátítaniuk az alapokat. Ezért pihenő hétvégéket iktattunk a programba, és most már a versenyek is szabályos ütemben vonulnak végig az országon.

− Az alapokat, úgy tűnik, jól megtanulták a gyerekek ebben a rendszerben.

− Pontosan erre lett kitalálva a PS-rendszer, a nemzetközi szövetségnek viszont most már az jelenti a legnagyobb nehézséget, hogy úgymond túlképzettek lettek a játékosok. A puhított labdáknak köszönhetően olyan trükköket is megtanulnak a legjobbak, amelyeket később a kemény labdára való áttéréskor már nem képesek megcsinálni. Ez viszont frusztrációt okozhat, amely miatt tizenkét éves kor környékén növekszik a lemorzsolódás.

− Itthon is szembesülnek ezzel a jelenséggel?

− Igen, de azért ez korántsem olyan nagy probléma, sőt. Tudni kell kezelni a helyzetet. Ezért változtattunk például a tizenkét év alattiak versenyrendszerén. Túl sok újdonsággal, ismeretlen szabállyal találkoznak hirtelen a gyerekek, amikor korosztályt váltanak. Nehezen szoknak hozzá a speciális pontszámoláshoz, de ahhoz is, hogy maguknak kell bíráskodniuk. A körversenyt is azért vezettük be, hogy ne érezzék magukat csalódottnak, amikor az egyenes kieséses rendszerben egyetlen mérkőzés után búcsúzniuk kell. A nagy lemorzsolódás akkor kezdődik, amikor élesben versenyzeni kezdenek, és a szülőknek időt és energiát kellene áldozniuk rá, hiszen ez életforma is egyben. Sokan hivatkoznak arra, hogy a tenisz milyen drága, mi pedig azt tapasztaljuk, hogy gyakran inkább attól a plusz tehertől ijednek meg a családok, amelyet a tornákon való részvétel jelent.

− Az Ön által említett húszezres létszám azért biztató.

− Így van, de többet szeretnénk. A lemorzsolódás miatt ugyanis csak a töredék marad meg. Egyébként sem elégszünk meg a jelenlegi eredményeinkkel, a folyamatos fejlődés hívei vagyunk. A bázist pedig a legkisebbekkel kell megépítni.

További korosztályos hírekTENISZBENa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik