utanpotlassport.hu 2018.01.23 17:00 Frissítve: 2018.01.23 17:10

Tenisz, U18-as ob: Zádori Réka és Khin Dániel győzött

Az esélyesek győzelmével fejeződött be az U18-as korosztályok országos fedett pályás teniszbajnoksága. A fiúk között Deli Mihály döntős szereplése volt meglepetés, a lányok mezőnyében pedig Kovács Zita korai búcsúja. Az új szabályok jól vizsgáztak, bár a korosztályos válogatott edzője, Gulyás István szerint túlzottan megnövelik a bizonytalanságot.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu A fiúk és a lányok mezőnyében egyaránt az esélyes győzelmével fejeződött be az U18-as korosztály fedett pályás országos bajnoksága. A papírforma azonban nem a teljes mezőny, hanem a résztvevők szempontjából értendő, hiszen mindkét nem küzdelmében voltak hiányzók. A lányoknál kevesebben, a fiúknál többen. S bár ez korábban többnyire fordítva volt, azt azért gyorsan meg kell jegyezni, a tizennyolc éven aluliak korosztálya egyébként is az, amelyikben már szűkül a mezőny, a résztvevők száma elmarad a fiatalabb, népesebb korcsoportoké mögött.

A leányok mezőnyében Zádori Réka és  Kovács Zita volt a legjobb páros Fotó: Zádor Péter /MTSZ

A leányok mezőnyében Zádori Réka és Kovács Zita volt a legjobb páros  •  Fotó: Zádor Péter /MTSZ

A lányok versengésében a harmadik helyen kiemelt, a valóságban azonban legesélyesebbnek tartott Zádori Réka szettveszteség nélkül menetelt a döntőig, ahol a második helyen rangsorolt Földeák Katával találkozott. Utóbbi volt az egyetlen, aki a bajnokot legalább egy szoros, 7:5-ös játszmára tudta kényszeríteni az ob utolsó mérkőzésén. Talán nem véletlen, hogy a páros fináléban is ők ketten nézhettek egymással farkasszemet, és ott is Zádori diadalmaskodott Kovács Zita oldalán, Földeák ellenében, akinek Fárbás Réka volt a partnere.

„A leány mezőnyben egyedül az lepett meg, hogy Kovács Zita nem jutott az elődöntőbe – értékelte honlapunknak az ob eredményét Gulyás István, az U18-as korosztály válogatott edzője. – A végeredmény fényében persze már kevésbé lehet ezen csodálkozni, mert Földeák Katától kapott ki, aki remek játékot produkált a döntőben, egyedül ő szorította meg a győztes Zádori Rékát. A korosztály két legjobbja, Nagy Adrienn és Gécsek Fanni pillanatnyilag külföldön versenyez, a távollétük így érthető módon rányomta bélyegét a bajnokságra.”

A fiúknál még több hiányzó volt. Igaz, ott sérülések és visszalépések is gyengítették a mezőnyt. Nem indult az országos bajnokságon a korosztály legjobbja, Makk Péter, de Vörös Máté, Kéki Márk és Töröcsik Ádám sem. Ennek fényében lépett elő esélyesként Khin Dániel, akit – Zádori Rékához hasonlóan – csak a döntőben tudott ellenfele megszorítani. A fiúk döntője azonban meglepetéssel is szolgált, hiszen oda a Tenisz Műhely fiatalja, Deli Mihály jutott, s az új szabályok szerinti tiebreak-re tudta kényszeríteni Khin Dánielt.

„Eddigi edzői karrieremben ez volt az első olyan korosztályos országos bajnokság, amelynek a döntőjében tiebreak döntött – jegyezte meg a fiúk versengésének értékelésekor, kicsit keserűen Gulyás István. – Bevallom, nem örültem ennek a szabálymódosításnak, túlságosan megnöveli a szerencse jelentőségét. S bár ebben az esetben nem ez döntött, általánosságban mégsem örülök annak, hogy a nemzetközi szövetség ezekkel az új szabályokkal a bizonytalansági tényezőket erősíti. Természetesen alkalmazkodunk hozzájuk, szerencsére a versenyzők is így tettek, senkit nem hallottam, aki a vereségét a tiebreakes befejezésével vagy a necces labdák elengedésével magyarázta volna. Mindenki sportszerűen játszotta végig a bajnokságot. Khin Dániel megérdemelten nyert ebben a mezőnyben, Deli Mihály pedig nagyon kellemes meglepetést okozott. Különleges figyelmet fordítottam a tizenhat éves korosztályból ide nevezett Buzonics Dominikra, aki a múlt héten nem tudott volna elindulni, ezért kérte hogy az idősebbek között játszhasson. Két meccset nyert is, és csak a jóval esélyesebb Sallay Pétertől kapott ki.”

Buzonics Dominik jó szereplése azért volt fontos Gulyás Istvánnak, mert az U16-os fiúválogatott a jövő hét végén a csapat Európa-bajnoki selejtező mérkőzést játszik hazai pályán, a Budai Tenisz Centrumban. A Tenisz Műhely 15 éves játékosa pedig tagja a nemzeti együttesnek, amely megpróbál eljutni az Eb-re.

Egyéb korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.

FEDETT PÁLYÁS ORSZÁGOS KOROSZTÁLYOS BAJNOKSÁG, BUDAPEST
U18. Egyéni
Fiúk. Döntő:
 Khin Dániel (MTK)−Deli Mihály (Tenisz Műhely) 6:1, 4:6, 10:7 (Elődöntő: Deli−Sallay 7:5, 3:6, 10:7, Khin−Hermán 3:0, sérülés)
Leányok. Döntő: Zádori Réka (BBTC SE)−Földeák Kata (MTK) 6:3, 7:5 (Elődöntő: Zádori−Fárbás 6:2, 6:1, Földeák−Szalai 7:6, 7:6)
Páros
Fiúk. Döntő: Khin Dániel (MTK), Sallay Péter (Bregyó TK)−Cseresznyés Máté (Fitt SE), Kisantal Dominik (GYAC) 6:1, 4:6, 10:7.
Leányok. Döntő: Kovács Zita (GYAC), Zádori Réka (Kiskút TC)−Fárbás Réka (BBTC SE), Földeák Kata (MTK) 6:1, 6:3

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".