utanpotlassport.hu 2017.09.11 20:49 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Tenisz: Piros Zsombor nem jutalomból került a Davis-kupa-csapatba

Köves Gábor kapitány beválogatta csapatába az oroszok elleni Davis-kupa-mérkőzésre a 17 esztendős Piros Zsombort. Az idén U18-as Európa-bajnokságot nyert teniszezőnek ugyan minimális az esélye arra, hogy ténylegesen játsszon, így is megtiszteltetésnek tartja a meghívást. A kapitány szerint ez nem jutalom, Zsombornak helye van a „nagyok” között.

Gy. Szabó Csilla Több mint húsz éve nem játszott olyan rangos mérkőzést teniszválogatottunk a Davis-kupa-sorozatban, mint amilyenre ezen a héten Budapesten készülődik a magyar csapat. A világcsoportba kerülésért Oroszország lesz az ellenfél, amely két Top–50-es és egy Top–100-as játékossal érkezik fővárosunkba. Karen Hacsanov, Andrej Rubljov és Danyiil Medvegyev egyaránt a férfimezőny új generációjához tartozik. Rubljov mindössze 19 esztendős, Hacsanov és Medvegyev is csupán a 21-et töltötték idén tavasszal. Ennek ellenére a fiatal orosz csapat nemcsak papíron tűnik jóval erősebbnek a magyar együttesnél, hanem a pályán is. Persze a csapatverseny az csapatverseny, össze sem lehet hasonlítani valamelyik klasszikus torna szokványos egyesmérkőzésével. A hazai pálya még ha nem is túlságosan, de képes a vendéglátók, ez esetben Köves Gábor csapata felé lejteni.

A magyar együttesben ezen a különlegesnek ígérkező mérkőzésen mutatkozhat be a 17 esztendős Piros Zsombor, aki az idén nyáron megnyerte az U18-as Európa-bajnokságot, s pillanatnyilag ő a legjobb hadra fogható fiatal teniszjátékos hazánkban. S bár már az együttes előző találkozóján is ott lehetett, akkor még csak „meghívott játékosként” szerepelt a csapatlistán. Pénteken, az oroszok ellen, már teljes jogú játékosként ül a kispadra, s ha véletlenül úgy adódik, talán még játszhat is.

Piros Zsombornak helye van a "nagyok" között Forrás: hungarian tennis facebook oldala

Piros Zsombornak helye van a „nagyok” között  •  Forrás: Huntennis Facebook

„Amikor megtudtam, egyszerűen nem hittem el!” – ez volt Piros Zsombor első mondata, amelyet a csapatba kerülésével kapcsolatban feltett kérdésünkre mondani tudott. S bár az ifjú kontinensbajnok egyébként is híres szerénységéről, ezúttal a tőle megszokottnál is nagyobb tisztelettel említette csapattársai, Fucsovics Márton, Balázs Attila és Borsos Gábor nevét.

„Ott lenni velük, egy légtérben, az is nagy dolog, de mellettük ülni a padon, és igazi csapattagként szurkolni nekik, az már igazi megtiszteltetés. Még akkor is, ha tudom, hogy nem fogok játszani, nagyon örülök a lehetőségnek. Az igaz, hogy szépen zártam le a juniorkarrieremet, s most két tizenötezer dolláros tornán is döntős voltam, tehát nagyon jól megy a játék, de hát akkor is. Nekem ez nagyon nagy dolog” – mesélt a beválogatását kísérő érzéseiről Piros Zsombor.

Joggal gondolhatnánk, hogy a junior-pályafutását Európa-bajnoki címmel lezáró ifjú teniszező jutalomból ülhet a „nagyok” mellé a kispadra. Nem is lenne ebben semmi kivetnivaló, kiváló motivációs eszköz ez a feltörekvő fiatal számára. Köves Gábor, a magyar csapat kapitánya azonban határozottan visszautasította ezt a felvetésünket.

„Szó sincs jutalomról! Zsombi azért került a csapatba, mert ott a helye. Nem bővelkedünk a játékosokban, a másik fiatal, Valkusz Máté előbb sérült volt, most pedig beteg lett, rá tehát nem számíthattam. Zsombort az eredményei alapján válogattam be a csapatba. Legyünk realisták, nem valószínű, hogy játszani fog, de bármikor, bárki megsérülhet, nem lehet kizárni ezt az eshetőséget sem. Persze alakulhat úgy, hogy a végén lesz tét nélküli mérkőzés, de nem így állunk hozzá a találkozóhoz, ezért erről inkább most még nem beszélnék. S ha így lesz, tudom, hogy meg fogja állni a helyét, megtesz majd minden tőle telhetőt. Készen áll a teljes jogú csapattagságra” – mondta honlapunknak Köves Gábor, aki elismerte, hogy választhatta volna a sokkal tapasztaltabb Nagy Pétert is, de ő inkább az utóbbi hónapokban mutatott forma alapján döntött.

Piros Zsombor a kapitány elképzelései szerint csak egyéniben léphet pályára, párosban szerinte még nincs elég tapasztalata ezen a színvonalon. S bár a Davis-kupa-mérkőzések egyik nehézsége, hogy három szettet kell nyerni a győzelemhez, ami a megszokottnál nagyobb állóképességet igényel, a debütáló csapattag ezt a helyzetet is megoldaná.

„Tény, hogy Zsombinak sokat kell még fizikálisan erősödnie, de játszott már eddig is hosszú mérkőzéseket, nem hiszem, hogy különösebb gondot jelentene ez most neki. Egyébként sem a kor vagy az izomerősség a legfontosabb. Ami valóban számít, az az adott teniszező játékának a színvonala. Mindenkit hagyni kell a saját ütemében fejlődni, vannak korábban és később érő sportolók. Zsombi jó úton halad, szépen lépeget a felnőttek között, biztosan kell neki egy-két-három év ahhoz, hogy magasabb szintre jusson. De annyi mindennek kell ehhez tökéletesen összejönnie, hogy most még teljesen felesleges jósolgatni vele kapcsolatban. A legjobbak közé kegyetlenül nehéz betörni. Türelem kell hozzá. Nagyon sok türelem.”

Köves Gábor persze elismeri, hogy Zsombor tehetséges, szorgalmas játékos, akiben benne van a Top–100 lehetősége. Ráadásul szeret játszani, élvezettel teszi a dolgát, s még kedves gyerek is. Csak időt kell adni neki.

Amikor Piros Zsomborral beszélgettünk, megemlítettük neki, hogy a kapitány nem jutalomból válogatta be, hanem azért, mert úgy gondolja, helye van a csapatban. A fiatal játékos elfogódottan kérdezett vissza:

„Tényleg ezt mondta? Ez aztán tényleg nagy dolog!”

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.11.26 14:58:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Nagyszerű szezont zártak idén a korosztályos nyílt vízi úszók. A most kijelölt ifjúsági válogatottba még az idei eredmények alapján kerültek a versenyzők, ám a tavasz végi válogatóversenyek alaposan átrendezhetik a világversenyekre készülő csapatot. Gellért Gábor szakágvezető szerint a felkészülésükben annyi lesz a változás, hogy több felnőtt Európa-kupán is „mély vízbe” dobnák a fiatalokat.

2017.11.14 13:14:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (EHF) sem ment el szó nélkül az FTC fiatal játékosainak kiváló teljesítménye mellett: a 18 éves Márton Grétát a forduló újoncának választották a Vardar Szkopje elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés után.

2017.10.04 15:21:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Kedvezően fogadta a szakma a szövetség által meghirdetett utánpótlás-reformokat. A Postás SE női tornaszakosztályában utánpótlásedzőként tevékenykedő Bozi András szerint jó irányba mutatnak az újítások. A koncepció kidolgozását irányító Jordanov Zoltánnal rendszeres kapcsolatban állnak, így a megvalósításban nem számítanak nagyobb nehézségekre. Az egyesület a napokban kisbuszt kapott a MTSZ-től, amely csökkenti a fiatalok utaztatásával járó költségeket.

2017.10.02 14:29:03

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A labdarúgó NB I 11. fordulójában 620 perc jutott hét, fiatalszabályba tartozó játékosnak, összességében nem tapasztaltunk semmi meglepőt: a Diósgyőrt leszámítva azok a klubok, amelyek eddig is lehetőséget biztosítottak az U20-as futballistáknak, ezúttal sem okoztak csalódást. Közülük kiemelkedik a Haladás, amely három fiatalt is a kezdőbe nevezett. Ezúttal csak öt csapatban jutott szóhoz 1997 után született játékos, ez pedig újabb negatív rekordot jelent. Örömteli viszont, hogy az Újpest 20 éves hátvédje, Pávkovics Bence megszerezte első élvonalbeli gólját.

2017.09.29 17:48:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Bár 2-0-ra is vezetett, végül döntetlent ért el a Budapest Honvéd-MFA U19-es együttese az FK Szutjeszka otthonában, az UEFA Ifjúsági Liga első fordulójában. Simon Miklós elégedett volt csapata játékával, és szerinte minden esély megvan arra, hogy kiharcolják a továbbjutást a Bozsik Stadionban.