HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2017.09.11 20:49 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Tenisz: Piros Zsombor nem jutalomból került a Davis-kupa-csapatba

Köves Gábor kapitány beválogatta csapatába az oroszok elleni Davis-kupa-mérkőzésre a 17 esztendős Piros Zsombort. Az idén U18-as Európa-bajnokságot nyert teniszezőnek ugyan minimális az esélye arra, hogy ténylegesen játsszon, így is megtiszteltetésnek tartja a meghívást. A kapitány szerint ez nem jutalom, Zsombornak helye van a „nagyok” között.

HIRDETÉS

Gy. Szabó Csilla Több mint húsz éve nem játszott olyan rangos mérkőzést teniszválogatottunk a Davis-kupa-sorozatban, mint amilyenre ezen a héten Budapesten készülődik a magyar csapat. A világcsoportba kerülésért Oroszország lesz az ellenfél, amely két Top–50-es és egy Top–100-as játékossal érkezik fővárosunkba. Karen Hacsanov, Andrej Rubljov és Danyiil Medvegyev egyaránt a férfimezőny új generációjához tartozik. Rubljov mindössze 19 esztendős, Hacsanov és Medvegyev is csupán a 21-et töltötték idén tavasszal. Ennek ellenére a fiatal orosz csapat nemcsak papíron tűnik jóval erősebbnek a magyar együttesnél, hanem a pályán is. Persze a csapatverseny az csapatverseny, össze sem lehet hasonlítani valamelyik klasszikus torna szokványos egyesmérkőzésével. A hazai pálya még ha nem is túlságosan, de képes a vendéglátók, ez esetben Köves Gábor csapata felé lejteni.

A magyar együttesben ezen a különlegesnek ígérkező mérkőzésen mutatkozhat be a 17 esztendős Piros Zsombor, aki az idén nyáron megnyerte az U18-as Európa-bajnokságot, s pillanatnyilag ő a legjobb hadra fogható fiatal teniszjátékos hazánkban. S bár már az együttes előző találkozóján is ott lehetett, akkor még csak „meghívott játékosként” szerepelt a csapatlistán. Pénteken, az oroszok ellen, már teljes jogú játékosként ül a kispadra, s ha véletlenül úgy adódik, talán még játszhat is.

Piros Zsombornak helye van a "nagyok" között Forrás: hungarian tennis facebook oldala

Piros Zsombornak helye van a „nagyok” között  •  Forrás: Huntennis Facebook

„Amikor megtudtam, egyszerűen nem hittem el!” – ez volt Piros Zsombor első mondata, amelyet a csapatba kerülésével kapcsolatban feltett kérdésünkre mondani tudott. S bár az ifjú kontinensbajnok egyébként is híres szerénységéről, ezúttal a tőle megszokottnál is nagyobb tisztelettel említette csapattársai, Fucsovics Márton, Balázs Attila és Borsos Gábor nevét.

„Ott lenni velük, egy légtérben, az is nagy dolog, de mellettük ülni a padon, és igazi csapattagként szurkolni nekik, az már igazi megtiszteltetés. Még akkor is, ha tudom, hogy nem fogok játszani, nagyon örülök a lehetőségnek. Az igaz, hogy szépen zártam le a juniorkarrieremet, s most két tizenötezer dolláros tornán is döntős voltam, tehát nagyon jól megy a játék, de hát akkor is. Nekem ez nagyon nagy dolog” – mesélt a beválogatását kísérő érzéseiről Piros Zsombor.

Joggal gondolhatnánk, hogy a junior-pályafutását Európa-bajnoki címmel lezáró ifjú teniszező jutalomból ülhet a „nagyok” mellé a kispadra. Nem is lenne ebben semmi kivetnivaló, kiváló motivációs eszköz ez a feltörekvő fiatal számára. Köves Gábor, a magyar csapat kapitánya azonban határozottan visszautasította ezt a felvetésünket.

„Szó sincs jutalomról! Zsombi azért került a csapatba, mert ott a helye. Nem bővelkedünk a játékosokban, a másik fiatal, Valkusz Máté előbb sérült volt, most pedig beteg lett, rá tehát nem számíthattam. Zsombort az eredményei alapján válogattam be a csapatba. Legyünk realisták, nem valószínű, hogy játszani fog, de bármikor, bárki megsérülhet, nem lehet kizárni ezt az eshetőséget sem. Persze alakulhat úgy, hogy a végén lesz tét nélküli mérkőzés, de nem így állunk hozzá a találkozóhoz, ezért erről inkább most még nem beszélnék. S ha így lesz, tudom, hogy meg fogja állni a helyét, megtesz majd minden tőle telhetőt. Készen áll a teljes jogú csapattagságra” – mondta honlapunknak Köves Gábor, aki elismerte, hogy választhatta volna a sokkal tapasztaltabb Nagy Pétert is, de ő inkább az utóbbi hónapokban mutatott forma alapján döntött.

Piros Zsombor a kapitány elképzelései szerint csak egyéniben léphet pályára, párosban szerinte még nincs elég tapasztalata ezen a színvonalon. S bár a Davis-kupa-mérkőzések egyik nehézsége, hogy három szettet kell nyerni a győzelemhez, ami a megszokottnál nagyobb állóképességet igényel, a debütáló csapattag ezt a helyzetet is megoldaná.

„Tény, hogy Zsombinak sokat kell még fizikálisan erősödnie, de játszott már eddig is hosszú mérkőzéseket, nem hiszem, hogy különösebb gondot jelentene ez most neki. Egyébként sem a kor vagy az izomerősség a legfontosabb. Ami valóban számít, az az adott teniszező játékának a színvonala. Mindenkit hagyni kell a saját ütemében fejlődni, vannak korábban és később érő sportolók. Zsombi jó úton halad, szépen lépeget a felnőttek között, biztosan kell neki egy-két-három év ahhoz, hogy magasabb szintre jusson. De annyi mindennek kell ehhez tökéletesen összejönnie, hogy most még teljesen felesleges jósolgatni vele kapcsolatban. A legjobbak közé kegyetlenül nehéz betörni. Türelem kell hozzá. Nagyon sok türelem.”

Köves Gábor persze elismeri, hogy Zsombor tehetséges, szorgalmas játékos, akiben benne van a Top–100 lehetősége. Ráadásul szeret játszani, élvezettel teszi a dolgát, s még kedves gyerek is. Csak időt kell adni neki.

Amikor Piros Zsomborral beszélgettünk, megemlítettük neki, hogy a kapitány nem jutalomból válogatta be, hanem azért, mert úgy gondolja, helye van a csapatban. A fiatal játékos elfogódottan kérdezett vissza:

„Tényleg ezt mondta? Ez aztán tényleg nagy dolog!”

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.07.18 12:45:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Felcsútra szerződött a magyar futball egyik legnagyobb ígérete, Kiss Tamás. A 17 esztendős támadó 4 gólt szerzett a mögöttünk hagyott NB I-es évadban, emellett a Haladás U19-es együttesével bajnoki címet ünnepelhetett. Habár meghatározó európai klubok − így a Sahtar Donyeck, vagy éppen a Besiktas − is csábították, a korosztályos-válogatott játékos szerint még nem jött el a külföldi folytatás ideje.

2018.07.17 16:26:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Ismét megtelik élettel a Duna Aréna. Bár éremesélyesünk nincs, de a számok többségében összejöhet a döntő a hazai rendezésű junior műúszó-világbajnokságon – bizakodnak a sportág kedvelői.

2018.07.07 09:25:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Aranyérmes lett a leány U16-os kézilabda-válogatott a svédországi nyílt Európa-bajnokságon. A magyar csapat valamennyi mérkőzését megnyerte a göteborgi kontinensviadalon, a döntőben hosszabbításban múlta felül a franciákat (31–30).

2018.07.01 21:35:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Bámulatos! ‒ ezzel a jelzővel lehet leginkább leírni azt a hangulatot, amely a szurkolókkal megtelt debreceni Főnix Csarnokba költözött, ugyanis a hajdúsági városban rendezik a női U20-as kézilabda-világbajnokságot. Az első napon a hivatalos nyitóünnepség után ‒ a világhírű 2Cellos lenyűgöző előadásával megkoronázva ‒ a nyitómérkőzésen a magyar játékosok kápráztatták el a közönséget; nehézkesen ugyan, de végül 27‒24-re legyőzve Brazíliát.

2018.06.19 21:05:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Lezajlott a sportlövők ESC ifjúsági liga döntőjének kvalifikációja Innsbruckban, melynek során a magyar korosztályos válogatott a nyugati régió hatos mezőnyében küzdött meg Ausztria, Franciaország, Csehország, Olaszország és Szlovénia együttesével. Puskában sikerrel vették az akadályt a magyar fiatalok, és első helyen jutottak be az októberi fináléba, pisztolyban viszont nem sikerült a bravúr.

HIRDETÉS
HIRDETÉS