utanpotlassport.hu 2017.09.11 20:49 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Tenisz: Piros Zsombor nem jutalomból került a Davis-kupa-csapatba

Köves Gábor kapitány beválogatta csapatába az oroszok elleni Davis-kupa-mérkőzésre a 17 esztendős Piros Zsombort. Az idén U18-as Európa-bajnokságot nyert teniszezőnek ugyan minimális az esélye arra, hogy ténylegesen játsszon, így is megtiszteltetésnek tartja a meghívást. A kapitány szerint ez nem jutalom, Zsombornak helye van a „nagyok” között.

Gy. Szabó Csilla Több mint húsz éve nem játszott olyan rangos mérkőzést teniszválogatottunk a Davis-kupa-sorozatban, mint amilyenre ezen a héten Budapesten készülődik a magyar csapat. A világcsoportba kerülésért Oroszország lesz az ellenfél, amely két Top–50-es és egy Top–100-as játékossal érkezik fővárosunkba. Karen Hacsanov, Andrej Rubljov és Danyiil Medvegyev egyaránt a férfimezőny új generációjához tartozik. Rubljov mindössze 19 esztendős, Hacsanov és Medvegyev is csupán a 21-et töltötték idén tavasszal. Ennek ellenére a fiatal orosz csapat nemcsak papíron tűnik jóval erősebbnek a magyar együttesnél, hanem a pályán is. Persze a csapatverseny az csapatverseny, össze sem lehet hasonlítani valamelyik klasszikus torna szokványos egyesmérkőzésével. A hazai pálya még ha nem is túlságosan, de képes a vendéglátók, ez esetben Köves Gábor csapata felé lejteni.

A magyar együttesben ezen a különlegesnek ígérkező mérkőzésen mutatkozhat be a 17 esztendős Piros Zsombor, aki az idén nyáron megnyerte az U18-as Európa-bajnokságot, s pillanatnyilag ő a legjobb hadra fogható fiatal teniszjátékos hazánkban. S bár már az együttes előző találkozóján is ott lehetett, akkor még csak „meghívott játékosként” szerepelt a csapatlistán. Pénteken, az oroszok ellen, már teljes jogú játékosként ül a kispadra, s ha véletlenül úgy adódik, talán még játszhat is.

Piros Zsombornak helye van a "nagyok" között Forrás: hungarian tennis facebook oldala

Piros Zsombornak helye van a „nagyok” között  •  Forrás: Huntennis Facebook

„Amikor megtudtam, egyszerűen nem hittem el!” – ez volt Piros Zsombor első mondata, amelyet a csapatba kerülésével kapcsolatban feltett kérdésünkre mondani tudott. S bár az ifjú kontinensbajnok egyébként is híres szerénységéről, ezúttal a tőle megszokottnál is nagyobb tisztelettel említette csapattársai, Fucsovics Márton, Balázs Attila és Borsos Gábor nevét.

„Ott lenni velük, egy légtérben, az is nagy dolog, de mellettük ülni a padon, és igazi csapattagként szurkolni nekik, az már igazi megtiszteltetés. Még akkor is, ha tudom, hogy nem fogok játszani, nagyon örülök a lehetőségnek. Az igaz, hogy szépen zártam le a juniorkarrieremet, s most két tizenötezer dolláros tornán is döntős voltam, tehát nagyon jól megy a játék, de hát akkor is. Nekem ez nagyon nagy dolog” – mesélt a beválogatását kísérő érzéseiről Piros Zsombor.

Joggal gondolhatnánk, hogy a junior-pályafutását Európa-bajnoki címmel lezáró ifjú teniszező jutalomból ülhet a „nagyok” mellé a kispadra. Nem is lenne ebben semmi kivetnivaló, kiváló motivációs eszköz ez a feltörekvő fiatal számára. Köves Gábor, a magyar csapat kapitánya azonban határozottan visszautasította ezt a felvetésünket.

„Szó sincs jutalomról! Zsombi azért került a csapatba, mert ott a helye. Nem bővelkedünk a játékosokban, a másik fiatal, Valkusz Máté előbb sérült volt, most pedig beteg lett, rá tehát nem számíthattam. Zsombort az eredményei alapján válogattam be a csapatba. Legyünk realisták, nem valószínű, hogy játszani fog, de bármikor, bárki megsérülhet, nem lehet kizárni ezt az eshetőséget sem. Persze alakulhat úgy, hogy a végén lesz tét nélküli mérkőzés, de nem így állunk hozzá a találkozóhoz, ezért erről inkább most még nem beszélnék. S ha így lesz, tudom, hogy meg fogja állni a helyét, megtesz majd minden tőle telhetőt. Készen áll a teljes jogú csapattagságra” – mondta honlapunknak Köves Gábor, aki elismerte, hogy választhatta volna a sokkal tapasztaltabb Nagy Pétert is, de ő inkább az utóbbi hónapokban mutatott forma alapján döntött.

Piros Zsombor a kapitány elképzelései szerint csak egyéniben léphet pályára, párosban szerinte még nincs elég tapasztalata ezen a színvonalon. S bár a Davis-kupa-mérkőzések egyik nehézsége, hogy három szettet kell nyerni a győzelemhez, ami a megszokottnál nagyobb állóképességet igényel, a debütáló csapattag ezt a helyzetet is megoldaná.

„Tény, hogy Zsombinak sokat kell még fizikálisan erősödnie, de játszott már eddig is hosszú mérkőzéseket, nem hiszem, hogy különösebb gondot jelentene ez most neki. Egyébként sem a kor vagy az izomerősség a legfontosabb. Ami valóban számít, az az adott teniszező játékának a színvonala. Mindenkit hagyni kell a saját ütemében fejlődni, vannak korábban és később érő sportolók. Zsombi jó úton halad, szépen lépeget a felnőttek között, biztosan kell neki egy-két-három év ahhoz, hogy magasabb szintre jusson. De annyi mindennek kell ehhez tökéletesen összejönnie, hogy most még teljesen felesleges jósolgatni vele kapcsolatban. A legjobbak közé kegyetlenül nehéz betörni. Türelem kell hozzá. Nagyon sok türelem.”

Köves Gábor persze elismeri, hogy Zsombor tehetséges, szorgalmas játékos, akiben benne van a Top–100 lehetősége. Ráadásul szeret játszani, élvezettel teszi a dolgát, s még kedves gyerek is. Csak időt kell adni neki.

Amikor Piros Zsomborral beszélgettünk, megemlítettük neki, hogy a kapitány nem jutalomból válogatta be, hanem azért, mert úgy gondolja, helye van a csapatban. A fiatal játékos elfogódottan kérdezett vissza:

„Tényleg ezt mondta? Ez aztán tényleg nagy dolog!”

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.09.05 23:53:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Drámai módon szenvedett vereséget Vátzi Bálint a kötöttfogás 100 kg-os döntőjében az athéni kadet-világbajnokságon, de Takács István szerdán pótolhatja az elveszett aranyat, miután a 76 kg-ban a fináléba jutott. A világbajnok Szőke Alex harcban van a 85 kg bronzérméért. A fogásnem első öt világbajnoki címe három földrész öt országába jutott.

2017.09.01 22:47:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Két bronzérmet szerzett a Portugáliában zajló U19-es öttusa Európa-bajnokságon a magyar fiúválogatott. Burcsik Barnabás és a csapat egyaránt a dobogó harmadik fokára léphetett a hullámvölgyekkel tarkított nap végén. A vívás megint kifogott a magyarokon, de a futás és a lövészet végül éremhez segítette őket.

2017.08.24 09:55:44

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Fantasztikus rajt: aranyérmet szerzett a Milák Kristóf, Barta Márton, Márton Richárd, Németh Nándor összeállítású 4×100 m-es fiú gyorsváltó az Indianapolisban zajló junior úszó-világbajnokságon, míg Holló Balázs 400 m gyorson szerzett ezüstérmet.

2017.07.30 12:58:56

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Negyvenegy magyar érem született a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, hazánk első, hivatalosan is olimpiai rendezvényén. A sportolók és a szervezők hatalmas sikere, valamint a közönség naponta megnyilvánuló szeretete és érdeklődése kiemelkedő eseménnyé emelte. Az EYOF idején aktív, Percről perce című rovatunk a zárónapon is működött.

2017.07.27 14:35:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Magyar leány birkózhat az aranyéremért, ez az eddigi legjobb hírünk a szarajevói kadet Európa-bajnokságról. A szabadfogás már befejezte (volt egy ötödik helyünk), de amikor a fogásnem küzdelmei még tartottak, elkezdte a női szakág is. Merthogy a kontinensbajnokság az új versenylebonyolítási elképzelés kísérleti laboratóriuma lett…