utanpotlassport.hu 2017.09.11 20:49 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Tenisz: Piros Zsombor nem jutalomból került a Davis-kupa-csapatba

Köves Gábor kapitány beválogatta csapatába az oroszok elleni Davis-kupa-mérkőzésre a 17 esztendős Piros Zsombort. Az idén U18-as Európa-bajnokságot nyert teniszezőnek ugyan minimális az esélye arra, hogy ténylegesen játsszon, így is megtiszteltetésnek tartja a meghívást. A kapitány szerint ez nem jutalom, Zsombornak helye van a „nagyok” között.

Gy. Szabó Csilla Több mint húsz éve nem játszott olyan rangos mérkőzést teniszválogatottunk a Davis-kupa-sorozatban, mint amilyenre ezen a héten Budapesten készülődik a magyar csapat. A világcsoportba kerülésért Oroszország lesz az ellenfél, amely két Top–50-es és egy Top–100-as játékossal érkezik fővárosunkba. Karen Hacsanov, Andrej Rubljov és Danyiil Medvegyev egyaránt a férfimezőny új generációjához tartozik. Rubljov mindössze 19 esztendős, Hacsanov és Medvegyev is csupán a 21-et töltötték idén tavasszal. Ennek ellenére a fiatal orosz csapat nemcsak papíron tűnik jóval erősebbnek a magyar együttesnél, hanem a pályán is. Persze a csapatverseny az csapatverseny, össze sem lehet hasonlítani valamelyik klasszikus torna szokványos egyesmérkőzésével. A hazai pálya még ha nem is túlságosan, de képes a vendéglátók, ez esetben Köves Gábor csapata felé lejteni.

A magyar együttesben ezen a különlegesnek ígérkező mérkőzésen mutatkozhat be a 17 esztendős Piros Zsombor, aki az idén nyáron megnyerte az U18-as Európa-bajnokságot, s pillanatnyilag ő a legjobb hadra fogható fiatal teniszjátékos hazánkban. S bár már az együttes előző találkozóján is ott lehetett, akkor még csak „meghívott játékosként” szerepelt a csapatlistán. Pénteken, az oroszok ellen, már teljes jogú játékosként ül a kispadra, s ha véletlenül úgy adódik, talán még játszhat is.

Piros Zsombornak helye van a "nagyok" között Forrás: hungarian tennis facebook oldala

Piros Zsombornak helye van a „nagyok” között  •  Forrás: Huntennis Facebook

„Amikor megtudtam, egyszerűen nem hittem el!” – ez volt Piros Zsombor első mondata, amelyet a csapatba kerülésével kapcsolatban feltett kérdésünkre mondani tudott. S bár az ifjú kontinensbajnok egyébként is híres szerénységéről, ezúttal a tőle megszokottnál is nagyobb tisztelettel említette csapattársai, Fucsovics Márton, Balázs Attila és Borsos Gábor nevét.

„Ott lenni velük, egy légtérben, az is nagy dolog, de mellettük ülni a padon, és igazi csapattagként szurkolni nekik, az már igazi megtiszteltetés. Még akkor is, ha tudom, hogy nem fogok játszani, nagyon örülök a lehetőségnek. Az igaz, hogy szépen zártam le a juniorkarrieremet, s most két tizenötezer dolláros tornán is döntős voltam, tehát nagyon jól megy a játék, de hát akkor is. Nekem ez nagyon nagy dolog” – mesélt a beválogatását kísérő érzéseiről Piros Zsombor.

Joggal gondolhatnánk, hogy a junior-pályafutását Európa-bajnoki címmel lezáró ifjú teniszező jutalomból ülhet a „nagyok” mellé a kispadra. Nem is lenne ebben semmi kivetnivaló, kiváló motivációs eszköz ez a feltörekvő fiatal számára. Köves Gábor, a magyar csapat kapitánya azonban határozottan visszautasította ezt a felvetésünket.

„Szó sincs jutalomról! Zsombi azért került a csapatba, mert ott a helye. Nem bővelkedünk a játékosokban, a másik fiatal, Valkusz Máté előbb sérült volt, most pedig beteg lett, rá tehát nem számíthattam. Zsombort az eredményei alapján válogattam be a csapatba. Legyünk realisták, nem valószínű, hogy játszani fog, de bármikor, bárki megsérülhet, nem lehet kizárni ezt az eshetőséget sem. Persze alakulhat úgy, hogy a végén lesz tét nélküli mérkőzés, de nem így állunk hozzá a találkozóhoz, ezért erről inkább most még nem beszélnék. S ha így lesz, tudom, hogy meg fogja állni a helyét, megtesz majd minden tőle telhetőt. Készen áll a teljes jogú csapattagságra” – mondta honlapunknak Köves Gábor, aki elismerte, hogy választhatta volna a sokkal tapasztaltabb Nagy Pétert is, de ő inkább az utóbbi hónapokban mutatott forma alapján döntött.

Piros Zsombor a kapitány elképzelései szerint csak egyéniben léphet pályára, párosban szerinte még nincs elég tapasztalata ezen a színvonalon. S bár a Davis-kupa-mérkőzések egyik nehézsége, hogy három szettet kell nyerni a győzelemhez, ami a megszokottnál nagyobb állóképességet igényel, a debütáló csapattag ezt a helyzetet is megoldaná.

„Tény, hogy Zsombinak sokat kell még fizikálisan erősödnie, de játszott már eddig is hosszú mérkőzéseket, nem hiszem, hogy különösebb gondot jelentene ez most neki. Egyébként sem a kor vagy az izomerősség a legfontosabb. Ami valóban számít, az az adott teniszező játékának a színvonala. Mindenkit hagyni kell a saját ütemében fejlődni, vannak korábban és később érő sportolók. Zsombi jó úton halad, szépen lépeget a felnőttek között, biztosan kell neki egy-két-három év ahhoz, hogy magasabb szintre jusson. De annyi mindennek kell ehhez tökéletesen összejönnie, hogy most még teljesen felesleges jósolgatni vele kapcsolatban. A legjobbak közé kegyetlenül nehéz betörni. Türelem kell hozzá. Nagyon sok türelem.”

Köves Gábor persze elismeri, hogy Zsombor tehetséges, szorgalmas játékos, akiben benne van a Top–100 lehetősége. Ráadásul szeret játszani, élvezettel teszi a dolgát, s még kedves gyerek is. Csak időt kell adni neki.

Amikor Piros Zsomborral beszélgettünk, megemlítettük neki, hogy a kapitány nem jutalomból válogatta be, hanem azért, mert úgy gondolja, helye van a csapatban. A fiatal játékos elfogódottan kérdezett vissza:

„Tényleg ezt mondta? Ez aztán tényleg nagy dolog!”

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.03.22 18:42:03

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Tizennégy utánpótláskorú versenyző szerepelhet a budapesti felnőtt párbajtőr Grand Prix-versenyen. A viadalon a korosztályos Európa-bajnokságon aranyérmes junior fiú- és kadét leánycsapat tagjai is pástra lépnek a MOM Sportcentrumban.

2018.03.17 14:23:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A női U20-as kézilabda-világbajnokság után a leány U19-es Európa-bajnokságnak is Magyarország lesz a házigazdája. A kontinensviadalt 2019 júliusában Győrben rendezik meg, ott, ahol ugyanez a korosztály tavaly nyáron EYOF-aranyérmet ünnepelhetett.

2018.03.14 13:14:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Igen tetszetős sikert ért el a zágrábi Európa-kupán a magyar ifjúsági cselgáncsválogatott, hiszen a 37 ország által delegált 793 fős mezőnyben három aranyérmet, ugyanannyi ezüstöt, két bronzérmet, négy ötödik és öt hetedik helyezést szerzett. Ezt azt jelenti, hogy a 49 magyar cselgáncsozó közül tizenhétnek sikerült pontot szereznie.

2018.03.10 09:53:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Csikócsapattal utazik a Kielce elleni idegenbeli kézilabda Bajnokok Ligája-mérkőzésre a Rhein-Neckar Löwen együttese. A németek azért küldik az utánpótlásegyüttesüket Lengyelországba, mert a BL-meccsel egyidőben a Kiel elleni hazai bajnokin is pályára kell lépniük. A Löwen próbált egyeztetni a nemzetközi szövetséggel a halasztásról, hiába…

2018.03.08 15:53:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Három utánpótláskorú játékos is bekerült a hollandok elleni Eb-selejtezőkre készülő női kézilabda-válogatott keretébe. Ezúttal három ferencvárosi fiatal, Háfra Noémi (19), Faluvégi Dorottya (19) és Márton Gréta (18) kapott meghívót Kim Rasmussen egyértelműen fiatalodó együttesébe.