utanpotlassport.hu 2017.11.14 14:11 Frissítve: 2017.11.14 14:14

Szumó: a 16 éves Szilágyi Erik Japánról álmodik

Talán kevesen tudják, de hazánkban is létezik, ráadásul nemzetközileg is eredményes a szumó. A japán eredetű küzdősport legnagyobb tehetségeinek egyike az a Szilágyi Erik, aki az U16-os korosztály négyszeres Európa-bajnoka, de már felnőtt nemzetközi versenyen is diadalmaskodott. Megjárta Japánt, és azt sem tartja kizártnak, hogy egyszer a sportág őshazájába költözzön.

Prezsnyák Péter – utanpotlassport.hu A japán eredetű küzdősport, a szumó a hazájában ma is a legnépszerűbb, professzionális keretek között űzött sportágak egyike. Jogosan vetődhet fel ugyanakkor a kérdés: miért jut eszébe Magyarországon egy fiatalnak, hogy éppen abba a sportágba vágjon bele, amelyről a legtöbbünknek legfeljebb halvány ismeretei vannak, jobb esetben túlsúlyos japánok jelennek meg a képzeletünkben, akik különös küzdőtéren gyömöszölik, lökdösik egymást. Mi egyebet kérdezhettünk volna először Szilágyi Eriktől, mint hogy miért ezt a sportágat választotta.

„Már régen birkóztam, amikor megtudtam, hogy az egyik csapattársam szumózik is mellette. Általa ismertem meg tüzetesebben a szumót. A srác jóval kisebb volt nálam, így aztán arra gondoltam, ha neki megy, akkor nekem miért ne sikerülhetne…” – avatott be a részletekbe az ESMTK 16 éves sportolója, aki hozzátette: a kezdeti lépések után felvette a kapcsolatot a magyar szövetséggel, és kiderült: ebben a sportágban bárkit képzettség nélkül is szívesen fogadnak és támogatnak. (Megjegyzés: „a srác jóval kisebb volt nálam” – idéztük az imént a 100 kg-os súlycsoportban versenyző Eriket; az illető azért lehetett jóval kisebb, mert míg a profi szumót a „túlsúlyos japánok” jelképezik, az amatőrben – a férfiak és a nők is! – különböző súlykategóriákban versenyeznek.)

Erik nemcsak a saját korosztályában (U16) indul a szumóversenyeken, feljebb is rendre kipróbálja magát: a 18 és 21 évesek, sőt a felnőttek mezőnyében is. Mi több, a „nagyok” között lett aranyérmes egy írországi viadalon, amelyen hat ukrán és egy lengyel riválist előzött meg, míg Lengyelországban bronzérmet vehetett át.

Korosztályát idehaza már abszolúte meghódította, ezt bizonyítja a tíz magyar bajnoki címe. De a nemzetközi porondon is eredményesen szerepel; már négyszeres Európa-bajnok az U16-ban.

Tizenévesként Szilágyi Eriknek a birkózás és a szumó mellett természetesen az iskolában is bizonyítania kell. Elmondta, hogy a tanulást és a sportot könnyen összehangolja, mert a Budapest Baptista Középiskola sportosztályában minden segítséget kap. Erre szüksége is van, hiszen a heti öt birkózóedzés mellett kétszer szumótréningen is jelenése van.

A birkózás és a szumó testvérsportnak számít, de akadnak persze alapvető különbségek a két sportág között.

„A birkózásban általában nagyobb a stratégia szerepe, hosszabbak a mérkőzések, és a győzelmet pontozással is meg lehet szerezni. Ugyanakkor a szumóban sokkal gyakrabban bizonyulhat végzetesnek egyetlen hiba, vagyis a jó taktika helyett inkább a tökéletes koncentráció a döntő” – magyarázza Erik.

Szilágyi Erik a mongol szumólegendával, Hakuho Sóval Forrás: szumo.blog.hu

Szilágyi Erik a mongol szumólegendával, Hakuho Sóval  •  Forrás: szumo.blog.hu

Szilágyi – fiatal kora ellenére – már valóra válthatta egyik nagy álmát. Járt Japánban, ahol megnézhette a világbajnoki küzdelmeket, sőt edzéseken is részt vehetett. Olyan sportági legendától is elleshetett titkokat, mint a mongol klasszis, Hakuho So. Erik azt sem tartja kizártnak, hogy egyszer a sportág őshazájába költözzön.

„Nehéz lenne itt hagyni a családomat, a barátaimat meg a szerelmemet, de ha úgy adódik, elképzelhető, hogy költözöm.”

Erik következő rövidebb távú célja, hogy helytálljon a hét végi érdi U18-as országos bajnokságon. Az eddigi eredményei alapján jó eséllyel megjósolható: sikerülni fog…

Egyéb korosztályos hírek SZUMÓBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.

2020.07.20 14:55:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A HISZEK Benned Sport Program második alprogramjának legújabb, ötödik ütemében 250 millió forintot osztanak szét a kis és közepes sportszervezetek között.