utanpotlassport.hu 2018.01.24 18:59 Frissítve: 2018.01.24 19:04

Sportlövészet: müncheni főpróba a győri korosztályos Eb előtt

Münchenbe utaztak a korosztályos Európa-bajnokságra készülő sportlövők: nemzetközi versenyen vesz részt a frissen kijelölt keret. Az újoncoknak ez jó alkalom, hogy megtapasztalják a nemzetközi versenyek légkörét. A csapat két legfiatalabb tagja, aki a győri kontinensviadalon debütál a juniorok között, Komáromi Krisztina Panna és Hammerl Soma.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu Alig egy hónappal a győri korosztályos 10 méteres Európa-bajnokság előtt, a három versenyből álló válogatósorozatot követően kijelölt juniorválogatott-keretben új nevek is feltűntek. A sportág két kiemelkedő fiatal klasszisának, Major Veronikának és Péni Istvánnak a „kiöregedése” után ez persze törvényszerű volt. A puskás fiúk között Hammerl Soma, a pisztolyos mezőnyben Geier Dániel és Polgár János, a leány pisztolyos válogatottban pedig Komáromi Krisztina Panna lép újoncként a nemzetközi porondra.

Péni István (balról) a felnőttek között folytatja, Hammerl Soma (jobbról) most kezdi nagy menetelését a junior-válogatottban

Péni István (balról) a felnőttek között folytatja, Hammerl Soma (jobbról) most kezdi nagy menetelését a junior-válogatottban

A tűzkeresztségen azonban már csütörtökön és pénteken átesnek a fiatalok, a csapat ugyanis a héten Münchenben vesz részt rangos nemzetközi versenyen.

− Bár még a szezon elején járunk, ezen a viadalon szoktak hatalmas eredmények születni – nyilatkozta honlapunknak Joó Éva a szövetség sportági koordinátora a megérkezésüket követően. – Az újoncoknak különösen fontos lesz, hogy az Eb előtt szokják kicsit a légkört, hiszen fiatalok. A mi sportágunkban pedig sokat számít, hogy biztos legyen a kéz, ne remegjen. Figyelem a nemzetközi mezőnyt, ki hol tart, mire számíthatunk Győrben. Annak alapján világos lesz, min kell még javítanunk a hátralévő néhány hétben.

Az Eb-keretbe került két legfiatalabb versenyző, Komáromi Krisztina Panna és Hammerl Soma egyaránt 2001-es születésű. Előbbi a KSI SE versenyzője, s mindössze pár hónapja lő. Ez persze így nem egészen helytálló, hiszen nem juthatott volna válogatott szintre öt hónap alatt, ha az alapsportága nem az öttusa lett volna. A lövészedzője, Karácsony Gyula ajánlására kopogtatott a szakosztály ajtaján, miután kiemelkedő teljesítményre volt képes ebben a számban.

− Eddig is el-elcsábítottunk néhány öttusázót, hiszen Geier Dániel is náluk kezdett, de a versenyhelyzet azért igen eltérő náluk és nálunk – magyarázta Pál-Plichta Györgyi, a KSI SE sportlövőszakosztályának vezetője, amikor az újonc Komáromiról kérdeztük. – Panka csapatba kerülése nagy meglepetés volt, még akkor is, ha a leigazolása óta egyre jobb és jobb eredményeket ér el. Hiába tehetséges lövő, azért ez elég gyorsan jött, de pontosan ezért látok benne nagy fantáziát. Simának tűnik az átállás, ami nálunk azt jelenti, hogy nem hagyja abba a futást és az úszást, különösen most, az Eb-előtt.

Joó Éva mindenesetre kifejezetten örül annak, ha az öttusázók közül új versenyzők érkeznek. A szakember ugyanis a modern sportlövészet híve, szívügye a fizikai képzés, amelyre a sportágban régen sokkal kevesebb figyelmet fordítottak. S hol is lehetne ezt elkezdeni, mint éppen a fiatalokkal.

Az idei keret másik nagy meglepetését az UTE versenyzője, Hammerl Soma szolgáltatta. Pontosabban a keretbe kerülése már nem. A válogatókon való szereplése volt váratlan. Kiugró eredményt ugyan nem produkált, egyenletes és kiegyensúlyozott teljesítményével azonban rendre a legjobb háromban végzett. A Péni István személyében vezérét vesztett fiú puskás csapat két rutinos és tapasztalt tagja, Pekler Zalán és Vas Péter mellé lép be a fiatal versenyző, akivel szemben egyelőre csak annyi lesz az igény, hogy jó csapatemberként próbálja megállni a helyét.

− Nagyon izgatott vagyok, hogy indulhatok az Európa-bajnokságon – mondta Soma az előtte álló feladatról. – Nekem ez hatalmas kihívás. A csapat nagyon erős, igyekszem majd jól kiegészíteni a társakat. Még nem vagyok az ő szintjükön, de mindent megteszek azért, hogy segíthessek nekik. Egyéniben nem várok döntőt magamtól, de a csapattal minden elképzelhető.

Egyéb korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.04.04 14:29:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ausztrál bajnokságban vitézkedő Illawara Hawks kosárlabdacsapata súlyos anyagi gondokkal küzd, a klub év újoncának választott fiatalja, LaMelo Ball pedig a jelek szerint nem tétlenkedik: az NBA-be igyekvő 18 éves srác nemes egyszerűséggel megvásárolja imádott együttesét – minderről az ifjú menedzsere, Jermaine Jackson számolt be az ESPN-nek.

2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.