Sportlövészet: a felnőttkapitány is megnézi a kicsik bajnokságát

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.12.09. 11:32
Címkék
A 10 méteres ifjúsági és junior nemzeti számok országos bajnokságát rendezik vasárnap Budapesten. Közel 200 ifjú sportlövő lép a lőállásokba, és élvezi az ideális körülményeket, pont mint a nagyok és a válogatott versenyzők. A bázisteremtő és -megtartó eseményen Győrik Csaba felnőtt szövetségi kapitány is részt vesz, mert fontosnak tartja a nemzeti együttesben még nem szerepelt, kezdő fiatalok megbecsülését is.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huSzéles tömegbázis nélkül egyetlen sportág sem képes hoszútávon világszínvonalú eredményeket produkálni. Még akkor sem, ha többen úgy gondolják, elegendő a legjobbakkal magas színvonalon foglalkozni, ezért a tömegek csak időpocsékolást jelentenek. Pedig valójában a hátország adhatja minden sportág erejét, különösen az utánpótlás-nevelésben, de ezt a réteget sem megszerezni, sem megtartani nem könnyű.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huSzéles tömegbázis nélkül egyetlen sportág sem képes hoszútávon világszínvonalú eredményeket produkálni. Még akkor sem, ha többen úgy gondolják, elegendő a legjobbakkal magas színvonalon foglalkozni, ezért a tömegek csak időpocsékolást jelentenek. Pedig valójában a hátország adhatja minden sportág erejét, különösen az utánpótlás-nevelésben, de ezt a réteget sem megszerezni, sem megtartani nem könnyű.

A Nyíregyházán megrendezett Hungarian Open topkategóriás verseny volt. A vasárnapi ob-n résztvevő fiatalok számára ez még csak álom Forrás: hunshooting.hu
A Nyíregyházán megrendezett Hungarian Open topkategóriás verseny volt. A vasárnapi ob-n résztvevő fiatalok számára ez még csak álom Forrás: hunshooting.hu

A Nyíregyházán megrendezett Hungarian Open topkategóriás verseny volt; a vasárnapi ob-n résztvevő fiataloknak ez még csak álom  •  Forrás: hunshooting.hu

A sportlövők vasárnap rendezik a 10 méteres ifjúsági és junior nemzeti versenyszámok országos bajnokságát. Ez tipikusan az az esemény, amelyet az eredményesség magaslataiból gyakran lebecsülnek. Merthogy az indulók csupán hazai szinten jegyzett versenyzők, többnyire kezdők, a nemzetközi versenyszámok egészen más, magasabb kategóriát jelentenek. A szövetség ennek ellenére nagyon örül, hogy a tipikusan bázisteremtő utánpótlás-eseményre szép számú nevezés érkezett. A légpisztolyos számokban 125, a légpuskások között pedig 68 induló lesz, összesen tehát közel 200 ifjúsági és juniorkorú sportlövőméri össze tudását a BOK-csarnokban. Válogatott versenyzők indulására ne számítsunk.

A felnőttkapitány, Győrik Csaba ennek ellenére fontosnak tartja, hogyezen az országos bajnokságon is személyesen részt vegyen:
− Bizonyára furcsán hangzik pont az én számból, de komolyan gondolom, hogy nem kell mindenkinek világbajnoknak lennie. Boldog és egészséges sportoló gyerekeket kell nevelnünk, nem csak az eredményeket hajszolni. A most lőállásba lépő fiatalok egyelőre még csak a sportág szerelmesei és mi azt szeretnénk, ha örökre azok is maradnának. Nem válogatottak, nem kiugróan tehetségesek, de ha meg tudjuk őket őrizni, még bajnok is lehet belőlük, annyira fiatalok. Széles, kiterjedt bázisra lenne szükségünk, amelyet ezek a gyerekek alkothatnak.

− Sok induló lesz, de csak húsz lövést adnak le. Nem kevés?

− Ezen a szinten pont elég. Nem túl megterhelő, ráadásul így maga az esemény is sokkal pörgősebb, izgalmasabb. A versenyzéshez egyébként is fokozatosan kell hozzászokni. Ezt követi a nemzetközi szint, ahol már jóval magasabbak a követelmények, de ahova sok-sok gyakorlással lehet csak eljutni. A célunk most az, hogy ezek a gyerekek megszeressék a versenyek hangulatát és kedvük legyen a folyatáshoz. Ebben eszköz, hogy vasárnap jó körülmények között, rendes pályán, elektronikus céltáblákra lőnek a fiatalok. Úgy, mint a nagyok és a válogatottak. Azt hiszem, a lelkesedésükért cserében megérdemlik ezt a kis figyelmességet.

További korosztályos hírekSPORTLÖVÉSZETBENa sportági aloldalunkon

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik