utanpotlassport.hu 2017.11.27 19:22 Frissítve: 2017.11.27 19:30

Sportlövészet: a 17 éves Gáspár Lalita az olimpiai keretbe került

A hétvégi légfegyveres Hungarian Open nemzetközi verseny vasárnapi, összevont mezőnyében a 17 esztendős Gáspár Lalita nyerte a női légpuskások versenyét. Az elmúlt héten azonban más is történt vele: a sportág olimpiai válogatott keretébe került. A bizalmat motivációs erőnek érzi. Pillanatnyilag az iskola és a lövészet tökéletesen kitölti a napjait.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.huBár a naptári év még nem ért véget, a sportlövők már megkezdték az új idényt. A sietségre az ad okot, hogy február végén Győrben már Európa-bajnokságon lépnek lőállásba a legjobbak, addigra bizony mindenkinek csúcsformába kell lendülnie. A múlt héten éppen ezért kijelölték a válogatott kereteket, amelynek az a legnagyobb érdekessége, az olimpiaiba a legerősebb öt utánpótláskorú versenyző is bekerült.

Az egyik legfiatalabb a 17 esztendős Gáspár Lalita. S hogy a Vasas SC-APLE sportlövője mennyire megérdemelte helyét a legjobbak között, azt a hétvégi Hungarian Openen, Nyíregyházán azonnal bizonyította is. Szombaton a juniorok 10 méteres légpuskás számában két tizeddel lemaradva végzett a második helyen a szerb Tatjana Banjac mögött, vasárnap a korosztályos megkötés nélküli összevont mezőnyben viszont már nem talált legyőzőre.

Gáspár Lalita higgadtságára büszke Forrás: Angyalföldi Polgári Lövész Egylet

Gáspár Lalita a higgadtságára büszke  •  Forrás: Angyalföldi Polgári Lövész Egylet

− A felnőttválogatottnak eddig is tagja voltam, de hogy az olimpiaiba is bekerültem, azon azért meglepődtem – kommentált az érintett. – Neki ez most motivációs erő. Ha bizalmat adnak, az mindig jól esik. Megpróbálom úgy kezelni a történteket, hogy ne kötelezettségnek, hanem ösztönzésnek érezzem.

− Szoktál izgulni a versenyek előtt?

− Előtte nem. A döntőkben szoktam, olyankor kicsit gyorsabban lövök, ami néha meglátszik az eredményen is. De hát a finálékat szokni kell. Most jól ment az alapszakasz, de sokat kivett belőlem. Mégis sikerült megnyernem a versenyt. Azért ez jó jel.

− Mit tartasz az erősségednek?

− Talán azt, hogy higgadt tudok maradni a fontos pillanatokban. Le tudom győzni, ha picit izgulok. Azt hiszem, a kitartásommal sincs baj. Bár én annyira szeretem a sportlövészetet, hogy egyáltalán nem érzem tehernek sem az edzéseket sem a versenyeket. Hetente négyszer gyakorolnék, az iskola és a lövészet pillanatnyilag teljesen kitölti az életemet. Mostanában nagyon sok versenyem van a hétvégén, de a családom gyakran elkísér. Nyíregyházára is eljöttek velem, nagyon élvezték.

Nem csak az Európa-bajnokság miatt várja a február végi győri viadalt. Az Eb előtt ugyanis ifjúsági olimpiai kvalifikációs versenyt is rendeznek, amelyen Lalita mindenképpen szeretné kivívni a fiatalok ötkarikás játékán való részvétel jogát. De a felkészülésén emiatt semmiképpen sem szeretne változtatni: úgy akar Győrben a lőállásba lépni, mint bármely más versenyén. Merthogy versenyezni nagyon szeret. Igazából az egészet azért csinálja. A lövészet nélkül pedig olyannyira nem tudja elképzelni az életét, hogy egyszer edzőként gyerekekkel foglalkozna.

Előbb azonban aktív lövészként kell bizonyítania, és nemcsak az ifjúsági, de a 2020-as nyári olimpia is a tervei között szerepel. Ahogy Szita Györgynek, az Angyalföldi Polgári Lövész Egylet edzőjének is az jut eszébe elsőként a tanítványáról:
− Lalitának teljesen reális célkitűzés a tokiói olimpia. Már Rio előtt is volt rá esélye, kicsin múlt csupán a kvóta.  Eltökélt, megvan benne a kellő kitartás, ezért nagy reményeket fűzünk hozzá. Vasárnap az alapversenyben olyan eredményt ért el, amellyel bármelyik felnőttviadalon döntőbe kerülhetett volna. Ez pedig magáért beszél. Azt hiszem szigorú edző vagyok, sokat követelek, ő pedig azt, amit előírok, meg is csinálja. Leginkább ez lehet az eredményességünk titka.

További korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".