utanpotlassport.hu 2017.08.24 15:22 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Sakk: éremközelben voltak a fiúk az U18-as csapat Eb-n

Nem sikerült dobogóra lépnie, ötödik lett a megfiatalított magyar fiúegyüttes az U18-as sakkcsapat Európa-bajnokságon. A két magyar leánygárda közül az első a 7. a második pedig a 17. helyen végzett. A mezőny legjobb elsőtáblásának járó díjat Kántor Gergely kapta, míg a másodiktáblások között Kozák Ádám a második legjobb lett.

gy. sz. cs.A lengyelországi Rymanów Zdrójban befejeződött az U18-as sakkcsapat Európa-bajnokság. A kontinensviadalon egy fiú- és kétleányegyüttes képviselte a magyar színeket, előbbi az 5. helyen végzett, míg utóbbiak a 7., illetve 17. helyet érték el. A hétfordulós, svájci rendszerben lezajlott viadalon a fiúk elé tűzött nagyobb célt a szakvezetés, hiszen tavaly – más felállásban ugyan – ezüstérmet szereztek. Nem is igen titkolták, hogy a dobogón szeretnének végezni, de a németek elleni vesztes mérkőzéssel elszálltak az érmes remények.

Varga Pétert, a Magyar Sakkszövetség ifjúsági bizottságának elnökét arra kértük, értékelje a válogatottak teljesítményét:

− Harmadik kiemeltként érkeztünk a kontinens-bajnokságra, ezért reálisan reménykedhettünk egy dobogós helyezésben. Amikor a célokról beszélek, nem a tavalyi ezüstérmünkre gondolok, hiszen az akkori csapatból mindössze Kántor Gergely maradt meg. Azért van hiányérzetem, mert ebben az új, igencsak megfiatalított csapatban is megvolt a jobb helyezés reménye. Csak ki kellett volna használni a lehetőségeinket. Van, akit a lendület ragadott magával, van akit a tapasztalatlansága bénított meg kissé, de ilyen fiatal csapat esetében ez is benne van a pakliban. A társaságban rejlő lehetőséget látva, s az idén még hiányzó tapasztalat birtokában jövőre jobban fogunk szerepelni. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a fiúk mezőnye nagyon kiegyensúlyozott és erős volt.

Kántor Gergely lett az első táblás mezőny legjobbja Forrás: chess.hu

Kántor Gergely lett az első táblás mezőny legjobbja  •  Forrás: chess.hu

A magyar fiúcsapat sorsa a hatodik, vagyis az utolsó előtti fordulóban dőlt el. Kántorék a torna legnagyobb esélyese, a végső győztes Németország fiai ellen játszottak, s az utolsó két táblán elszenvedett vereségen úszott el a mérkőzés, azzal pedig az érmes remények. Pedig még döntetlennel is esélyes lett volna az együttes arra, hogy a szerbek ellen ki-ki meccset játsszon, s a dobogóra léphessen. Végül a cseh válogatott lett az utolsó ellenfél, s az ellenük elért győzelem révén szerezte meg a válogatott az ötödik helyet.

Jelentős siker viszont két magyar játékos egyéni elismerése. Elsőtáblás játékosunk, Kántor Gergely érdemelte ki a mezőny legjobbjának járó díjat, míg a második táblán játszó Kozák Ádám második lett a rangsorban. Ők ketten mind a hét fordulóban jó teljesítményt nyújtottak, s az együttes húzóemberei voltak.

A leányok versengésében két magyar csapat indult. A fiúkénál alacsonyabb kiemelési számmal érkeztek a kontinens-viadalra, így a reményeink sem lehettek vérmesek.

− Az első csapatunk nagyon rosszul kezdett, vereséggel a szerbek ellen, és onnan már kapaszkodniuk kellett a jobb helyezésért – értékel Varga Péter. − Szerencsére, az elsőtáblás játékosunk, Egyed Judit utána már remekelt, az utolsó három meccset megnyerve tudtuk végül a hetedik helyet megszerezni. Ők tizedikek voltak a kiemelésben, ezért nem hiszem, hogy reális lett volna jobb helyezés, a végén kihozták a maximumot. A másik csapatunk játékában minden pont fordítva történt. Jól kezdtek, döntetlent játszottak a harmadik helyen kiemelt németek ellen, majd az utolsó két meccset elvesztették, így végül az utolsó előtti, a tizenhetedik helyen végeztek.

További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.

U18-AS CSAPAT EURÓPA-BAJNOKSÁG, RYMANÓW ZDRÓJ (LENGYELORSZÁG)
Fiúk: 1. Németország, 2. Szerbia, 3. Horvátország, …5. Magyarország (Kántor Gergely, Kozák Ádám, Havasi Gergő, Bohus Ádám, Marosi Levente)
Leányok:
1. Lengyelország I, 2. Szlovénia II, 3. Észtország, …7. Magyarország I (Egyed Judit, Kovács Judit), …17. Magyarország II (Érseki Tamara, Kassay Lilla)

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.

2020.07.20 14:55:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A HISZEK Benned Sport Program második alprogramjának legújabb, ötödik ütemében 250 millió forintot osztanak szét a kis és közepes sportszervezetek között.