Sakk: a 10 éves Gaál Zsóka másodszor nyert ezüstöt korcsoportos vb-n

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.09.01. 09:09
Címkék
A tíz esztendős Gaál Zsóka ezüstérmet szerzett a brazíliai korosztályos sakk-világbajnokságon. Az ajkai kislány komoly fizikális és mentális edzésekkel készült a viadalra. Az U8-as kategóriában Tóth Lili a 28., az U12-esek mezőnyében Hegedüs Luca a 29., helyen végzett.

Gy. Szabó CsillaAz ajkai Gaál Zsóka mindössze tíz esztendős, de már rutinos résztvevője a nemzetközi sakkversenyeknek. Pontosan két évvel ezelőtt nyert világbajnoki ezüstérmet az U8-asok mezőnyében, tavaly pedig kilenc évesen lett Európa-bajnok az U10-es kontinensviadalon. Mégsem mondhatjuk azt, hogy a csütörtökön, Brazíliában szerzett legújabb világbajnoki ezüstérme várható eredmény volt. Azt pedig még kevésbé, hogy neki ez megszokott, hétköznapi történés csupán.Gy. Szabó CsillaAz ajkai Gaál Zsóka mindössze tíz esztendős, de már rutinos résztvevője a nemzetközi sakkversenyeknek. Pontosan két évvel ezelőtt nyert világbajnoki ezüstérmet az U8-asok mezőnyében, tavaly pedig kilenc évesen lett Európa-bajnok az U10-es kontinensviadalon. Mégsem mondhatjuk azt, hogy a csütörtökön, Brazíliában szerzett legújabb világbajnoki ezüstérme várható eredmény volt. Azt pedig még kevésbé, hogy neki ez megszokott, hétköznapi történés csupán.

Varga Péter, a szövetség ifjúsági bizottságának elnöke kitörő örömmel fogadta és kommentálta Gaál Zsóka brazíliai szereplését:

Gaál Zsóka (jobbról) és a győztes kínai, Wei Yaqing Fotó: Gaál Renáta
Gaál Zsóka (jobbról) és a győztes kínai, Wei Yaqing Fotó: Gaál Renáta

Gaál Zsóka (jobbról) és a győztes kínai, Wei Yaqing  •  Fotó: Gaál Renáta

„Fantasztikus eredménynek tartom. Nemcsak a nemzetközi mezőny erőssége miatt, de azért is, mert minden évben biztosan hozza a formáját és az érmeket. Erre nagyon kevesen képesek, még a legnagyobbak teljesítményében is elfogadható, ha van némi ingadozás. Persze, ha kimondom, hogy szenzációs tehetségnek tartom, akkor már nem is annyira meglepő a teljesítménye. De nem szeretném ezzel kisebbíteni a mostani ezüstérem jelentőségét. Az utolsó fordulóban dőlt el a világbajnoki cím sorsa, addig esélye volt még az elsőségre is. A mi sportágunkban olyan erős a mezőny, hogy az éremszerzés minden körülmények között nagy sikernek tekinthető.”

Zsóka remekül hajrázott, hiszen nyert utolsó ellenfele az indiai Sahithi Varsini ellen, ugyanakkor az élen álló kínai is kiszenvedte a maga győzelmét, így meg tudta őrizni a pozícióját, és megszerezte a világbajnoki címet. Varga Péter szerint Zsóka teljesítményének értékéből semmit sem von le az a tény, hogy az ázsiai versenyzők papíron gyengébbek voltak nála. A gyakorlatban ugyanis ez egyáltalán nem így van. Indiában az ország nagyságából fakadóan több millióan sakkoznak, a többségük igen magas szinten. Ugyanez igaz Kínára is, így a magyar szakember szerint az ajkai kislány teljesítményének értékelésében ezt is figyelembe kell venni.

A Tapolca VSE versenyzőjének sikere kapcsán most egy pillanatra abba is betekintést kaphattunk, hogyan készülnek a legjobb sakkozók világversenyeikre. Nyilván sakkozással, de nem csak azzal. A brazíliai vébén például tizenegy napon keresztül kellett az ajkai kislánynak fizikálisan és mentálisan egyaránt a topon lennie, amihez kevés, ha felkészülés gyanánt csak a sakkasztalnál tréningezik.

„Kevesen tudják, valójában milyen kemény felkészülés áll Zsóka mögött. A világbajnokság előtt naponta átlagosan hat órát edzett, négy különböző edzővel. Nagy súlyt fektettünk a fizikális felkészítésre, naponta futott, elkezdett teniszezni és a rendszeres kerékpározás is hozzátartozik ahhoz a programhoz, amelyet az állóképessége fejlesztésére dolgoztunk ki. Két hónapja csatlakozott hozzánk dr. Harsányi Szabolcs Gergő sportpszichológus, aki nagyon sokat segített a nehéz pillanatokban. A teher ugyanis óriási volt. Szerencsére, nem vagyunk egyedül, igazi csapat vesz bennünket körül, amely mindvégig támogatott bennünket” – tájékoztatta honlapunkat Gaál Sándor, Zsóka édesapja Brazíliából, a világbajnokság helyszínéről. Az egyetlen zavaró tényező az volt, hogy a leány félidőben belázasodott, így a szó szoros értelmében meg kellett sokszorozni az erejét, hogy folytatni tudja a versenyt.

Pocos de Caldas-ban azonban nemcsak az ajkai kislány ült sakkasztalhoz, Hegedüs Lucáért és Tóth Liliért is szoríthattunk. Utóbbi az U8-as kategóriában indult és a 28. helyet szerezte meg. Ötven százalékos teljesítménye Varga Péter szerint teljesen elfogadható, hiszen első világbajnokságán indult, és a rutintalansága miatt rontott el néhány állást. A jövőre nézve viszont kifejezetten biztató lehet debütálása. Az U12-esek között indult Hegedüs Luca is ötven százalékos teljesítményt nyújtott, akitől a szakvezető a 29. helynél előkelőbb helyezést várt. Varga Péter szerint sok pont maradt Lucában ezen a világbajnokságon. Mivel egészen jól kezdett, s később kezdett csak rontani, vélhetően korán elfáradt, s ez okozhatta hogy önmagához képest gyengébb teljesítményt nyújtott.

Egyéb korosztályos hírekSAKKBANa sportági aloldalunkon.

KOROSZTÁLYOS SAKKVILÁGBAJNOKSÁG, POCOS DE CALDA (PORTUGÁLIA)
Leányok
U8: 1. Ruda Esza Alszerkal (Egyesült Arab Emirségek) 9,5 pont, 2. Afruza Hamdamova (Üzbegisztán) 9, 3. Chen Yining (Kína) 8, … 28. Tóth Lili 5,5
U10: 1. Wei Yaqing (Kína) 9, 2. Gaál Zsóka (Magyarország) 8,5, 3. Ellen Wang (Egyesült Államok)
U12: 1. Desmuh Divja (India) 9,5, 2. Nastassja Matus (Egyesült Államok) 8,5, 3. Amina Kajrbekova (Kazahsztán) 8,5, …29. Hegedüs Luca 5,5

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik