utanpotlassport.hu 2017.09.01 09:09 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Sakk: a 10 éves Gaál Zsóka másodszor nyert ezüstöt korcsoportos vb-n

A tíz esztendős Gaál Zsóka ezüstérmet szerzett a brazíliai korosztályos sakk-világbajnokságon. Az ajkai kislány komoly fizikális és mentális edzésekkel készült a viadalra. Az U8-as kategóriában Tóth Lili a 28., az U12-esek mezőnyében Hegedüs Luca a 29., helyen végzett.

Gy. Szabó CsillaAz ajkai Gaál Zsóka mindössze tíz esztendős, de már rutinos résztvevője a nemzetközi sakkversenyeknek. Pontosan két évvel ezelőtt nyert világbajnoki ezüstérmet az U8-asok mezőnyében, tavaly pedig kilenc évesen lett Európa-bajnok az U10-es kontinensviadalon. Mégsem mondhatjuk azt, hogy a csütörtökön, Brazíliában szerzett legújabb világbajnoki ezüstérme várható eredmény volt. Azt pedig még kevésbé, hogy neki ez megszokott, hétköznapi történés csupán.

Varga Péter, a szövetség ifjúsági bizottságának elnöke kitörő örömmel fogadta és kommentálta Gaál Zsóka brazíliai szereplését:

Gaál Zsóka (jobbról) és a győztes kínai, Wei Yaqing Fotó: Gaál Renáta

Gaál Zsóka (jobbról) és a győztes kínai, Wei Yaqing  •  Fotó: Gaál Renáta

„Fantasztikus eredménynek tartom. Nemcsak a nemzetközi mezőny erőssége miatt, de azért is, mert minden évben biztosan hozza a formáját és az érmeket. Erre nagyon kevesen képesek, még a legnagyobbak teljesítményében is elfogadható, ha van némi ingadozás. Persze, ha kimondom, hogy szenzációs tehetségnek tartom, akkor már nem is annyira meglepő a teljesítménye. De nem szeretném ezzel kisebbíteni a mostani ezüstérem jelentőségét. Az utolsó fordulóban dőlt el a világbajnoki cím sorsa, addig esélye volt még az elsőségre is. A mi sportágunkban olyan erős a mezőny, hogy az éremszerzés minden körülmények között nagy sikernek tekinthető.”

Zsóka remekül hajrázott, hiszen nyert utolsó ellenfele az indiai Sahithi Varsini ellen, ugyanakkor az élen álló kínai is kiszenvedte a maga győzelmét, így meg tudta őrizni a pozícióját, és megszerezte a világbajnoki címet. Varga Péter szerint Zsóka teljesítményének értékéből semmit sem von le az a tény, hogy az ázsiai versenyzők papíron gyengébbek voltak nála. A gyakorlatban ugyanis ez egyáltalán nem így van. Indiában az ország nagyságából fakadóan több millióan sakkoznak, a többségük igen magas szinten. Ugyanez igaz Kínára is, így a magyar szakember szerint az ajkai kislány teljesítményének értékelésében ezt is figyelembe kell venni.

A Tapolca VSE versenyzőjének sikere kapcsán most egy pillanatra abba is betekintést kaphattunk, hogyan készülnek a legjobb sakkozók világversenyeikre. Nyilván sakkozással, de nem csak azzal. A brazíliai vébén például tizenegy napon keresztül kellett az ajkai kislánynak fizikálisan és mentálisan egyaránt a topon lennie, amihez kevés, ha felkészülés gyanánt csak a sakkasztalnál tréningezik.

„Kevesen tudják, valójában milyen kemény felkészülés áll Zsóka mögött. A világbajnokság előtt naponta átlagosan hat órát edzett, négy különböző edzővel. Nagy súlyt fektettünk a fizikális felkészítésre, naponta futott, elkezdett teniszezni és a rendszeres kerékpározás is hozzátartozik ahhoz a programhoz, amelyet az állóképessége fejlesztésére dolgoztunk ki. Két hónapja csatlakozott hozzánk dr. Harsányi Szabolcs Gergő sportpszichológus, aki nagyon sokat segített a nehéz pillanatokban. A teher ugyanis óriási volt. Szerencsére, nem vagyunk egyedül, igazi csapat vesz bennünket körül, amely mindvégig támogatott bennünket” – tájékoztatta honlapunkat Gaál Sándor, Zsóka édesapja Brazíliából, a világbajnokság helyszínéről. Az egyetlen zavaró tényező az volt, hogy a leány félidőben belázasodott, így a szó szoros értelmében meg kellett sokszorozni az erejét, hogy folytatni tudja a versenyt.

Pocos de Caldas-ban azonban nemcsak az ajkai kislány ült sakkasztalhoz, Hegedüs Lucáért és Tóth Liliért is szoríthattunk. Utóbbi az U8-as kategóriában indult és a 28. helyet szerezte meg. Ötven százalékos teljesítménye Varga Péter szerint teljesen elfogadható, hiszen első világbajnokságán indult, és a rutintalansága miatt rontott el néhány állást. A jövőre nézve viszont kifejezetten biztató lehet debütálása. Az U12-esek között indult Hegedüs Luca is ötven százalékos teljesítményt nyújtott, akitől a szakvezető a 29. helynél előkelőbb helyezést várt. Varga Péter szerint sok pont maradt Lucában ezen a világbajnokságon. Mivel egészen jól kezdett, s később kezdett csak rontani, vélhetően korán elfáradt, s ez okozhatta hogy önmagához képest gyengébb teljesítményt nyújtott.

Egyéb korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.

KOROSZTÁLYOS SAKKVILÁGBAJNOKSÁG, POCOS DE CALDA (PORTUGÁLIA)
Leányok
U8: 1. Ruda Esza Alszerkal (Egyesült Arab Emirségek) 9,5 pont, 2. Afruza Hamdamova (Üzbegisztán) 9, 3. Chen Yining (Kína) 8, … 28. Tóth Lili 5,5
U10: 1. Wei Yaqing (Kína) 9, 2. Gaál Zsóka (Magyarország) 8,5, 3. Ellen Wang (Egyesült Államok)
U12: 1. Desmuh Divja (India) 9,5, 2. Nastassja Matus (Egyesült Államok) 8,5, 3. Amina Kajrbekova (Kazahsztán) 8,5, …29. Hegedüs Luca 5,5

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.

2020.05.12 09:11:17

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az MLSZ döntése értelmében hivatalosan is véget értek a korosztályos bajnokságok; helyezettek, illetve végeredmény alapján feljutók és kiesők nincsenek, az UEFA Ifjúsági Ligában az ETO FC Győr U19-es csapata indulhat.

2020.05.08 12:21:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Amennyiben a RB Salzburg elfogadná az AC Milan által a Tuttosport szerint tett 20 millió eurós ajánlatot, úgy a 19 éves Szoboszlai Dominik lehetne minden idők legdrágább magyar labdarúgója.

2020.05.01 13:31:16

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A LEN (Európai Úszó Szövetség) vezető testülete úgy határozott, hogy elhalasztja a 2020-as junior Európa-bajnokságot az összes szakágban (úszás, nyílt vízi úszás, műugrás, műúszás, vízilabda).