utanpotlassport.hu 2017.12.01 11:52 Frissítve: 2017.12.01 12:36

Röplabda: helytáll az NB I-ben a Dunaferr csupa fiatal alkotta férficsapata

Egyelőre remekül helytáll a Dunaferr SE utánpótláskorú röplabdázók alkotta felnőtt-férficsapata a hazai élvonalban. Az ötödik helyen álló együttes edzője, Tomanóczy Tibor már évek óta fiatal gárdával szerepel az NB I-ben, ugyanakkor nem bánná, ha több lenne a rutinos játékos, akiktől lehet tanulni.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Egészen egyedülálló módon, szinte kizárólag utánpótláskorú játékosokkal szerepel a Dunaferr SE férfi röplabdacsapata az NB I-es bajnokságban. Ráadásul nem is állnak rosszul a dunaújvárosi fiatalok, nyolc mérkőzésből négyszer győztek, s ezzel az erős középmezőnyhöz tartoznak, az ötödik helyen állnak.

Az együttes vezetőedzője, a sokszoros válogatott és korábban többször az év röplabdázójának választott Tomanóczy Tibor eddig elégedett a fiatalokkal. De elmondta azt is: részben kényszer, hogy utánpótláskorú játékosokkal töltik meg a felnőttcsapatukat is.

A dunaújvárosi röplabdacsapat a fiatalokra épít Forrás: DUOL

A dunaújvárosi röplabdacsapat a fiatalokra épít  •  Forrás: DUOL

„Úgy gondolom, megfelelő ütemben haladunk, az eredmények nagyon rendben vannak, s a társaság játéka is folyamatosan javul, csiszolódik. Anyagilag nem áll jól a klub, ezért saját nevelésű játékosokra támaszkodunk már évtizedek óta. Mondhatni, ez már hagyomány errefelé.”

Persze amellett, hogy a fiatalok – más klubokban is – rendszeresen az élvonalban kapnak játéklehetőséget, hátulütői is vannak. A szakvezető szerint így nem elég erős a hazai bajnokság, s a srácok nem tudják végigjárni azokat a lépcsőfokokat, amelyek szükségesek lennének a fejlődésükhöz.

„A legtöbb hazai csapat gyenge anyagi helyzetben van, ezért nem tud rutinos, jó képességű játékosokat alkalmazni, akik nemcsak a liga színvonala miatt hiányoznak, hanem fiatalokat előtt így nincsenek megfelelő példaképek sem, akiktől tanulni tudnának.”

Tomanóczy szerint üdvözítő, hogy a sportág bekerült a TAO-rendszerbe, a többi csapatsportágat látva ő maga is nagy eredményeket vár a változástól. A tehetségkutatásban ugyanakkor továbbra is nehéz helyzetben van a szakosztály, hiszen Dunaújvárosban hatalmas a konkurencia.

„Minden sportág, ahogyan mi is, az úgynevezett gladiátoralkatokat keresi, így borzasztó nehéz lépést tartani a többi csapatsporttal. Mindenesetre mi továbbra is mindent megteszünk, hogy a dunaújvárosi röplabda fejlődjön.”

Egyéb korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.04.04 14:29:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ausztrál bajnokságban vitézkedő Illawara Hawks kosárlabdacsapata súlyos anyagi gondokkal küzd, a klub év újoncának választott fiatalja, LaMelo Ball pedig a jelek szerint nem tétlenkedik: az NBA-be igyekvő 18 éves srác nemes egyszerűséggel megvásárolja imádott együttesét – minderről az ifjú menedzsere, Jermaine Jackson számolt be az ESPN-nek.

2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.