Öttusa: vb-második a junior férficsapat

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.08.13. 21:09
Címkék
Bár egyik magyar induló sem léphetett dobogóra a junior-világbajnokság férfi egyéni számában, a csapatnak mégis ezüstérmet hozott, hogy mindhárman az élmezőnyben végeztek. Szép Balázs (17) a 8., Bereczki Richárd (21) a 10., Regős Gergely (21) pedig a 12. helyen zárta a viadalt. Az egyéni küzdelmeket az olasz Daniele Colasanti nyerte, s a csapatok között is Olaszország bizonyult a legjobbnak. Hétfőn a mix váltók szereplésével fejeződik be a világbajnokság.

Gy. Sz. Cs.Valahogy olyan érzése volt az embernek a junior-világbajnokság férfi egyéni döntőjében, mintha semmi különös nem történne. A Bereczki, Regős, Szép trió komolyan tette dolgát, úszott, vívott, lovagolt, lőtt és futott. Nem nyerték ugyan meg a különböző számokat, de nem is hibáztak, így végig ott lihegtek a legjobbak nyakában. Egyszer sem kellett kapaszkodniuk, hátrányból visszaverekedniük magukat, végig benne voltak az élbolyban, vagyis az első tizenötben. A nap végén derült ki, hogy ez a kiegyensúlyozott, megbízható versenyzés volt a lehető legjobb taktika. Már ami a csapateredményt illeti, hiszen az egész napos viaskodást követően a magyar válogatott nyakába akasztották a szépen csillogó ezüstérmet.Gy. Sz. Cs.Valahogy olyan érzése volt az embernek a junior-világbajnokság férfi egyéni döntőjében, mintha semmi különös nem történne. A Bereczki, Regős, Szép trió komolyan tette dolgát, úszott, vívott, lovagolt, lőtt és futott. Nem nyerték ugyan meg a különböző számokat, de nem is hibáztak, így végig ott lihegtek a legjobbak nyakában. Egyszer sem kellett kapaszkodniuk, hátrányból visszaverekedniük magukat, végig benne voltak az élbolyban, vagyis az első tizenötben. A nap végén derült ki, hogy ez a kiegyensúlyozott, megbízható versenyzés volt a lehető legjobb taktika. Már ami a csapateredményt illeti, hiszen az egész napos viaskodást követően a magyar válogatott nyakába akasztották a szépen csillogó ezüstérmet.

A csapat hangulatán persze érezhető volt, hogy minden a legnagyobb rendben van. Bereczki remekül vívott, s a csapat a negyedik helyről várhatta a lovaglást. Azt a számot, ahol ezúttal nem nekünk volt balszerencsénk, hanem az addig a második helyen tanyázó és a végső győzelemre is igen esélyes, orosz Alexander Lifanovnak. A fiatal öttusázó olyan szerencsétlenül bukott fel lovával, hogy eltörte a karját, és fel kellett adnia a versenyt. Így volt lehetséges, hogy a magyar válogatott továbbra is kiegyensúlyozott harmadik próba után már a dobogó legalsó fokával kecsegtető pozícióból vághatott neki a végső kombinált számnak.

Ezüstöt hozott a kiegyensúlyozottság csapatban Fotó: Buza Virág / pentathlon.hu
Ezüstöt hozott a kiegyensúlyozottság csapatban Fotó: Buza Virág / pentathlon.hu

Ezüstöt hozott a kiegyensúlyozottság  •  Fotó: Buza Virág/pentathlon.hu

És itt már érezhető volt, hogy valami különleges fog történni. A fiúk olyan jól mentek a futás, lövés kombinációban, hogy behozták az addig második helyen lévő dél-koreaiakat. Döntetlen esetében a szabályok szerint az nyer, aki az utolsó számban jobb volt. Márpedig a végén a magyarok voltak azok, akik hatalmas lendülettel hajráztak, a jutalmuk pedig egy ezüstérem lett.

„Kívülállók számára lehet, hogy nem volt annyira látványos a fiúk teljesítménye, valójában nagyon is dicséretes az a kiegyensúlyozottság és megbízhatóság, ahogy az egész napot végig versenyezték – értékelte csapata teljesítményét honlapunknak Martinek János férfi szövetségi kapitány. −A csapattól érmet vártam, s ezzel az ezüsttel ezt nemhogy teljesítették, de túl is szárnyalták. Az egyéni versengésben néhány héttel ezelőtt még Regős Gergely volt a titkos favoritom az éremre, ám a szalmonella-fertőzés, amint pár napja átesett, sajnos nem múlt el nyom nélkül. A fizikailag megterhelő számokban, így az úszásban és a futásban erőtlenebb volt a szokásosnál, de hát a történtek után ezen egyáltalán nem lehet csodálkozni. A többiben viszont remekül helyt állt, vívásban csak dicsérni tudom, sokat fejlődött ahhoz képest, ahogy az évet kezdte. Bereczkinek nem igazán sikerült a korosztályos Európa-bajnokság, amiért alapos fejmosást kapott. Szerintem fogott rajta dorgálás, s bár a selejtezők során még nem, de itt a döntőben például remekül vívott. Szép Balázs végzett a legelőkelőbb helyen, pedig ő fiatalabb a mezőnynél, még csak ifjúsági korú. A kontinensviadalon láttam is rajta a megilletődöttséget, aztán itt a selejtezőkben is, amit a döntőre teljesen levetkőzött. Jól vívott és a végén remekül kombizott bebizonyította, hogy itt a helye.”

Bár az öttusa egyéni sportág, ezen a napon a magyar fiatalok igazi csapatként versenyeztek. Minden bevitt tusnak, megnyert másodpercnek és méternek jelentősége volt, s aminek ezúttal egy ezüstérem volt a jutalma.

JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, SZÉKESFEHÉRVÁR
Férfi egyéni döntő
1. Daniele Colasanti (olasz) 1440, 2. Marek Grycz (cseh) 1437, 3. Matteo Cicinelli (olasz) 1431... 8. Szép Balázs 1419... 10. Bereczki Richárd 1413... 12. Regős Gergely 1408.
Férfi csapatverseny
1. Olaszország 4281, 2. Magyarország 4240, 3. Koreai Köztársaság 4240.

További korosztályos hírekÖTTUSÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik