HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2017.10.21 21:40 Frissítve: 2017.10.21 21:50

Öttusa: kettős magyar siker az U24-es Eb-n

Összesen öt érmet nyert Lengyelországban a magyar öttusa-válogatott az első ízben megrendezett U24-es Európa-bajnokságon. A zárónapon kettős sikert könyvelhetett el küldöttségünk, a mix váltóban Simon Sarolta és Horváth Norbert az első, Zs Tóth Anna és Farkas Martin pedig a második helyen végzett. A két szövetségi kapitány, Kállai Ákos és Martinek János egyaránt elégedetten értékelte versenyzői szereplését a kontinensviadalon.

HIRDETÉS

Gy. Szabó Csilla Aranyéremmel kezdte és aranyéremmel zárta a magyar öttusa-válogatott a Lengyelországban megrendezett U24-es Európa-bajnokságot. A két fényesen csillogó érem mintegy keretbe zárta a közben megszerzett három ezüstöt, sokáig emlékezetessé téve így a korosztálynak első ízben kiírt kontinensviadalt.

Pedig az Eb előtt senki sem tudta pontosan mi is vár majd rá Drzonkówban, túl a zsúfolt nyári szezonon, éppen megkezdve a téli alapozást, így esélylatolgatásba sem mert senki bocsátkozni. A szakvezetők úgy gondolták, ha másra nem, tapasztalatszerzésre biztosan jó lesz az új verseny. A magyar csapatnak azonban végül ennél sokkal többet hozott a konyhára, hiszen az öt éremmel büszkén térhetnek haza.

A háromnapos viadalra a mix váltók tették fel a koronát a kettős magyar győzelemmel. A Simon Sarolta, Horváth Norbert kettős rajt-cél győzelmet aratva nyerte meg a versenyt, a Zs Tóth Anna, Farkas Martin magyar páros előtt, akik a másik duónál kalandosabb úton léphettek fel a dobogóra.

Simon Sarolta és Horváth Norbert a mix váltó győztesei Forrás: Facebook

Simon Sarolta és Horváth Norbert a mix váltó győztesei  •  Forrás: Facebook

A női szövetségi kapitány, Kállai Ákos ezt így látta, a pálya széléről:
„A Simon, Horváth kettős győzelmét a fantasztikus vívásuk alapozta meg. Sacit gyakorlatilag két ember tudta csak megszúrni, összesen három meccset veszített. Önmagához képest is nagyon jó teljesítményt ért el. Számomra igen tanulságos volt, ahogyan Saci az egyéniben az első helyről indult neki a kombinak, és nem lőtt elég stabilan ahhoz, hogy megőrizze vezető pozícióját. A mai napon azonban már másképp reagált ugyanarra a helyzetre, nem remegett meg a keze, és nyerni tudtak. Ezt a tanulási folyamat nagyon fontos állomásának tartom. Ezt a tapasztalatot pedig csak éles helyzetben, világversenyen lehet megszerezni. Ezért örültem ennek a viadalnak a rossz időpont ellenére is, Saci példája nekem a legjobb bizonyíték erre. Teljesen mindegy milyen volt a mezőny, ebben a pillanatban, itt kellett megoldaniuk a helyzetet. A versenyző alapvetően mindig önmagát győzi le, és a csapatnak ez most tökéletesen sikerült. A téli alapozásnak neki lehet menni kissé fásultan is, mondván hogy na, megint kezdjük a munkát, de neki lehet menni arany és ezüstérmekkel is, mint most az Eb után. Azok a válogatottak akik távol maradtak, hibát követtek el, mi pedig nagyon jól tettük, hogy eljöttünk, mert az önbizalom, amit fiatal versenyzőink itt szerezhettek, semmi mással nem pótolható.”

A zárónap hőse kétségtelenül Simon Sarolta volt, aki már az első napon is remekelt, hiszen a női csapat aranyérme mellé egyéniben ezüstöt szerzett. De ahogy Kállai Ákos is említette, akkor az első helyről indulva végül második lett. A mix váltóban Horváth Norbert volt a partnere, aki csak elismeréssel tudott beszélni a csepeli öttusázónő szombati teljesítményéről.

„Nem volt könnyű végig az első helyről versenyezni, de olyan partnerem volt, aki mellett gyakorlatilag csak statisztálnom kellett a győzelemhez. Egyáltalán nem szégyellem ezt kimondani, mert Saci egész nap szenzációs volt, amikor holtpontra kerültem, mindig ő lendített tovább. Egyébként is szeretem a mix váltót, de a mait biztosan örökre a szívembe zárom, mint az egyik legszebb emléket” – mondta honlapunknak Horváth Norbert.

Amikor Simon Saroltát arról kérdeztük, hogy jött össze ez a mai szenzációs vívás, maga sem igen találta a magyarázatot.

Zs. Tóth Anna és Farkas Martin ezüstérmet szerzett az utolsó napon a mix váltóban Forrás: Facebook

Zs. Tóth Anna és Farkas Martin ezüstérmet szerzett az utolsó napon a mix váltóban  •  Forrás: Facebook

„Megmondom őszintén, hogy mindig a következő asszóra koncentráltam, nem foglalkoztam az eredménnyel. Amikor egyet megnyertem, nagyon figyeltem arra, hogy el ne kényelmesedjek, s ugyanazzal a lendülettel folytassam. Nagyon sokat edzettem korábban, s úgy gondolom, hogy elsősorban edzőimnek tartozom köszönettel a mostani eredményemért. Hogy az egyéniben az első helyről végül is második lettem, nem keserített el, mert tudom, hogy az öttusa olyan sport, amelyben nagyon nehéz tökéletes napot produkálni. Az ezüstnek ugyanúgy örültem” – mondta Simon Sarolta, aki szombaton ennek ellenére igencsak megközelítette a tökéletest. Mi több, el is érte azt.

Martinek János férfi szövetségi kapitány azért azt is hozzátette, hogy a Simon, Horváth páros győzelme nem is olyan nagy meglepetés.

„A két legjobb vívót tettük egymás mellé, hiszen ez a szám egyébként is fontos, a váltóban pedig a legfontosabb. Itt mindenben féltáv van, akik nem olyan jók a fizikai számokban, azok is fel tudják magukat szívni. A víváson áll vagy bukik tehát minden. S bár Norbi nem vívott nagyon jól, de pozitív mérleggel zárt, s amikor jött az úszás, tudtuk, hogy nem lehet baj. Ő az egyik legjobb úszó a mezőnyben, most is hozta a számot. A lovaglás már kicsit trükkösebb volt, mert Wulkant már ismertük, Norbinak rajta ment el az egyéni érme. Végül a lányokra osztottuk ezt a nehéz lovat, s mindketten remekül megoldották a helyzetet vele. Azt hiszem, ennek is nagy része volt abban, hogy kettős magyar győzelem született a végén. Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel, s úgy gondolom, hogy ennek a huszonnégy éven aluli korosztálynak szüksége van erre a versenyre, mert nem elég érettek még a felnőttmezőnyre, de már kinőtték a juniorversenyeket. Örülök, hogy részt vettünk rajta" – összegzett Martinek János.

További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.

U24-es Európa-bajnokság, Lengyelország
Mix Váltó: 1. Simon Sarolta, Horváth Norbert 1418, 2. Zs. Tóth Anna, Farkas Martin 1402, 3. Jessica Varley, James Harper (Nagy-Britannia) 1384

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.09.13 14:26:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Parádés hajrával, az utolsó percekben négy utánpótláskorú játékos által szerzett gólokkal győzött a Vác Siófokon a női kézilabda NB I-ben. Az évek óta a fiatalokra építő együttes a tavalyi évad után ismét bizonyította, hogy járható út a magyar tehetségek csapatba építése. Ezúttal a külföldi világklasszisok sora ellen.

2018.09.04 19:06:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

„A huszonhárom évig tartó birkózószövetségi elnöki munkásságom lezárultával, kétezer-tizennégyben rájöttem, hogy valamit még kellene csinálni, hiszen több, mint hat évtizede élek a sportágban. Mindent tőle kaptam, mindent neki köszönhetek. A most elkészült tankönyv a hálám újabb produktuma a legendás Mr. Tus-sportiskola után” – mondta a Mr. Tus-tankönyv bemutatóján Budapesten a két nap múlva 70 éves tuskirály, a 100. magyar olimpiai aranyérmet megszerző dr. Hegedüs Csaba.

2018.08.26 20:55:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Elődöntőbe jutott, így minimum bronzérmes Orbán Adrián a Duna Arénában zajló korosztályos boksz-világbajnokságon!

2018.08.23 11:45:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Sportpszichológusaink rendszeresen beszélnek arról: sportoló gyerekeinket hagyjuk meg gyerekeknek, hadd játszanak! Edzőink és pedagógusaink közben gyakran azt tapasztalják, a magyar fiatalok nem tudnak, nem tanulnak meg kellőképpen küzdeni. De milyennek látják őket és a környezetüket a hazánkban dolgozó neves külföldi szakemberek, Kim Rasmussentől Ivkovics Sztojanon át Nebojsa Vignjevicsig? Körképünkben dán, délszláv-magyar és belga szövetségi kapitány, illetve egy élvonalbeli szerb tréner beszél arról: kézi-, kosár-  és röplabdában, illetve labdarúgásban milyenek az utánpótláskorú sportolóink. És arról is, hogy milyenek lehetnének.

2018.08.05 10:06:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Senki nem akar túl nagy terhet rakni Halász Bence vállára, de a szakma sem tehet mást, minthogy legalább finoman utal rá: simán dobogós lehet már ilyen fiatalon is a berlini felnőtt Eb-n. Pedig a kalapácsvetés nem a húszévesek száma. És akkor még van egy 22 éves triónk is, sok tehetséggel megáldva.

HIRDETÉS
HIRDETÉS