Labdarúgás: Hemingway a melléfogó Napóleonhoz hasonlította Dárdait

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.03.25. 15:23
Címkék
A korábbi futballszövetségi kapitány, Dárdai Pál első hallásra erős kijelentést tett, amikor legutóbb a delmagyar.hu-nak adott nyilatkozatában azt mondta: „egy magyar játékosnak tizenhat évesen külföldre kell mennie”, ha fejlődni akar, érvényesülni szeretne. A szakember szavaival sokan egyet értenek a hazai labdarúgásban tevékenykedők közül, s persze akadnak olyanok is, akik nem. Mi mindkét „csoport” véleményéből szemezgettünk.

G. G. – utanpotlassport.hu A 61-szeres válogatott középpályás Dárdai Pál felvetésére – miszerint „egy magyar játékosnak tizenhat évesen külföldre kell mennie, azonosulni ezzel a gyorsabb világgal, akkor megállja a helyét” – klubvezető, edző és menedzser is reagált az utanpotlassport.hu-nak, ki-ki a maga szemszögéből.G. G. – utanpotlassport.hu A 61-szeres válogatott középpályás Dárdai Pál felvetésére – miszerint „egy magyar játékosnak tizenhat évesen külföldre kell mennie, azonosulni ezzel a gyorsabb világgal, akkor megállja a helyét” – klubvezető, edző és menedzser is reagált az utanpotlassport.hu-nak, ki-ki a maga szemszögéből.

Labdarugas1
Labdarugas1

Az érintett korosztály. A magyar U17-es válogatott játékosai a szlovének elleni Eb-selejtező előtt  •  Forrás: MLSZ

POLYÁK BALÁZS
az MTK Budapest Labdarúgó Zrt. sportigazgatója

„Egyetértek Dárdaival. Talán annyiban egészíteném csak ki a gondolatát, hogy nem általánosságban javasolnám a külföldre igazolást, hanem a sportágban meghatározó nyugat-európai klubba szerződést tanácsolnék. Ha egy ilyen csapat felfigyel egy magyar fiatalra, és profi szerződést ajánl neki, akkor ezzel a lehetőséggel élni kell. A kulcs a magasabb szintű versenyeztetés, és mi támogatjuk a játékosainkat abban, hogy elérjék a céljaikat. Nálunk, az MTK-ban és a nemzetközi porondon is.”

MICHAEL OENNING
a Vasas német vezetőedzője

„A külföldre szerződés nem lehet a magyar labdarúgás érdeke, mivel az egyben azt is jelenti, hogy az a játékos soha nem tér vissza ide. Úgy gondolom, az akadémiai rendszer további kiépítése és minőségének javítása ahhoz vezet, hogy a fiatalok idehaza is megkapják a megfelelő képzést és alapot.”

Dárdai Pál Forrás: Nemzeti Sport
Dárdai Pál Forrás: Nemzeti Sport

Dárdai Pál  •  Forrás: Nemzeti Sport

GEORGE F. HEMINGWAY
a Budapest Honvéd tulajdonosa

„Bonaparte Napóleon rendkívül jó hadvezér volt, mégis akadtak irtózatos ballépései. Lásd az orosz hadjáratot vagy Waterloo-t. Dárdainak ezt a gondolatát is ebbe a kategóriába sorolom. A nyilatkozatot semmi nem támasztja alá, butaság, és csak azért született, hogy a nevét melegen tartsák Magyarországon.”

FILIPOVICS VLADAN
futballmenedzser, az F-Group iroda tulajdonosa, ügyvezető igazgatója

„Pró és kontra érveket is fel tudok hozni a nyilatkozattal kapcsolatban, hiszen ha egy játékos tizenhat esztendősen külföldre igazol, akkor a felnőttkorig nagyjából két-három éve van arra, hogy megszokja a légkört, a gyorsaságot. Ugyanakkor ott a hatalmas kérdőjel, mivel ha ezen időszakot követően felnőttszinten nem kap lehetőséget, akkor húszévesen alighanem visszajön Magyarországra. Azt gondolom, alapvetően játékosfüggő a kérdés, tekintettel arra, hogy nem sok olyan magyar futballistát ismerünk, aki ilyen fiatalon rendszeres játéklehetőséget kapott külföldön. Éppen ezért úgy gondolom, jobb Magyarországon maradni, akár két évet játszani a felnőttek között, és, mondjuk, negyven-ötven NB I-es meccs után külföldre szerződni. Elsősorban ezt a példát követik a szerbek, a horvátok is: ők tizenhat-tizenhét évesen bedobják a mély vízbe a fiatalokat, akik két-három év elteltével kerülnek el a topbajnokságokba.”

MÉSZÖLY GÉZA
élvonalbeli edző, válogatott játékos, a Mészöly Focisuli alapítója

„Annak ellenére, hogy Dárdai Pali nem láthatja folyamatosan, milyen munka zajlik itthon, bőven van igazság a kijelentésében. Fontos megjegyezni, hogy idehaza számos kezdeményezésnek akadnak pozitív és negatív oldalai is. Ilyen például a Bozsik-program, amely jól szervezett ugyan, de a legtehetségesebb játékosokat, úgymond, nem elégíti ki. A legügyesebb gyerekeknek fontos lenne, hogy rendszeresen nemzetközi tornákra járhassanak. Annak érdekében, hogy a velük azonos képességű futballistákkal mérettessenek meg. A gyerekcsapataink sokszor helyt állnak a legjobbak ellen, de az olló folyamatosan nyílik, mert a mieink nem tudnak rendszeresen magas nívójú meccseken szerepelni. Nagyon fontos lenne, ha a hozzánk hasonló, az öt-tizenkét éves gyerekekkel foglalkozó nevelőegyesületek nagyobb megbecsülést kapnának. Jelentősebb anyagi juttatásokra is szükség lenne, mert akkor talán a felfelé áramoltatás is jobban működne. Kicsit olyan itthon az egész, mintha úgy akarna valaki egyetemre menni, hogy előtte nem végzi el az általános iskolát sem. Nálunk is játszottak olyan tizenkét éves srácok, akik már a Real Madrid vagy a Barcelona kötelékébe tartoznak, jóllehet, talán még itt is jó helyük lett volna, de a szülők úgy látták jónak, ha kimennek. Dárdai korábban egyébként azt is elmondta, hogy szükség lenne Magyarországon is a Németországban már jól bevált, központi képzésre. Ezzel mélyen egyetértek.”

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik