Kosárlabda: Eb-ezüstérmes az U16-os leányválogatott

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.08.12. 23:18
Címkék
Az U16-os leányválogatott a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál után a Bourges-ban megrendezett A divíziós kosárlabda Európa-bajnokságon is ezüstérmet nyert. A torna döntőjében a házigazda franciák kihasználták fizikai erejüket, és tíz ponttal legyőzték a hatalmasat küzdő magyar csapatot.

Lakner Gábor Ha valaki az U16-os leányválogatott nyári edzőtáborában azt mondja, hogy az együttes mindkét idei világversenyén – jelesül a győri Európai Ifjúsági olimpiai Fesztiválon és a Bourges-ban megrendezett A divíziós kosárlabda Európa-bajnokságon – egyaránt döntőt játszik, mindenki szó nélkül aláírta volna. Márpedig ez történt, a magyar csapat – és itt nem csupán a szokások miatt nevezzük csapatnak, valóban egységet alkottak a játékosok – véghezvitte ezt az elképesztő bravúrt. A kontinensviadal döntője előtt az volt a helyzet, hogy a végeredménytől függetlenül ez már mindenképpen emlékezetes nyár marad a magyar kosárlabdázás barátainak.Lakner Gábor Ha valaki az U16-os leányválogatott nyári edzőtáborában azt mondja, hogy az együttes mindkét idei világversenyén – jelesül a győri Európai Ifjúsági olimpiai Fesztiválon és a Bourges-ban megrendezett A divíziós kosárlabda Európa-bajnokságon – egyaránt döntőt játszik, mindenki szó nélkül aláírta volna. Márpedig ez történt, a magyar csapat – és itt nem csupán a szokások miatt nevezzük csapatnak, valóban egységet alkottak a játékosok – véghezvitte ezt az elképesztő bravúrt. A kontinensviadal döntője előtt az volt a helyzet, hogy a végeredménytől függetlenül ez már mindenképpen emlékezetes nyár marad a magyar kosárlabdázás barátainak.

U16 Angyal Barbara
U16 Angyal Barbara

Angyal Barbaráék nagyszerű nyarat zártak  •  Forrás: FIBA

A fináléban a házigazda franciák ellen lépett pályára Mészárosné Kovács Andrea együttese, és a lányok egyáltalán nem illetődtek meg attól, hogy mintegy kétezer, javarészt ellenük drukkoló néző előtt kellett szerepelniük. Az első szakaszban ötpontos előnyt harcoltak ki, amelyet a második szakaszban egészen tizenkettőig sikerült megtoldaniuk, méghozzá nagyszerű játékkal. Aztán a franciák megtalálták azt a felállást, amellyel vissza tudtak kapaszkodni: nemes egyszerűséggel felpakolták a pályára a fizikailag legerősebb játékosaikat. A nagyszünetben így már a házigazdák vezettek két ponttal.

Térfélcsere után ugyan a magyar csapat mindent megpróbált, de a fizikai kvalitásokkal nehéz volt felvenni a versenyt. Kintről a franciák vajkezű üdvöskéje, Zoe Wadoux, a palánk alól pedig a 16 évesen 193 cm magasra nőtt Iliana Rupert volt megállíthatatlan. A vendéglátók már tizenöt ponttal is vezettek, de válogatottunk ekkor sem adta fel a küzdelmet, és végig nyomás alatt tartotta ellenfelét. A hátrányt azonban nem sikerült ledolgozni, a franciák 63-53-ra nyertek, és otthon tartották az aranyérmeket.

A magyar válogatott az EYOF után az U16-os Eb-n is ezüstérmes lett, de ahogyan a legelején írtuk, ezzel a két döntővel előzetesen mindenki kiegyezett volna. A lányok a dobogón már mosolyogva vették át a medáliát – no meg ünnepelték az All Star-csapatba beválasztott Dombai Rékát –, és biztosak vagyunk benne, hogy hozzánk hasonlóan a hazai kosárlabda-társadalom sem két elveszített finálét, hanem két megnyert ezüstöt lát az idei teljesítményben.

Ahogyan abban is biztosak vagyunk, hogy erről a korosztályról még sokat hallunk a következő években.

Például jövőre, az U17-es világbajnokságon.

További hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

LEÁNY U16-OS A DIVÍZIÓS EURÓPA-BAJNOKSÁG, BOURGES
Döntő
Franciaország – Magyarország 63-53 (8-13, 18-11, 23-13, 14-16)
Magyarország: Angyal 2, Mányoky 9/6, Varga A. 7/3, Wentzel 7, Tóth F. 8. Cs.: Vári, Madár 2, Dombai 16/6, Vincze 2, Szirony, Budácsik, Boros. Szövetségi edző: Mészárosné Kovács Andrea
Végeredmény
1. Franciaország, 2. Magyarország (Angyal Barbara, Boros Júlia, Budácsik Dorottya, Cser Zsófia, Dombai Réka, Madár Eszter, Mányoky Réka, Szirony Dorina, Tóth Franka, Varga Alíz, Vári Zita, Wentzel Nóra), 3. Olaszország
All Star-csapat
Zoe Wadoux (Franciaország), Ilaria Panzera (Olaszország), Dombai Réka, Emily Bessoir (Németország), Iliana Rupert (Franciaország)
MVP: Iliana Rupert

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik