utanpotlassport.hu 2018.01.23 14:22 Frissítve: 2018.01.23 14:30

Kosár: fizikai felkészítés az Alba Fehérvár utánpótlásában

Az Alba Fehérvár fiú junior kosárlabdázói remek alapszakaszon vannak túl, hiszen a Nyugati csoportot mindössze két vereséggel zárták. Úgy gondoltuk, érdemes megtudni, hogy a fehérváriak emelnek-e súlyzót. Pető Ákossal, a fiú utánpótláscsapatok edzőjével beszélgettünk.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Vészesen közeleg a rájátszás a fiú kosárlabdázók juniorbajnokságában. Az Alba Fehérvár jó alapszakaszt zárt, hiszen – két verességgel – az alapszakasz első helyén végzett.

Pető Ákos, a fiú utánpótláscsapatok edzője szerint Keletről a legnagyobb ellenfél a Debrecen és a Nyíregyháza lesz a rájátszásban:
„Mindenféleképpen az a célunk, hogy döntőbe jussunk. Az, hogy utána mi történik, kiszámíthatatlan, hiszen ebben a korosztályban nagyon kiegyenlített a mezőny. Keleten például az éllovas Nyíregyháza a két vereségéből az egyiket a negyedik Szeged ellen szenvedte el. Mindenki az első helyért küzd, ahogy mi is. Meglátjuk, hogy alakul.”

Az Alba Fehérvár juniorjai már várják a rájátszást

Az Alba Fehérvár juniorjai már várják a rájátszást

A fehérvári mester arra is kitért, hogy náluk a fizikai felkészülést kettébontották. Egyrészt a pályán zajlik: a játékosok kosárlabda-feladatokba ágyazott fejlesztő és stabilizációs gyakorlatokat végeznek. Másrészt a fizikai felkészülésért Mészáros Áron felel, „aki nagyon jó erőnléti edző”, az ő kezében vannak a játékosok.

Mint arról már korábban ITT írtunk, Ivkovics Sztojan, a felnőttek férfi szövetségi kapitánya szerint a fiatal magyar kosárlabdázók messze elmaradtak fizikálisan az európai mezőnyhöz képest. Elmondta, hogy tíz kilóval és tíz centivel alacsonyabbak vagyunk a többiekhez képest, és hogy a probléma gyökere onnan ered, hogy a fiúk ötven-hatvan százaléka komolyabb súlyzót még meg sem fogott.

Az Alba edzője elmondja a véleményét ezzel kapcsolatban:
Ha azt mondanám, hogy ez nem így van, az hazugság lenne, ugyanis a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy teljes mértékben helytálló az állítás. A probléma gyökere a fiatalok válogatásában rejlik. Nagyobb termetű játékosok nélkül nehéz felvenni a versenyt. Felül kell vizsgálni a tehetségkutatás tartalmát és az egész felkészítési koncepciót. Különböző úton lehet eljutni a megoldásig, jó lenne, ha mi is átállnánk oda, ahol már tizennégy évesen megemeltetik a súlyzót a gyerekkel. Azt sem tartanám elképzelhetetlennek, hogy saját, működőképes szisztémát fejlesszünk ki országszerte. Egy biztos: hosszú évekbe telik.”

Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".