utanpotlassport.hu 2018.01.10 10:20 Frissítve: 2018.01.10 11:03

Kézi: öt, tavaly még junior játékos a férfi Eb-válogatott keretében

Négy fiatal, tavaly még utánpótlás-korosztályba tartozott játékos került a felnőtt férfi kézilabda-válogatott Európa-bajnokságra készülő keretébe. A juniorválogatott korábbi szövetségi edzője, Gyurka János elmondta: elégedett a játékosokkal, akiken már a kezdetekkor látszott, hogy sokra vihetik.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huGyakran mondják, és nehéz is az állítással vitatkozni, hogy a csapatsportágak utánpótlás-nevelésének a legfontosabb feladata, hogy minőségi játékosokat adjon a felnőttválogatottnak, akik aztán beépülnek az együttesbe.

Bartók Donátot a német Lemgotól hívták haza a felnőttválogatottba

Bartók Donátot a német Lemgotól hívták haza a felnőttválogatottba

Úgy tűnik ezt a feladatot, a korosztályos sportból 2017-ben kiöregedett férfi junior kézilabda-válogatott teljesítette, hiszen a tagjai közül öt játékost is meghívtak a januári felnőtt Eb magyar keretébe. Bartók Donát, Fekete Dávid, Juhász Ádám és Ligetvári Patrik is eljuthat a horvátországi kontinensviadalra, Győri Mátyás csak azért marad le róla, mert az év végén térdsérülést szenvedett.

A korosztály nagy sikeréről a korábbi szövetségi edzőt, Gyurka Jánost kérdeztük. A szakvezető honlapunknak elmondta: már a kezdetekkor látta, hogy ígéretes társaság került a keze alá:
„Hosszadalmas munka előzte meg azt, ahová most a srácok eljutottak. Még a berlini ifjúsági Európa-bajnoki kvalifikációval kezdtük közös szereplésünket, amelyet nem sokkal később kontinensbajnoki döntő koronázott meg. Már az elején látható volt, hogy nagyon jó szellemű, érett gondolkodású játékos az említett öt fiatal. Az edzésmunkájukban és a mindennapi életben is valamennyien sok áldozatot hoztak.”

Persze, a ma már felnőttválogatott játékosoknak sem volt mindvégig zökkenőmentes a fejlődése, Gyurka elmondta, az Eb-döntő utáni évben sok nehézséggel találkoztak.

Ligetvári Patrik a jövőben nagy erőssége lehet a felnőttválogatottnak Forrás: IHF

Ligetvári Patrik a jövőben nagy erőssége lehet a felnőttválogatottnak  •  Forrás: IHF

„Már az első pillanatokban látszott, hogy fizikálisan kissé elmaradtak a nemzetközi élvonaltól, ez már egyébként lassan tendencia Magyarországon, amin változtatnunk kell. Emellett pedig abba a korba léptek, amikor elkezdődött a felfelé versenyeztetés, és a felnőttcsapatokban kevesebb lehetőséghez jutottak, mint korábban az utánpótlásban, ami meg is látszott az eredményeken.”

A játékosok természetesen a következő években túllendültek ezen a ponton, ezt jól mutatta a 2017 nyarán Algériában elért világbajnoki ötödik hely, amely bizonyította, hogy a világelitbe tartozik a társaság, hiszen csak hosszabbításban ütötték el az elődöntőtől is. Gyurka azt is kiemelte, nagyon sokat számít, hogy a játékos mit hoz a válogatottba a klubjából, hiszen az építkezés rendszerint közös munka a klubokban dolgozó utánpótlásedzőkkel.

Hozzátette: a korábbi játékosai már kellően érettek a felnőtt Európa-bajnokságra is, úgy gondolja, helytállnak Horvátországban.

„Egyértelműen a legjobbkor kapják meg a lehetőséget, szerintem kitűnő szakmai döntés született. Ők fel vannak már vértezve azokkal a tulajdonságokkal, amelyek ezen a magas szinten szükségesek. Ezen kívül az Európa-bajnokság után arra kell majd törekedniük, hogy stabil, meghatározó játékosok legyenek klubokban.”

Egyéb korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.11.26 14:58:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Nagyszerű szezont zártak idén a korosztályos nyílt vízi úszók. A most kijelölt ifjúsági válogatottba még az idei eredmények alapján kerültek a versenyzők, ám a tavasz végi válogatóversenyek alaposan átrendezhetik a világversenyekre készülő csapatot. Gellért Gábor szakágvezető szerint a felkészülésükben annyi lesz a változás, hogy több felnőtt Európa-kupán is „mély vízbe” dobnák a fiatalokat.

2017.11.14 13:14:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (EHF) sem ment el szó nélkül az FTC fiatal játékosainak kiváló teljesítménye mellett: a 18 éves Márton Grétát a forduló újoncának választották a Vardar Szkopje elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés után.

2017.10.04 15:21:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Kedvezően fogadta a szakma a szövetség által meghirdetett utánpótlás-reformokat. A Postás SE női tornaszakosztályában utánpótlásedzőként tevékenykedő Bozi András szerint jó irányba mutatnak az újítások. A koncepció kidolgozását irányító Jordanov Zoltánnal rendszeres kapcsolatban állnak, így a megvalósításban nem számítanak nagyobb nehézségekre. Az egyesület a napokban kisbuszt kapott a MTSZ-től, amely csökkenti a fiatalok utaztatásával járó költségeket.

2017.10.02 14:29:03

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A labdarúgó NB I 11. fordulójában 620 perc jutott hét, fiatalszabályba tartozó játékosnak, összességében nem tapasztaltunk semmi meglepőt: a Diósgyőrt leszámítva azok a klubok, amelyek eddig is lehetőséget biztosítottak az U20-as futballistáknak, ezúttal sem okoztak csalódást. Közülük kiemelkedik a Haladás, amely három fiatalt is a kezdőbe nevezett. Ezúttal csak öt csapatban jutott szóhoz 1997 után született játékos, ez pedig újabb negatív rekordot jelent. Örömteli viszont, hogy az Újpest 20 éves hátvédje, Pávkovics Bence megszerezte első élvonalbeli gólját.

2017.09.29 17:48:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Bár 2-0-ra is vezetett, végül döntetlent ért el a Budapest Honvéd-MFA U19-es együttese az FK Szutjeszka otthonában, az UEFA Ifjúsági Liga első fordulójában. Simon Miklós elégedett volt csapata játékával, és szerinte minden esély megvan arra, hogy kiharcolják a továbbjutást a Bozsik Stadionban.