utanpotlassport.hu 2018.01.10 10:20 Frissítve: 2018.01.10 11:03

Kézi: öt, tavaly még junior játékos a férfi Eb-válogatott keretében

Négy fiatal, tavaly még utánpótlás-korosztályba tartozott játékos került a felnőtt férfi kézilabda-válogatott Európa-bajnokságra készülő keretébe. A juniorválogatott korábbi szövetségi edzője, Gyurka János elmondta: elégedett a játékosokkal, akiken már a kezdetekkor látszott, hogy sokra vihetik.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huGyakran mondják, és nehéz is az állítással vitatkozni, hogy a csapatsportágak utánpótlás-nevelésének a legfontosabb feladata, hogy minőségi játékosokat adjon a felnőttválogatottnak, akik aztán beépülnek az együttesbe.

Bartók Donátot a német Lemgotól hívták haza a felnőttválogatottba

Bartók Donátot a német Lemgotól hívták haza a felnőttválogatottba

Úgy tűnik ezt a feladatot, a korosztályos sportból 2017-ben kiöregedett férfi junior kézilabda-válogatott teljesítette, hiszen a tagjai közül öt játékost is meghívtak a januári felnőtt Eb magyar keretébe. Bartók Donát, Fekete Dávid, Juhász Ádám és Ligetvári Patrik is eljuthat a horvátországi kontinensviadalra, Győri Mátyás csak azért marad le róla, mert az év végén térdsérülést szenvedett.

A korosztály nagy sikeréről a korábbi szövetségi edzőt, Gyurka Jánost kérdeztük. A szakvezető honlapunknak elmondta: már a kezdetekkor látta, hogy ígéretes társaság került a keze alá:
„Hosszadalmas munka előzte meg azt, ahová most a srácok eljutottak. Még a berlini ifjúsági Európa-bajnoki kvalifikációval kezdtük közös szereplésünket, amelyet nem sokkal később kontinensbajnoki döntő koronázott meg. Már az elején látható volt, hogy nagyon jó szellemű, érett gondolkodású játékos az említett öt fiatal. Az edzésmunkájukban és a mindennapi életben is valamennyien sok áldozatot hoztak.”

Persze, a ma már felnőttválogatott játékosoknak sem volt mindvégig zökkenőmentes a fejlődése, Gyurka elmondta, az Eb-döntő utáni évben sok nehézséggel találkoztak.

Ligetvári Patrik a jövőben nagy erőssége lehet a felnőttválogatottnak Forrás: IHF

Ligetvári Patrik a jövőben nagy erőssége lehet a felnőttválogatottnak  •  Forrás: IHF

„Már az első pillanatokban látszott, hogy fizikálisan kissé elmaradtak a nemzetközi élvonaltól, ez már egyébként lassan tendencia Magyarországon, amin változtatnunk kell. Emellett pedig abba a korba léptek, amikor elkezdődött a felfelé versenyeztetés, és a felnőttcsapatokban kevesebb lehetőséghez jutottak, mint korábban az utánpótlásban, ami meg is látszott az eredményeken.”

A játékosok természetesen a következő években túllendültek ezen a ponton, ezt jól mutatta a 2017 nyarán Algériában elért világbajnoki ötödik hely, amely bizonyította, hogy a világelitbe tartozik a társaság, hiszen csak hosszabbításban ütötték el az elődöntőtől is. Gyurka azt is kiemelte, nagyon sokat számít, hogy a játékos mit hoz a válogatottba a klubjából, hiszen az építkezés rendszerint közös munka a klubokban dolgozó utánpótlásedzőkkel.

Hozzátette: a korábbi játékosai már kellően érettek a felnőtt Európa-bajnokságra is, úgy gondolja, helytállnak Horvátországban.

„Egyértelműen a legjobbkor kapják meg a lehetőséget, szerintem kitűnő szakmai döntés született. Ők fel vannak már vértezve azokkal a tulajdonságokkal, amelyek ezen a magas szinten szükségesek. Ezen kívül az Európa-bajnokság után arra kell majd törekedniük, hogy stabil, meghatározó játékosok legyenek klubokban.”

Egyéb korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.06.03 09:13:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A korlátozások enyhítésével kijelenthető, hogy – bár szigorú ellenőrzés mellett – újraindult a sportélet hazánkban. Lássuk, miként „rajtoltak” az utánpótlássport legjobbjai!

2020.05.30 15:13:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Borussia Dortmund 19 éves norvég csatárzsenije, Erling Braut Haaland 2019. május 30-án írta be magát először a futball történelemkönyvébe, amikor egymaga 9 gólt rúgott a hondurasi válogatott ellen a lengyelországi U20-as világbajnokságon.

2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.

2020.05.12 09:11:17

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az MLSZ döntése értelmében hivatalosan is véget értek a korosztályos bajnokságok; helyezettek, illetve végeredmény alapján feljutók és kiesők nincsenek, az UEFA Ifjúsági Ligában az ETO FC Győr U19-es csapata indulhat.