HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.01.10 10:20 Frissítve: 2018.01.10 11:03

Kézi: öt, tavaly még junior játékos a férfi Eb-válogatott keretében

Négy fiatal, tavaly még utánpótlás-korosztályba tartozott játékos került a felnőtt férfi kézilabda-válogatott Európa-bajnokságra készülő keretébe. A juniorválogatott korábbi szövetségi edzője, Gyurka János elmondta: elégedett a játékosokkal, akiken már a kezdetekkor látszott, hogy sokra vihetik.

HIRDETÉS

Bruckner Vince – utanpotlassport.huGyakran mondják, és nehéz is az állítással vitatkozni, hogy a csapatsportágak utánpótlás-nevelésének a legfontosabb feladata, hogy minőségi játékosokat adjon a felnőttválogatottnak, akik aztán beépülnek az együttesbe.

Bartók Donátot a német Lemgotól hívták haza a felnőttválogatottba

Bartók Donátot a német Lemgotól hívták haza a felnőttválogatottba

Úgy tűnik ezt a feladatot, a korosztályos sportból 2017-ben kiöregedett férfi junior kézilabda-válogatott teljesítette, hiszen a tagjai közül öt játékost is meghívtak a januári felnőtt Eb magyar keretébe. Bartók Donát, Fekete Dávid, Juhász Ádám és Ligetvári Patrik is eljuthat a horvátországi kontinensviadalra, Győri Mátyás csak azért marad le róla, mert az év végén térdsérülést szenvedett.

A korosztály nagy sikeréről a korábbi szövetségi edzőt, Gyurka Jánost kérdeztük. A szakvezető honlapunknak elmondta: már a kezdetekkor látta, hogy ígéretes társaság került a keze alá:
„Hosszadalmas munka előzte meg azt, ahová most a srácok eljutottak. Még a berlini ifjúsági Európa-bajnoki kvalifikációval kezdtük közös szereplésünket, amelyet nem sokkal később kontinensbajnoki döntő koronázott meg. Már az elején látható volt, hogy nagyon jó szellemű, érett gondolkodású játékos az említett öt fiatal. Az edzésmunkájukban és a mindennapi életben is valamennyien sok áldozatot hoztak.”

Persze, a ma már felnőttválogatott játékosoknak sem volt mindvégig zökkenőmentes a fejlődése, Gyurka elmondta, az Eb-döntő utáni évben sok nehézséggel találkoztak.

Ligetvári Patrik a jövőben nagy erőssége lehet a felnőttválogatottnak Forrás: IHF

Ligetvári Patrik a jövőben nagy erőssége lehet a felnőttválogatottnak  •  Forrás: IHF

„Már az első pillanatokban látszott, hogy fizikálisan kissé elmaradtak a nemzetközi élvonaltól, ez már egyébként lassan tendencia Magyarországon, amin változtatnunk kell. Emellett pedig abba a korba léptek, amikor elkezdődött a felfelé versenyeztetés, és a felnőttcsapatokban kevesebb lehetőséghez jutottak, mint korábban az utánpótlásban, ami meg is látszott az eredményeken.”

A játékosok természetesen a következő években túllendültek ezen a ponton, ezt jól mutatta a 2017 nyarán Algériában elért világbajnoki ötödik hely, amely bizonyította, hogy a világelitbe tartozik a társaság, hiszen csak hosszabbításban ütötték el az elődöntőtől is. Gyurka azt is kiemelte, nagyon sokat számít, hogy a játékos mit hoz a válogatottba a klubjából, hiszen az építkezés rendszerint közös munka a klubokban dolgozó utánpótlásedzőkkel.

Hozzátette: a korábbi játékosai már kellően érettek a felnőtt Európa-bajnokságra is, úgy gondolja, helytállnak Horvátországban.

„Egyértelműen a legjobbkor kapják meg a lehetőséget, szerintem kitűnő szakmai döntés született. Ők fel vannak már vértezve azokkal a tulajdonságokkal, amelyek ezen a magas szinten szükségesek. Ezen kívül az Európa-bajnokság után arra kell majd törekedniük, hogy stabil, meghatározó játékosok legyenek klubokban.”

Egyéb korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.07.18 12:45:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Felcsútra szerződött a magyar futball egyik legnagyobb ígérete, Kiss Tamás. A 17 esztendős támadó 4 gólt szerzett a mögöttünk hagyott NB I-es évadban, emellett a Haladás U19-es együttesével bajnoki címet ünnepelhetett. Habár meghatározó európai klubok − így a Sahtar Donyeck, vagy éppen a Besiktas − is csábították, a korosztályos-válogatott játékos szerint még nem jött el a külföldi folytatás ideje.

2018.07.17 16:26:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Ismét megtelik élettel a Duna Aréna. Bár éremesélyesünk nincs, de a számok többségében összejöhet a döntő a hazai rendezésű junior műúszó-világbajnokságon – bizakodnak a sportág kedvelői.

2018.07.07 09:25:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Aranyérmes lett a leány U16-os kézilabda-válogatott a svédországi nyílt Európa-bajnokságon. A magyar csapat valamennyi mérkőzését megnyerte a göteborgi kontinensviadalon, a döntőben hosszabbításban múlta felül a franciákat (31–30).

2018.07.01 21:35:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Bámulatos! ‒ ezzel a jelzővel lehet leginkább leírni azt a hangulatot, amely a szurkolókkal megtelt debreceni Főnix Csarnokba költözött, ugyanis a hajdúsági városban rendezik a női U20-as kézilabda-világbajnokságot. Az első napon a hivatalos nyitóünnepség után ‒ a világhírű 2Cellos lenyűgöző előadásával megkoronázva ‒ a nyitómérkőzésen a magyar játékosok kápráztatták el a közönséget; nehézkesen ugyan, de végül 27‒24-re legyőzve Brazíliát.

2018.06.19 21:05:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Lezajlott a sportlövők ESC ifjúsági liga döntőjének kvalifikációja Innsbruckban, melynek során a magyar korosztályos válogatott a nyugati régió hatos mezőnyében küzdött meg Ausztria, Franciaország, Csehország, Olaszország és Szlovénia együttesével. Puskában sikerrel vették az akadályt a magyar fiatalok, és első helyen jutottak be az októberi fináléba, pisztolyban viszont nem sikerült a bravúr.

HIRDETÉS
HIRDETÉS