HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.01.10 10:20 Frissítve: 2018.01.10 11:03

Kézi: öt, tavaly még junior játékos a férfi Eb-válogatott keretében

Négy fiatal, tavaly még utánpótlás-korosztályba tartozott játékos került a felnőtt férfi kézilabda-válogatott Európa-bajnokságra készülő keretébe. A juniorválogatott korábbi szövetségi edzője, Gyurka János elmondta: elégedett a játékosokkal, akiken már a kezdetekkor látszott, hogy sokra vihetik.

HIRDETÉS

Bruckner Vince – utanpotlassport.huGyakran mondják, és nehéz is az állítással vitatkozni, hogy a csapatsportágak utánpótlás-nevelésének a legfontosabb feladata, hogy minőségi játékosokat adjon a felnőttválogatottnak, akik aztán beépülnek az együttesbe.

Bartók Donátot a német Lemgotól hívták haza a felnőttválogatottba

Bartók Donátot a német Lemgotól hívták haza a felnőttválogatottba

Úgy tűnik ezt a feladatot, a korosztályos sportból 2017-ben kiöregedett férfi junior kézilabda-válogatott teljesítette, hiszen a tagjai közül öt játékost is meghívtak a januári felnőtt Eb magyar keretébe. Bartók Donát, Fekete Dávid, Juhász Ádám és Ligetvári Patrik is eljuthat a horvátországi kontinensviadalra, Győri Mátyás csak azért marad le róla, mert az év végén térdsérülést szenvedett.

A korosztály nagy sikeréről a korábbi szövetségi edzőt, Gyurka Jánost kérdeztük. A szakvezető honlapunknak elmondta: már a kezdetekkor látta, hogy ígéretes társaság került a keze alá:
„Hosszadalmas munka előzte meg azt, ahová most a srácok eljutottak. Még a berlini ifjúsági Európa-bajnoki kvalifikációval kezdtük közös szereplésünket, amelyet nem sokkal később kontinensbajnoki döntő koronázott meg. Már az elején látható volt, hogy nagyon jó szellemű, érett gondolkodású játékos az említett öt fiatal. Az edzésmunkájukban és a mindennapi életben is valamennyien sok áldozatot hoztak.”

Persze, a ma már felnőttválogatott játékosoknak sem volt mindvégig zökkenőmentes a fejlődése, Gyurka elmondta, az Eb-döntő utáni évben sok nehézséggel találkoztak.

Ligetvári Patrik a jövőben nagy erőssége lehet a felnőttválogatottnak Forrás: IHF

Ligetvári Patrik a jövőben nagy erőssége lehet a felnőttválogatottnak  •  Forrás: IHF

„Már az első pillanatokban látszott, hogy fizikálisan kissé elmaradtak a nemzetközi élvonaltól, ez már egyébként lassan tendencia Magyarországon, amin változtatnunk kell. Emellett pedig abba a korba léptek, amikor elkezdődött a felfelé versenyeztetés, és a felnőttcsapatokban kevesebb lehetőséghez jutottak, mint korábban az utánpótlásban, ami meg is látszott az eredményeken.”

A játékosok természetesen a következő években túllendültek ezen a ponton, ezt jól mutatta a 2017 nyarán Algériában elért világbajnoki ötödik hely, amely bizonyította, hogy a világelitbe tartozik a társaság, hiszen csak hosszabbításban ütötték el az elődöntőtől is. Gyurka azt is kiemelte, nagyon sokat számít, hogy a játékos mit hoz a válogatottba a klubjából, hiszen az építkezés rendszerint közös munka a klubokban dolgozó utánpótlásedzőkkel.

Hozzátette: a korábbi játékosai már kellően érettek a felnőtt Európa-bajnokságra is, úgy gondolja, helytállnak Horvátországban.

„Egyértelműen a legjobbkor kapják meg a lehetőséget, szerintem kitűnő szakmai döntés született. Ők fel vannak már vértezve azokkal a tulajdonságokkal, amelyek ezen a magas szinten szükségesek. Ezen kívül az Európa-bajnokság után arra kell majd törekedniük, hogy stabil, meghatározó játékosok legyenek klubokban.”

Egyéb korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.10.18 13:27:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Hét sportág 19 számában avattak bajnokot a Buenos Airesben zajló ifjúsági olimpia tizenegyedik, szerdai versenynapján. A magyar fiataloknak ezúttal egy bronzérem jutott, ezt a leány kerékpároskettős szerezte a kombinált csapatversenyben. A küldöttség – amely szerdán befejezte szereplését – a csütörtöki zárónap előtt továbbra is a negyedik helyen áll az éremtáblázaton.

2018.10.17 14:07:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Öt sportág 16 számában avattak bajnokot a Buenos Airesben zajló ifjúsági olimpia tizedik, keddi versenynapján. A magyar fiataloknak ezúttal egy ezüstérem jutott, ezt Huller Dániel érdemelte a 400 m-es gátfutásban. A küldöttség az éremtáblázaton továbbra is a negyedik helyen áll.

2018.10.16 19:47:10

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Negyvenkilencedik alkalommal adták át az Élen a sportban, élen a tanulásban kitüntető címet az iskolában és a versenypályán egyaránt kiemelkedően teljesítő fővárosi fiataloknak. A díj üzenete az évek során nem változott: az iskola és versenysport összehangolása a diákok, az edzők, a szülők és a tanárok számára egyaránt fontos feladat. Jövőre a jubileumi dijátadó egybeesik majd a Budapest, Európa sportfővárosa programsorozatával.

2018.10.13 09:17:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Pénteken kezdődött meg a kajak-kenuzók versenye a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián. Rögtön az első napon a kajakos Rendessy Eszter megnyerte a játékokat, ezzel együtt megszerezte a magyar csapat kilencedik aranyérmét. A kenus Pállai Balázs a negyedik helyen zárta a versenyt.

2018.10.11 08:57:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Az ötödik aranyérem is megszületett az uszodában a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián. A Kőbánya SC 17 éves versenyzője, Késely Ajna a nyolcszáz méter után 200 m gyorson is remek hajrával győzött, eközben a fiú 4x100 méteres vegyes váltó a negyedik helyen zárt.

HIRDETÉS
HIRDETÉS