utanpotlassport.hu 2017.11.27 12:09 Frissítve: 2017.11.27 12:10

Kézi: a 18 éves balatonfüredi mesterlövész, Máthé Dominik

Nemrégiben megszórta a Veszprémet, gólt szerzett a Szeged ellen, miközben egy osztállyal lejjebb, az NB I B-ben a legeredményesebb játékosok egyike. Ő Máthé Dominik. A Balatonfüred 18 éves jobbátlövője beszél a bajnoki szereplésről, a juniorválogatottról, s a világ legjobb csapatai közé tartozó együttes elleni, saját magának is meglepetést okozó teljesítményéről.

Bruckner Vince − utanpotlassport.hu Öt gólt szerzett a Telekom Veszprém ellen... Ha csak ennyit olvasunk, világklasszis kézilabdázók juthatnak eszünkbe, hiszen kik mások találhatnának egymás után ennyiszer a kapuba a földkerekség egyik legjobb védelme ellen? Csakhogy ezúttal a balatonfürediek 18 éves jobbátlövője, Máthé Dominik a „tettes”: miközben ötször mattolta a bakonyiakat, összességében is remek teljesítményt nyújt az NB I harmadik helyen álló csapatában – amelyben egyébként Csoknyai István edző rendszeresen lehetőséget ad az utánpótláskorú játékosoknak –, betalált már a Szegednek, a másik hazai óriásnak is, s rendszeresen szóhoz jut az EHF-kupában.

Máthé Dominik (pirosban) ötször is betalált a Veszprém kapujába Forrás: Instagram

Máthé Dominik (pirosban) ötször is betalált a Veszprém kapujába  •  Forrás: Instagram

A fiatal játékos szerint azon a bizonyos, Veszprém elleni meccsen a megszokottnál jóval nagyobb iramot diktált a rivális, ezért nem is igazán emlékszik az első góljára:
„Nem nagyon tudtam ünnepelni, belőttem, aztán rögtön sprinteltem vissza, nehogy a védekezésben baj legyen. Persze, nem akármilyen élmény volt a Veszprém ellen pályára lépni, pláne, hogy a korábbiaknál lényegesen több lehetőséget kaptam. Már a találkozó előtt is izgultam kicsit, aztán kissé megilletődötten is játszottam. Az öt gól viszont nagyon jót tett az önbizalmamnak, és erőt adott.”

A feltörekvő, utánpótláskorú játékosokkal gyakran előfordul, hogy a példaképiekkel is szembe kerülnek a pályán. A füredi fiúnak azonban ez még nem adatott meg, hiszen a saját kedvence sérülés miatt éppen nem játszott a találkozón.

„Nagy László az a klasszis, akire igazán felnézek. Azonos poszton játszunk, tehát rengeteget tudok tanulni tőle. Másfelől remek sportembernek tartom, hatalmas a tapasztalata, nagy tiszteletnek örvend. Tavasszal, a visszavágón, remélem, már vele is összecsaphatok.”

Dominik eddig kilenc mérkőzésen nyolc gólnál tart az évadban, ráadásul a balatonfürediek U20-as együttesének tagjaként párhuzamosan az NB I B-ben is szerepel, s ott valósággal ontja a gólokat: 43 találattal a fürediek legeredményesebb játékosa, míg a góllövőlistán az előkelő nyolcadik helyen áll. A kettős terhelést pedig nem nehézségnek, inkább lehetőségnek fogja fel.

„Az első csapatban egyelőre csak harmadik számú játékos vagyok a posztomon, ezért örülök, ha minél több játékpercet kapok. Igyekszem a legjobbamat nyújtani a második számú gárdában is, hiszen az is kiváló lehetőséget kínál az önbizalomszerzésre, illetve a további fejlődésre.”

Az átlövő a korosztályos válogatottban is helyet kapott. Imre Vilmos együttesével a szlovéniai U20-as Európa-bajnokságra készül. Ráadásul a juniorválogatott az NB I-esek elleni rendszeres szereplésnek köszönhetően könnyedén összeszokhat, s a társaság már túl is van az első mérkőzésen. Máthé az Eger legyőzéséből – ahogyan „szokta” – öt góllal vette ki a részét.

„Sokat segítenek ezek a meccsek, mert még jobban megismerhetjük egymást, gyakorolhatjuk a figurákat. Az Eb-esélyekről nehéz nyilatkozni, mivel a nyári világbajnokságon nem szerepelhettünk. A cél persze nem lehet más, mint az, hogy az élmezőnyben végezzünk.”

Ami Dominik egyéni karrierjét illeti, a lépésről lépésre haladás híve. A következő években mindenekelőtt a Balatonfüred meghatározó játékosa szeretne lenni, aztán pedig jöhet a még magasabb fokozat, a nagy álom, a felnőttválogatottság.

Egyéb korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".

2020.02.02 16:06:15

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Számos utánpótlássikerről adunk hírt, ám jól tudjuk: ezek még nem garantálják a fényes felnőttpályafutást. Most az érem másik oldalát vizsgáltuk meg: olyan sportolókkal beszéltünk, akik utánpótláskorúként nem arattak nagy sikereket, de későn érő típusként szép pályafutást építettek.

2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.

2020.01.14 21:07:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elstartolt a junior leánykosarasok bajnokságának felsőházi rájátszása, amelyben a Csata DSE, a DVTK Akadémia és a Vasas Akadémia hozta ez idáig minden meccsét. A miskolciak eddig két mérkőzésből kétszer nyertek ugyanolyan arányú különbséggel: 68−67-re verték az NKA Pécs és a BEAC-Újbuda KA alakulatát is.