Kézi: a 18 éves balatonfüredi mesterlövész, Máthé Dominik

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.11.27. 12:09
Címkék
Nemrégiben megszórta a Veszprémet, gólt szerzett a Szeged ellen, miközben egy osztállyal lejjebb, az NB I B-ben a legeredményesebb játékosok egyike. Ő Máthé Dominik. A Balatonfüred 18 éves jobbátlövője beszél a bajnoki szereplésről, a juniorválogatottról, s a világ legjobb csapatai közé tartozó együttes elleni, saját magának is meglepetést okozó teljesítményéről.

Bruckner Vince − utanpotlassport.hu Öt gólt szerzett a Telekom Veszprém ellen... Ha csak ennyit olvasunk, világklasszis kézilabdázók juthatnak eszünkbe, hiszen kik mások találhatnának egymás után ennyiszer a kapuba a földkerekség egyik legjobb védelme ellen? Csakhogy ezúttal a balatonfürediek 18 éves jobbátlövője, Máthé Dominik a „tettes”: miközben ötször mattolta a bakonyiakat, összességében is remek teljesítményt nyújt az NB I harmadik helyen álló csapatában – amelyben egyébként Csoknyai István edző rendszeresen lehetőséget ad az utánpótláskorú játékosoknak –, betalált már a Szegednek, a másik hazai óriásnak is, s rendszeresen szóhoz jut az EHF-kupában.Bruckner Vince − utanpotlassport.hu Öt gólt szerzett a Telekom Veszprém ellen... Ha csak ennyit olvasunk, világklasszis kézilabdázók juthatnak eszünkbe, hiszen kik mások találhatnának egymás után ennyiszer a kapuba a földkerekség egyik legjobb védelme ellen? Csakhogy ezúttal a balatonfürediek 18 éves jobbátlövője, Máthé Dominik a „tettes”: miközben ötször mattolta a bakonyiakat, összességében is remek teljesítményt nyújt az NB I harmadik helyen álló csapatában – amelyben egyébként Csoknyai István edző rendszeresen lehetőséget ad az utánpótláskorú játékosoknak –, betalált már a Szegednek, a másik hazai óriásnak is, s rendszeresen szóhoz jut az EHF-kupában.

Máthé Dominik (pirosban) ötször is betalált a Veszprém kapujába Forrás: Instagram
Máthé Dominik (pirosban) ötször is betalált a Veszprém kapujába Forrás: Instagram

Máthé Dominik (pirosban) ötször is betalált a Veszprém kapujába  •  Forrás: Instagram

A fiatal játékos szerint azon a bizonyos, Veszprém elleni meccsen a megszokottnál jóval nagyobb iramot diktált a rivális, ezért nem is igazán emlékszik az első góljára:
„Nem nagyon tudtam ünnepelni, belőttem, aztán rögtön sprinteltem vissza, nehogy a védekezésben baj legyen. Persze, nem akármilyen élmény volt a Veszprém ellen pályára lépni, pláne, hogy a korábbiaknál lényegesen több lehetőséget kaptam. Már a találkozó előtt is izgultam kicsit, aztán kissé megilletődötten is játszottam. Az öt gól viszont nagyon jót tett az önbizalmamnak, és erőt adott.”

A feltörekvő, utánpótláskorú játékosokkal gyakran előfordul, hogy a példaképiekkel is szembe kerülnek a pályán. A füredi fiúnak azonban ez még nem adatott meg, hiszen a saját kedvence sérülés miatt éppen nem játszott a találkozón.

„Nagy László az a klasszis, akire igazán felnézek. Azonos poszton játszunk, tehát rengeteget tudok tanulni tőle. Másfelől remek sportembernek tartom, hatalmas a tapasztalata, nagy tiszteletnek örvend. Tavasszal, a visszavágón, remélem, már vele is összecsaphatok.”

Dominik eddig kilenc mérkőzésen nyolc gólnál tart az évadban, ráadásul a balatonfürediek U20-as együttesének tagjaként párhuzamosan az NB I B-ben is szerepel, s ott valósággal ontja a gólokat: 43 találattal a fürediek legeredményesebb játékosa, míg a góllövőlistán az előkelő nyolcadik helyen áll. A kettős terhelést pedig nem nehézségnek, inkább lehetőségnek fogja fel.

„Az első csapatban egyelőre csak harmadik számú játékos vagyok a posztomon, ezért örülök, ha minél több játékpercet kapok. Igyekszem a legjobbamat nyújtani a második számú gárdában is, hiszen az is kiváló lehetőséget kínál az önbizalomszerzésre, illetve a további fejlődésre.”

Az átlövő a korosztályos válogatottban is helyet kapott. Imre Vilmos együttesével a szlovéniai U20-as Európa-bajnokságra készül. Ráadásul a juniorválogatott az NB I-esek elleni rendszeres szereplésnek köszönhetően könnyedén összeszokhat, s a társaság már túl is van az első mérkőzésen. Máthé az Eger legyőzéséből – ahogyan „szokta” – öt góllal vette ki a részét.

„Sokat segítenek ezek a meccsek, mert még jobban megismerhetjük egymást, gyakorolhatjuk a figurákat. Az Eb-esélyekről nehéz nyilatkozni, mivel a nyári világbajnokságon nem szerepelhettünk. A cél persze nem lehet más, mint az, hogy az élmezőnyben végezzünk.”

Ami Dominik egyéni karrierjét illeti, a lépésről lépésre haladás híve. A következő években mindenekelőtt a Balatonfüred meghatározó játékosa szeretne lenni, aztán pedig jöhet a még magasabb fokozat, a nagy álom, a felnőttválogatottság.

Egyéb korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik