Kenu: szellemiséget erősítő edzőtábort tartott a szakág

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.12.06. 09:47
Címkék
Háromnapos összetartáson vettek rész a kenus szakág legjobbjai Mátraházán. A kor nem számított, a cél éppen az volt, hogy a fiatalok megismerhessék a múltat a korábbi sikeres versenyzők példáján keresztül. Az egyik főszervező, Csabai Edvin szerint manapság a hit hiányzik, amikor nem jönnek az eredmények. Az összetartás sikerén felbuzdulva, még a téli időszakban hasonló programra hívják a kenus lányokat. Kicsiket és nagyokat, együtt.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huMátraházán gyűltek össze Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány hívó szavára a kenus szakág legjobbjai. Az összetartás érdekessége, hogy legkevésbé a kor számított, a korosztályok találkozása legalább annyira fontos volt, mint a szakmai kérdések. Sőt, az számított csak igazán! Az olimpiai bajnok Pulai Imre és az olimpiai bronzérmes Kozmann György részvételével megtartott motivációs délután ugyanis a fiataloknak igazán lelkesítő és hasznos volt. A legfiatalabbak 12-13 évesek voltak, s a felnőttekkel együtt nem kevesebben, mint százan vettek részt a háromnapos tréningen.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huMátraházán gyűltek össze Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány hívó szavára a kenus szakág legjobbjai. Az összetartás érdekessége, hogy legkevésbé a kor számított, a korosztályok találkozása legalább annyira fontos volt, mint a szakmai kérdések. Sőt, az számított csak igazán! Az olimpiai bajnok Pulai Imre és az olimpiai bronzérmes Kozmann György részvételével megtartott motivációs délután ugyanis a fiataloknak igazán lelkesítő és hasznos volt. A legfiatalabbak 12-13 évesek voltak, s a felnőttekkel együtt nem kevesebben, mint százan vettek részt a háromnapos tréningen.

Pulai Imre azt tanácsolta a fiataloknak, hogy higgyenek magukban, de dolgozzanak is! Forrás: Kolonics György Alapítvány
Pulai Imre azt tanácsolta a fiataloknak, hogy higgyenek magukban, de dolgozzanak is! Forrás: Kolonics György Alapítvány

Pulai Imre azt tanácsolta a fiataloknak, hogy higgyenek magukban, de dolgozzanak is!  •  Forrás: Kolonics György Alapítvány

A szakági közös program egyik szervezője, Csabai Edvin szerint annyira sikeres volt a hétvége, hogy még a téli időszakban a kenus lányoknak is tartanak hasonlót. S hogy miért pont nekik? Mert az olimpia programjára frissen felkerült szakág képviselőiként pillanatnyilag nekik lenne a legnagyobb szükségük önbizalom-erősítésre. Még maguk sem hiszik el, hogy mostantól pontosan ugyanolyan elbánásban lesz részük, mint a többi ötkarikás szakágnak. A mátraházai összetartás üdítő eleme volt a téli közös futás, mégis szellemiekben erősödtek igazán a résztvevők.

− Úgy érzem, a fiatalok megértették az üzenetet, amelyet át akartunk adni nekik – mesélte honlapunknak a 17-szeres világbajnok maratoni kenus, Csabai Edvin. – A helyes önértékelés egyik pillére, hogy ismerjék meg a szakág múltját, ami nekik a korábbi, nagy kenusok megismerését jelenti. A három nap alatt közösen megnéztük az összes olimpiai bajnoki győzelmet, s néhány világbajnokit is. Már az is építő hatású volt, ám Pulai Imre és Kozmann György személyes élménybeszámolójától, majd az ifjúsági világbajnok Csáky László által moderált, őszinte beszélgetésektől lett igazán értékes az összetartás.

Pulai Imre és Kozmann György. A magyar kenuzás két nagy egyénisége. A sportág szeretetén és az eredményességen kívül azonban kevés karrierjükben a közös pont. Előbbi kiugróan jó fizikai adottságai és tehetsége révén korán az érdeklődés középpontjába került, míg utóbbi átlagos testalkattal és képességekkel indította későbbi sikeres karrierjét. A küzdelem persze egyikük sportpályafutásából sem maradt ki. Sőt!

− Lebilincselően vallott Imre arról, hogy mindezek dacára milyen sokat kellett dolgoznia a sikereiért, s arról a pontról, amikor megértette, hogy a tehetség és az adottság semmit sem ér a befektetett munka nélkül. Gyurit ezzel szemben a hit segítette át minden nehézségen. Magyarországon kiváló a szakmai hátterünk, ha nem jön össze a várt eredmény, az szerintem inkább azon múlik, hogy hiányzik a hit. Döntőbe csak úgy lehet beleállni, hogy meg vagy győződve arról: képes vagy nyerni. Ezen az összetartáson a gyerekek láthatták, hogy az út, amelyen elindultak, jó, sőt világszínvonalú, megkaptak mindent ahhoz, hogy egyszer nagy versenyzők legyenek. De ebben hinniük is kell, nekünk pedig ehhez kell minden segítséget megadnunk – vallja Csabai Edvin, aki nemcsak beszél erről a támogatásról, hanem a Kolonics György Alapítvány elnökeként a gyakorlatban is sokat tesz azért, hogy a fiatalon eltávozott kenus legenda példájával olyan gyerekekhez jussanak el, akiknek segítségre van szükségük. A jövő reménységei pályázatuk is ezt a célt szolgálja, amelynek 2018-as támogatottjait is hamarosan kihirdetik.

További korosztályos hírekKAJAK-KENUBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik