utanpotlassport.hu 2018.01.30 09:26 Frissítve: 2018.01.30 09:39

Karate: érem nem jött össze a Premier League párizsi viadalán

Akár esztendőindító főpróbának is tekinthetjük az ez évi, újabb fajsúlyos megméretések előtt a vasárnap véget ért párizsi karate-szuperviadalt, amely a sportág legrangosabb sorozatának, a Karate1 Premier League-nek az első állomása volt, egyszersmind a japán eredetű küzdősport 2018-as évnyitója. Ahol is magyar versenyző nem tudott dobogóra állni az eredményhirdetéskor.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu Kilencen próbálkoztak legjobbjaink közül a francia fővárosban a hét végén az idei első kiemelkedő nemzetközi karatés rendezvényen, de ezúttal egyiküknek sem sikerült maradandót alkotnia, érmet senki nem hozott haza az újkori olimpiák atyjáról elnevezett aréna, a Stade Pierre de Coubertin küzdőteréről, a a Karate1 Premier League-viadalról.

Így nem került a legjobbak közé első számú „katásunk”, vagyis a formagyakorlatban induló – nem mellesleg 2017 legjobb hazai női karatésának megválasztott - Sterck Laura, sem a kumitében, a küzdelmi kategóriákban szerencsét próbáló harcművészeink bármelyike. Ez kétségtelenül csalódás a honfitársaikért itthonról szurkolóknak, ugyanakkor „enyhítő körülményeket” is bőven találtunk.

Az már a rajt előtt nyilvánvaló volt, hogy minden egyes győzelemért alaposan meg kell szenvednie mindenkinek, hiszen a 2020-as tokiói olimpián már műsoron levő karate európai évnyitóját olyan csúcsminőséget képviselő, nem mellesleg pénzdíjas viadalnak hirdették meg, amelyen csak a világranglista eminensei vehettek részt. A sorozat újdonságaként limitálták az indulók létszámát, így kategóriánként 64-en léphettek tatamira az érmes helyezésekért és a ranglistapontokért.

Tadissi Martial három győzelem után maradt alul Forrás: karate.hu

Tadissi Martial három győzelem után maradt alul  •  Forrás: karate.hu

Ennél fogva nem kis dolog, hogy a csapat tagjai együttesen – hét vereség mellett – 12 győzelmet arattak a párizsi víkenden. Más kérdés, hogy a pluszos mérleg sem ért senkinél medált, de – s ez is feltétlenül megemlítendő: – például az 55 kilós Molnár Réka három meccset is nyert sorozatban, amikor kazah ellenfél megállította. Ugyanígy három győzelem állt a 67 kilós Tadissi Martial neve mellett is, midőn negyedszerre, roppant szoros csatában alulmaradt olasz riválisával szemben.

A múlt esztendő legjobb magyar férfi karatésa, Hárspataki Gábor a 75 kg-ban két sikeres fellépést tudhatott maga mögött, amikor iráni vetélytársa megálljt parancsolt neki. Vagy említhetjük Czagány Dórát is, aki a 68 kilogrammosok nemzetközi elitmezőnyében szintén győzelemmel rajtolt, hogy aztán egy kiváló francia ellenfél a végállomást jelentse neki.

Ám lehet javítani!  Akár már ezen a hétvégén is, igaz, a közeli lehetőség a párizsi különítmény tagjai közül egyedül Czagányt érinti, aki biztos indulója a péntektől esedékes oroszországi korosztályos Európa-bajnokságnak. Az MTK 18 éves karatésa számára mindazonáltal a szocsi esemény korántsem „szokványos” kontinensviadal lesz, mivel a kadétok, a juniorkorúak és az U21-esek idei Eb-je egyúttal az első kvalifikációs verseny is az őszi argentínai ifjúsági olimpiára.

Egyéb korosztályos hírek KARATÉBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".