Karate: érem nem jött össze a Premier League párizsi viadalán

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.30. 09:26
Címkék
Akár esztendőindító főpróbának is tekinthetjük az ez évi, újabb fajsúlyos megméretések előtt a vasárnap véget ért párizsi karate-szuperviadalt, amely a sportág legrangosabb sorozatának, a Karate1 Premier League-nek az első állomása volt, egyszersmind a japán eredetű küzdősport 2018-as évnyitója. Ahol is magyar versenyző nem tudott dobogóra állni az eredményhirdetéskor.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu Kilencen próbálkoztak legjobbjaink közül a francia fővárosban a hét végén az idei első kiemelkedő nemzetközi karatés rendezvényen, de ezúttal egyiküknek sem sikerült maradandót alkotnia, érmet senki nem hozott haza az újkori olimpiák atyjáról elnevezett aréna, a Stade Pierre de Coubertin küzdőteréről, a a Karate1 Premier League-viadalról.Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu Kilencen próbálkoztak legjobbjaink közül a francia fővárosban a hét végén az idei első kiemelkedő nemzetközi karatés rendezvényen, de ezúttal egyiküknek sem sikerült maradandót alkotnia, érmet senki nem hozott haza az újkori olimpiák atyjáról elnevezett aréna, a Stade Pierre de Coubertin küzdőteréről, a a Karate1 Premier League-viadalról.

Így nem került a legjobbak közé első számú „katásunk”, vagyis a formagyakorlatban induló – nem mellesleg 2017 legjobb hazai női karatésának megválasztott - Sterck Laura, sem a kumitében, a küzdelmi kategóriákban szerencsét próbáló harcművészeink bármelyike. Ez kétségtelenül csalódás a honfitársaikért itthonról szurkolóknak, ugyanakkor „enyhítő körülményeket” is bőven találtunk.

Az már a rajt előtt nyilvánvaló volt, hogy minden egyes győzelemért alaposan meg kell szenvednie mindenkinek, hiszen a 2020-as tokiói olimpián már műsoron levő karate európai évnyitóját olyan csúcsminőséget képviselő, nem mellesleg pénzdíjas viadalnak hirdették meg, amelyen csak a világranglista eminensei vehettek részt. A sorozat újdonságaként limitálták az indulók létszámát, így kategóriánként 64-en léphettek tatamira az érmes helyezésekért és a ranglistapontokért.

Tadissi Martial három győzelem után maradt alul Forrás: karate.hu
Tadissi Martial három győzelem után maradt alul Forrás: karate.hu

Tadissi Martial három győzelem után maradt alul  •  Forrás: karate.hu

Ennél fogva nem kis dolog, hogy a csapat tagjai együttesen – hét vereség mellett – 12 győzelmet arattak a párizsi víkenden. Más kérdés, hogy a pluszos mérleg sem ért senkinél medált, de – s ez is feltétlenül megemlítendő: – például az 55 kilós Molnár Réka három meccset is nyert sorozatban, amikor kazah ellenfél megállította. Ugyanígy három győzelem állt a 67 kilós Tadissi Martial neve mellett is, midőn negyedszerre, roppant szoros csatában alulmaradt olasz riválisával szemben.

A múlt esztendő legjobb magyar férfi karatésa, Hárspataki Gábor a 75 kg-ban két sikeres fellépést tudhatott maga mögött, amikor iráni vetélytársa megálljt parancsolt neki. Vagy említhetjük Czagány Dórát is, aki a 68 kilogrammosok nemzetközi elitmezőnyében szintén győzelemmel rajtolt, hogy aztán egy kiváló francia ellenfél a végállomást jelentse neki.

Ám lehet javítani! Akár már ezen a hétvégén is, igaz, a közeli lehetőség a párizsi különítmény tagjai közül egyedül Czagányt érinti, aki biztos indulója a péntektől esedékes oroszországi korosztályos Európa-bajnokságnak. Az MTK 18 éves karatésa számára mindazonáltal a szocsi esemény korántsem „szokványos” kontinensviadal lesz, mivel a kadétok, a juniorkorúak és az U21-esek idei Eb-je egyúttal az első kvalifikációs verseny is az őszi argentínai ifjúsági olimpiára.

Egyéb korosztályos hírek KARATÉBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik