utanpotlassport.hu 2017.08.12 12:14 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Jégkorong: az amerikai utánpótlás-nevelés nyomában

Visszajáró vendég az amerikai U18-as jégkorong-válogatott Budapesten, a frissen összeállt csapat legutóbb fordulatos mérkőzésen, 4-2-re győzte le U20-as együttesünket. Honlapunknak interjút adott a kerettel tartó Kevin McLaughlin – a szövetség utánpótlásért felelős vezető igazgatója – aki többek közt a tengerentúli képzés titkairól is beszélt.

Leiner SomaEgy évvel ezelőtt 4-1-re nyert az akkori U18-as amerikai válogatott Magyarországon, de az U20-as együttesünk felvette a kesztyűt. „Sokkal szorosabb meccs volt, mint ahogy az eredményjelző mutatta” - jegyzi meg rögtön Kevin McLaughlin utánpótlásért felelős vezető igazgató, aki ezúttal is örömmel látogatott Budapestre. Bár a mieink az idén sem tudták megfogni az amerikai csapatot, izgalmas mérkőzésnek lehettünk szemtanúi a Tüskecsarnokban.

– Immár második éve érkeztek hazánkba az aktuális U18-as együttessel az Ivan Hlinka Emléktorna előtt, a felkészülést tekintve miért jó a magyar U20-as válogatottal játszani? 

– A magyar jégkorong folyamatosan erősödik, plusz mivel idősebbekkel játszunk, ezért az ellenfelek erősebbek, nagyobbak, fizikailag nagyon sokat tanulnak a srácok az ilyen meccsekből. A vendéglátó csapat ráadásul mindig korrekten áll a mérkőzéshez, tisztán játszik, ez is nagyon fontos, és ezért is jövünk szívesen. Azt gondolom ez tipikus „win-win” szituáció, mindenki profitál belőle.

– Teljesen új, kétezres születésű játékosokból álló csapattal jöttek a mérkőzésre. Mit gondol erről a generációról, mekkora esélyt lát arra, hogy a jövő NHL-sztárjait láttuk Budapesten? 

– Abszolút megvan erre az esély, de tizenhét éves játékosok esetében felesleges jósolni még bármit is. Amit tudni érdemes, hogy száznyolcvannyolc gyerekkel kezdtük júniusban a munkát, az edzőtábor teljesítményei alapján kellett huszonkét főre szűkíteni a keretet, nem volt egyszerű dolgunk.

Kevin McLaughlin ezúttal is elégedett volt a magyarországi fogadtatással

Kevin McLaughlin ezúttal is elégedett volt a magyarországi fogadtatással

– Az amerikai jégkorong-szövetségnél dolgozik, az utánpótlásért felelős vezető igazgatóként. Pontosan mi tartozik a munkakörébe? 

– A toborzástól kezdve a bajnokságokig mindent én felügyelek az utánpótlásban, megszervezem a válogatottak programjait. A játékosok mellett az edzőképzés is az én kezem alá tartozik, rendkívül sok  feladatom van.

– Az elmúlt tizenhárom évben kilenc alkalommal nyerte a tizennyolc éven aluliak világbajnokságát az Egyesült Államok válogatottja, mi állhat a folyamatos sikerek hátterében? 

– Két dolog: hamar kiválasztjuk a legjobb játékosokat, a világbajnokság idején már két éve együtt játszanak, jól ismerik egymást. A másik pedig az, hogy a többi válogatott sokszor nem tud kiállni a legjobb csapattal, mert a kerettagok többsége érdekelt a hazai bajnokságban.

– Egyszerű, de mégis nehéz kérdés: mi az amerikai utánpótlás titka? 

– Összetett a válasz. Először is türelmesek vagyunk, olyan terveket állítunk össze, amelyek az adott életkornak megfelelőek. De talán a legfontosabb, hogy olyan edzők foglalkoznak a gyerekekkel, akik nem csak szakmailag kiválóak, hanem beszélnek a fiatalok nyelvén, és ki tudják belőlük hozni a legtöbbet. Nem elég taktikailag felkészültnek lenni: ha nyolcéveseket edzel, tudnod kell, hogy bánj a nyol évesekkel. Talán ez az, ami nálunk tökéletesen működik.

– A nagy átlagot tekintve mikor lépnek először jégre a fiatalok, és hány évesen válnak profi játékossá?

– Változó, általában öt és kilenc év között kezdik, de a programjaink lehetőséget biztosítanak arra is, hogy ne legyen probléma, ha valaki csak tizenegy évesen dönt a hoki mellett. A profivá válás megint eltérő lehet, az NHL-draft korhatára tizennyolc év, de vannak, akik Kanadába szerződnek, és ott tizenhat esztendősen profi szerződést írnak alá. De ez nem túl népszerű, mert eligazolásuk esetén a játékosok kizárják magukat az egyetemi rendszerből (NCAA).

– Ha tanácsolnia kellene valamit a magyar jégkorong fejlesztését illetően, mit mondana? 

– Toborzás, toborzás, toborzás. Sok országban itt kezdődnek a problémák. Ha van száz gyereked, legyen kétszáz, ha megvan a kétszáz, legyen négyszáz. Folyamatosan növelni kell a bázist.

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.

2020.07.20 14:55:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A HISZEK Benned Sport Program második alprogramjának legújabb, ötödik ütemében 250 millió forintot osztanak szét a kis és közepes sportszervezetek között.