utanpotlassport.hu 2017.12.01 09:00 Frissítve: 2017.12.01 09:06

Foci: orosz álom, krasznodari luxuskivitelben

Négy meccsen húsz gólt szerzett eddig a Krasznodar U19-es futballcsapata az UEFA Ifjúsági Ligában, az orosz fiatalok a magyar bajnok Budapest Honvédot 9–1-es összesítéssel ejtették ki a sorozatból. Az akadémia sportigazgatóját, Makszim Szavosztyint a siker titkáról és a klub terveiről kérdeztük, s persze a tízmillió euróért sem eladó csodacsatár, Ivan Ignatyjev is szóba került.

Leiner Soma - utanpotlassport.huTíz éve sincs, hogy 2008-ban Szergej Galickij, Oroszország egyik leggazdagabb embere megalapította az FK Krasznodart. A felnőttcsapat azóta a harmadosztályból az elsőbe jutott, és az európai kupasorozatok állandó résztvevője. Nem titok azonban, hogy a hangsúly az utánpótlásképzésen van, s a korosztályos mezőnyben még látványosabb eredményeket ér el a dél-oroszországi klub: a kazah bajnok Kajrat Almatit 11–2-es, míg a Budapest Honvédot 9–1-es összesített eredménnyel ütötte ki az UEFA Ifjúsági Liga mostani évadában. Az akadémia sportigazgatója, Makszim Szavosztyin szerint nemcsak a hazájában, hanem a világon is egyedülálló központot építettek fel Krasznodarban.

Krasznodari gólöröm. A Honvéd ellen összesen kilencszer ismétlődött meg a jelenet… Forrás: Wordpress

Krasznodari gólöröm. A Honvéd ellen összesen kilencszer ismétlődött meg a jelenet…  •  Forrás: Wordpress

„Nálunk minden adott ahhoz, hogy a legtöbbet hozzák ki magukból a játékosok. Huszonhat pálya, uszoda, orvosi központ, és még sorolhatnám... Biztosan állítom, hogy az egész világon kevés akadémia büszkélkedhet hasonló feltételekkel. Úgy gondolom, ha van a sikerünknek kulcsa, akkor az éppen a luxus, amelyet megteremtettünk. Ehhez járul a mind nagyobb népszerűségünk, na meg a fiatalok elhivatottsága. Rengetegen szeretnének nálunk játszani, és akiknek ez megadatik, mindent megtesznek azért, hogy a tökéletes körülmények között valóban fejlődjenek.”

A Budapest Honvéd tulajdonosa, George F. Hemingway korábban azt írta blogjában, nem lepődne meg, ha most a Krasznodar nyerné az Ifjúsági Ligát.

Kézenfekvő tehát a kérdés: hol áll a klub a nyugat-európai élcsapatokkal való összevetésben, fel tudja-e venni a versenyt a hagyományos, gazdag és erős akadémiákkal?

„Nincs konkrét célunk az idei szereplést illetően, de ha az elődöntőig menetelnénk, az már óriási eredmény lenne. Az előző szezonban a CSZKA Moszkva a legjobb nyolcig jutott, most mi nyertük a hazai bajnokságot, így jó esélyt látok arra, hogy hasonlóan jól szerepeljünk. De ahhoz, hogy a legerősebb nyugat-európai akadémiákkal is felvegyük a versenyt, még idő kell. Az a tervünk, hogy négy-öt év múlva a szintjükre kerüljünk, és folyamatosan ezért dolgozunk.”

Az akadémia legnagyobb értéke a 18 esztendős csatár, Ivan Ignatyjev, aki négy mérkőzésen tízszer volt eredményes az Ifjúsági Ligában, de az orosz felnőttélvonalban, illetve az Európa-ligában is betalált már. A sportigazgató szerint egy-két éven belül rajta kívül is többen válhatnak alapemberré a „nagyok” között.

„Úgy gondolom, hogy Ignatyjev a legmagasabb szintre is eljuthat, minden adottsága megvan ahhoz, hogy a világ egyik legjobb csatára legyen. Jelenleg nem egyszerű a helyzete, hiszen az első, a második, illetve az U19-es csapat is számít rá, de mindig mindenhol megállja a helyét. Nem véletlen, hogy az AC Milan és a Porto is igazolta volna a nyáron, de a klubunk elutasította a tízmillió eurós ajánlatot. A célunk ugyanis az, hogy az igazán tehetséges labdarúgóink – akikből Ignatyjeven kívül is van bőven – meghatározó szerepet töltsenek be idővel a saját felnőttegyüttesünkben.”

A jelek szerint tehát Krasznodar végérvényesen felkerült a futballtérképre. És minden arra utal: már az igazán nagy sikerekre sem kell sokat várni.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".