Foci 2017: helytálltak a korosztályos válogatottjaink

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.12.30. 09:54
Címkék
Mindent összevetve sikeres évet zárt labdarúgó-utánpótlásunk. Az U17-es válogatott tizenegy év után ismét eljutott az Európa-bajnokságra, ahol a franciákat is legyőzve lett csoportelső, majd végzett a hatodik helyen. Az ősszel rajtolt Eb-selejtezősorozatban mind az U17, az U19 és az U21 is talpon maradt. A klubcsapatok közül a Budapest Honvéd-MFA vitte a prímet a hazai mezőnyben, a kispestiek az UEFA Ifjúsági Ligában is megmérettek. Az orosz bajnok Krasznodar azonban megmutatta: van még hova fejlődni a magyar utánpótlásnak.

Leiner Soma – utanpotlassport.huLabdarúgó-utánpótlásunk idei kiemelkedő eredményét egyértelműen az U17-es válogatott szolgáltatta, amely Szoboszlai-parádéval nyerte meg a hazai rendezésű elitkört, pedig az izraeli csapat ellen vereséggel indított. Az oroszok és a norvégok ellen viszont háromszor is villant salzburgi légiósunk, a két győzelem pedig elég volt a csoportgyőzelemhez, s az azzal járó Európa-bajnoki kvalifikációhoz. A horvátországi kontinensviadalt megelőzően utoljára 2006-ban vett részt Eb-n a magyar U17-es válogatott, a Koman Vladimir, Németh Krisztián és Gulácsi Péter nevével fémjelzett generáció azonban nem jutott be az egyenes kieséses szakaszba. Nem úgy a Szélesi-csapat, amely a csoportkört veretlenül zárta, a franciákat legyőzve végzett a kvartett élén. A negyeddöntőben azonban véget ért a szárnyalás. A törökök megállították a magyar együttest, bár a fiatalok még így is kellemes emlékekkel térhettek haza a májusi viadalról, amelyen végül a hatodik helyet szerezték meg. Kár, hogy az indiai világbajnokságra, csupán az első öt helyezett kvalifikálta magát…Leiner Soma – utanpotlassport.huLabdarúgó-utánpótlásunk idei kiemelkedő eredményét egyértelműen az U17-es válogatott szolgáltatta, amely Szoboszlai-parádéval nyerte meg a hazai rendezésű elitkört, pedig az izraeli csapat ellen vereséggel indított. Az oroszok és a norvégok ellen viszont háromszor is villant salzburgi légiósunk, a két győzelem pedig elég volt a csoportgyőzelemhez, s az azzal járó Európa-bajnoki kvalifikációhoz. A horvátországi kontinensviadalt megelőzően utoljára 2006-ban vett részt Eb-n a magyar U17-es válogatott, a Koman Vladimir, Németh Krisztián és Gulácsi Péter nevével fémjelzett generáció azonban nem jutott be az egyenes kieséses szakaszba. Nem úgy a Szélesi-csapat, amely a csoportkört veretlenül zárta, a franciákat legyőzve végzett a kvartett élén. A negyeddöntőben azonban véget ért a szárnyalás. A törökök megállították a magyar együttest, bár a fiatalok még így is kellemes emlékekkel térhettek haza a májusi viadalról, amelyen végül a hatodik helyet szerezték meg. Kár, hogy az indiai világbajnokságra, csupán az első öt helyezett kvalifikálta magát…

Remek teljesítményt nyújtott a horvátországi Eb-n Szélesi Zoltán együttese Forrás: mlsz.hu
Remek teljesítményt nyújtott a horvátországi Eb-n Szélesi Zoltán együttese Forrás: mlsz.hu

Remek teljesítményt nyújtott a horvátországi Eb-n Szélesi Zoltán együttese  •  Forrás: mlsz.hu

Az ősz beköszöntével mindhárom korosztályban megkezdődtek a jövő évi, illetve 2019-es korosztályos Európa-bajnokság selejtezői. Az U21-esek négy meccsen vannak túl, a máltai, illetve a ciprusi válogatott ellen hozták a kötelezőt, a svédek és a törökök ellen pedig döntetlent játszottak. A vesztett pontokat tekintve egyik csoportrivális sem áll jobban a mieinknél, így minden esély megmaradt a továbblépésre. A csapat teljesítményének értékét növeli, hogy Michael Boris a csoport legfiatalabb keretét irányítja.

Az U19-es, illetve az U17-es csapat a kvalifikáció első szakaszában minitornán lépett pályára, és kivívta a tavaszi elitkörös részvételt. Az idősebbek, Marcus Jahn vezetésével Hollandia mögött a második helyen zártak a kvartettjükben, míg a Szélesi Zoltán irányította U17 maximiális pontszámmal nyerte a csoportját −többek közt pont a narancsmezeseket legyőzve.

Ha a klubcsapatokat nézzük, a legeredményesebben a Budapest Honvéd-MFA fiataljai teljesítettek – egyik korosztályban sem adták alább a második helynél, és a most futó szezonban is kiemelkednek a hazai mezőnyből. Az U19-es együttesük bajnoki címet, azzal indulási jogot nyert az UEFA Ifjúsági Ligában. A nemzetközi porondon a kispestiek a montenegrói Szutjeszkát magabiztosan búcsúztatták, ám a Krasznodar megálljt parancsolt Simon Miklós együttesének: az orosz bajnok 9–1-es összesítéssel jutott a következő körbe. Bár az egész éves teljesítményt ez nem árnyékolja be, azért jelzi: még mindig bőven van hova fejlődni. Az utánpótlásban is.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik