Floorball: az U19-es vb-re készülő leányválogatott erőfeszítései

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.12.13. 10:39
Címkék
Az U19-es leány floorball-válogatott játékosai gőzerővel készülnek a májusi világbajnokságra. Legutóbb a szlovák válogatottal mérték össze tudásukat barátságos találkozón, s ha már Pozsonyban jártak, ellátogattak a női vb éppen zajló mérkőzéseire. Varsányi Zsuzsanna szövetségi kapitány szerint rengeteget profitáltak a kirándulásból, csakúgy, mint a fiú U17-es csapatbajnoki fordulókból, hiszen ott már győzelmet is szereztek.

Krecsik Adrienn – utanpotlassport.huVészesen közeleg a leányok májusi U19-es floorball-világbajnoksága, a válogatott már visszaszámol. A tagjait borzasztó nehéz összegyűjteni az ország minden pontjáról, ám ha egyszer sikerül, az együtt töltött idő minden másodpercét kihasználják. Legutóbb egész napos kiránduláson volt szerencséjük részt venni, ugyanis barátságos mérkőzésre invitálta őket Szlovákia U19-es válogatottja. A lányok felkészülésében nagy lehetőség, ugyanis a szlovák alakulat világbajnoki mércével mérve A divíziós, és célja feliratkozni a világ legjobbjai közé. Ennek megfelelően bizony megizzasztották a mieinket.Krecsik Adrienn – utanpotlassport.huVészesen közeleg a leányok májusi U19-es floorball-világbajnoksága, a válogatott már visszaszámol. A tagjait borzasztó nehéz összegyűjteni az ország minden pontjáról, ám ha egyszer sikerül, az együtt töltött idő minden másodpercét kihasználják. Legutóbb egész napos kiránduláson volt szerencséjük részt venni, ugyanis barátságos mérkőzésre invitálta őket Szlovákia U19-es válogatottja. A lányok felkészülésében nagy lehetőség, ugyanis a szlovák alakulat világbajnoki mércével mérve A divíziós, és célja feliratkozni a világ legjobbjai közé. Ennek megfelelően bizony megizzasztották a mieinket.

Mérkőzés a Phoenix csapata ellen Fotó: facebook.com
Mérkőzés a Phoenix csapata ellen Fotó: facebook.com

Mérkőzés a Phoenix csapata ellen  •  Fotó: facebook.com

Pozsony adott otthont a találkozónak, amely négyszer húsz percből állt, hogy mindenki játékhoz jusson. Az itthonról korán útra kelt csapat döcögősen kezdett, majd szép lassan hozzászokott az ellenfél által diktált tempóhoz. Látszott, hogy a szlovák alakulat technikailag sokkal jobb mutatókkal rendelkezik, de fizikálisan is adódtak különbségek. Varsányi Zsuzsanna szövetségi kapitány szerint mindez annak tudható be, hogy – velünk ellentétben– a szomszédainknak van lehetőségük hétről hétre összemérni tudásukat magas színvonalú utánpótlás- és felnőttbajnoki mérkőzéseken. Azoknak a tapasztalatai pedig pótolhatatlanok.

Hogy valamelyest ellensúlyozzák az említett hiányosságokat, a kapitány nevezte a lányokat a fiú U17-es bajnokságba, ahol módjuk van gyakorolni a kooperációt és a csapategységet. Ezen kívül erősebb és gyorsabb ellenféllel szemben kell ütőt ragadniuk.

– Nem egyszerű játszani a fiúkkal, mégiscsak erejük teljében lévő tinédzserek. Az elmúlt hat forduló javulást hozott a lányok technikájában, és jó látni, hogy némelyik fiúcsapattal tudjuk tartani a ritmust – értékelt Varsányi Zsuzsanna. A megállapítását mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a hat fiú–leány összecsapásból kétszer is sikerült magasba emelniük a győzelmi serleget. Az első meccsen az Ares HC ellen léptek pályára. A fiúknak talán a meglepetés erejével hatott a lányok elsöprő tempója, mire felocsúdtak volna, már késő volt, a lányok 10–8-ra megnyerték a csatát.

A másik győzelmüket a bajnokság ötödik fordulójában, Érden aratták, a Neumann FSE ellen. A lányoknak előbb hozzá kellett szokniuk az ellenfél fellépéséhez: gyors futások, erőteljes ütközések tarkították a játékot, de a lányok hamar rendezték a soraikat, egyre többet birtokolták a labdát. A nehéz periódusok után képesek voltak a megújulásra, s keményen küzdve 8–4-re behúzták a meccset. A hat bajnoki forduló alatt voltak még említésre méltó mérkőzéseik, többek között a Veszprémmel és a Komárommal, amelyeken ugyan veszítettek, de a színvonalas játék hozzájárult fejlődésükhöz.

Nemcsak a pályán, hanem annak szélén is lehet okulni. Ha már Pozsonyban jártak, a mérkőzésük után ellátogattak a Jégcsarnokba, ahol két női felnőttvilágbajnoki meccset kísérhettek figyelemmel. A szlovák–norvég ötödik helyért zajlót és finn–svájci elődöntőt. A lányoknak az volt a feladatuk, hogy ne csak nézőként csodálják a parádés játékot, hanem összpontosítsanak a játékosok mozgására, védekezési felállásokra, lessenek el különböző fortélyokat. Ezzel együtt tehát duplán hasznos volt a szlovákiai kirándulás. A szövetség bízik abban, hogy a közeljövőben még legalább egy válogatott mérkőzést nyélbe tudnak ütni valamelyik szomszéd országgal.

A lányok felfogásával nincs gond. Az idősebbek, akik tavaly is részesei voltak a korosztályos világbajnokságnak, már az ott szerzett tapasztalattal a hátuk mögött képesek motiválni a fiatalabbakat. Az eltökéltségüket pontosan megmutatja, hogy vannak néhányan, akik az érettségi vizsgát kockáztatják a világversenyen való részvétellel, de le a kalappal: így is vállalják.

Varsányi Zsuzsanna büszke a leányaira, hogy ennyire elszántak. El is kezdte honlapunknak sorolni, ki az, akit kiemelne a huszonnégy fős keretből, azonban a tizediknél feladta… Végül abban maradtunk, mindenki megérdemelné.

Egyéb korosztályos hírek FLOORBALLBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik