utanpotlassport.hu 2017.07.08 13:13 Frissítve: 2017.09.14 11:45

EYOF 2017: a győri Pál Tamara győzelemre vezetné a kézilabda-válogatottat

Pál Tamara, a Győri Audi ETO KC 16 éves irányítója hazai pályán győzelemre vezetné a magyar kézilabda-válogatott a két hét múlva rajtoló Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon.

UP-info Az EYOF sportági nagykövetei közül egészen biztos, hogy a kézilabdázók ismerik egymást a legjobban, hiszen néhány éve klubtársak az Audi ETO-ban. Az egyikük Görbicz Anita, a sportág ikonja, a világ valaha volt egyik legjobb játékosa, Pál Tamara pedig a jövő nagy reménysége, céltudatos és szorgalmas, aki a legenda nyomába lépne. A győri multisportesemény honlapja kettejüket mutatja be írásában.

2005-ben Görbe már túl volt néhány nagy sikeren a zöld-fehérekkel és a magyar válogatottal is. Ekkoriban ünnepelte első bajnoki címét az ETO-val, megtapasztalhatta Athénban, milyen érzés olimpián játszani, a vitrinjében pedig a 2003-ban, Zágrábban szerzett világbajnoki ezüstérem is helyet kapott, a győri junior-világbajnokságon átvett, ugyanolyan színű medál és számos egyéni elismerés társaságában.

eyof arcok kézilabda mg 01_vagott

Pál Tamara és Görbicz Anita  •  Fotó: Marcali Gábor

Pál Tamara nagyjából ekkor kezdett el kézilabdázni még Debrecenben, a mazsorettezésnél ugyanis jobban tetszett neki, amikor labdával játszhatott. Az egyik nyáron Győrben edzőtáborozott a csapatával, ott tűnt fel a tehetsége az ETO szakmai stábjának. Négy éve a családja is a városba költözött.

„A korosztályos csapatokkal szinte mindent megnyertünk, amit csak lehet, voltunk serdülők között bajnokok, sőt az iskolai vébén is aranyérmet szereztünk. Tavaly kaptam lehetőséget arra, hogy a felnőttcsapattal készüljek. Óriási élmény volt világsztárokkal edzeni, később pedig álomszerűnek tűnt, hogy mérkőzéseken is pályára léphettem az élvonalban és a Bajnokok Ligájában is.”

Erre mondják, hogy tegye fel a kezét az, aki nem élné át szívesen a BL-hangulatot 16 évesen. Tamarának megadatott, és nem érdemtelenül. 2015-ben a legjobb magyar játékosnak választották a korosztályában, kétszer lett Görbicz Anita-ösztöndíjas. Erről már a díj alapítója, a példakép beszélt akkor, amikor az EYOF-nagyköveteket bemutatták.

„Nagyon nagy tehetség, erre már évekkel ezelőtt felfigyeltünk, örülök, hogy ilyen fiatalon a csapattársaim között lehet. Rengeteget fejlődött közöttünk, és sok mindenben ő is tud segíteni minket, tapasztalt játékosokat. Hosszú út áll még előtte, örülök, hogy részese lehet az EYOF-nak.”

Anita azt mondja, júliusban nem csak a kézilabda-mérkőzéseken találkozhatnak vele a szurkolók, mert nézőként minden sportág versenyeire kíváncsi az EYOF-on. A csapattársnak persze nagyon drukkol.

„Az egyik szemem sír, a másik nevet, mert én nem vehetek részt játékosként ilyen eseményen, viszont büszkévé tesz, hogy Győr a házigazdája a fesztiválnak. Az EYOF-ot is a magaménak érzem. Ebben a városban kezdtem a kézilabdát, itt is fejezem be, nagy dolog, hogy ilyen sporteseményt rendezhetünk. Két olimpián játszottam, Athénban és Pekingben, és úgy tudom elképzelni, hogy Győrben is hasonló hangulat uralkodik az EYOF alatt. Ezt persze lehetetlen szavakba önteni, azt látni kell.”

pal_tamara_rosztov

Pál Tamara a Rosztov elleni BL-meccsen

Pál Tamara meghatározó játékosa az EYOF-válogatottnak, a felkészülés miatt alig van szabadideje, de úgy gondolja, ha jönnek az eredmények, megéri az áldozatot. A fesztiválon nyolc ország csapata lép pályára, két négyes csoportban, a magyarok az aranyéremre is esélyesek.

„Hihetetlenül jó közösség a válogatott, bolondos társaság vagyunk, a pályán pedig igazi csapatként küzdünk. A csoportból szeretnénk továbbjutni, mégpedig az első helyen. Hollandiát, Romániát jól ismerjük az ellenfeleink közül, mindkét csapatot több mint tíz góllal vertük nemrég, Norvégiával pedig az EYOF előtt játszunk a felkészülés során, lesz alkalmunk őket is megismerni. Ha minden jól alakul, Győrt öten képviselhetjük  a válogatottban.”

A zöld-fehérek irányítójára sűrű nyár vár, hiszen a „kisolimpia” után Európa-bajnokságon vesz részt a nemzeti csapat, a főszerepben az ETO játékosaival, köztük Tamarával, aki közben szerződést kapott a BL-győztes klub felnőtt csapatától.

„Görbicz Anita, Kovacsics Anikó vagy Tóth Gabi is irányító poszton játszik, akár csak Pál Tamara. Mindannyian az ETO-ban fejlődtek idáig, klasszis kézilabdázók lettek. Tamara nagyon jó úton jár, és ha folyamatos marad a fejlődése, a többiek nyomába léphet”  – mondta Róth Kálmán, az ETO utánpótlás-igazgatója. Ha valakinek, neki hihetünk.

Az ETO-sok pedig a fesztiválon akár győzelemre is vezethetik a válogatottat.

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.07.06 13:08:14

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A MOL Fehérvár FC leigazolta a Haladás együttesétől Funsho Bamgboyet. A 20 esztendős nigériai szélső célja, hogy bekerüljön válogatottja, a szupersasok felnőttkeretébe. A székesfehérváriak új üdvöskéjéről Kovács Zoltán sportigazgató is elismerően nyilatkozott a klub honlapjának.

2019.07.05 14:09:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Rajtbüntetés és plusz 50 kiló – várhatóan nem Tassi Attila és nem is a Honda hétvégéje lesz a soron következő portugáliai állomás a túraautós világkupa-sorozatban (WTCR). A 20 éves magyar ennek ellenére bizakodó a nyári szünet előtti utolsó megmérettetést illetően.

2019.07.03 19:47:15

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Óriásit úszott az FTC 16 éves versenyzője, Mihályvári-Farkas Viktória a kazanyi junior Európa-bajnokság nyitónapján: 400 m vegyesen egyéni csúccsal lett ezüstérmes, utána pedig 800 m gyorson negyedikként ért be; a 4x100 méteres leány gyorsváltó a nyolcadik helyen végzett.

2019.06.21 16:02:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Újabb játékost ad a hazai felnőttélvonalba a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia. A 19 éves irányító-átlövő Bálint Bence került az elmúlt szezonban bronzérmes Grundfos Tatabánya együtteséhez, ám súlyos sérülése miatt debütálása várhatóan csúszik.

2019.06.21 09:12:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Trion SC fiataljai kiváló eredményekkel tértek haza a korosztályos öttusa Európa-bajnokságokról. Az egyesület vezetőedzője, Burcsa Szabolcs tanítványairól és a sikerek hátteréről is mesélt.