utanpotlassport.hu 2017.11.23 09:23 Frissítve: 2017.11.23 09:25

Cselgáncs: a 16 éves Özbas Szofi nem ok nélkül tűzte célul az olimpiát

Remek eredményeket tudhat maga mögött idén Özbas Szofi, aki legutóbb az U23-as Európa-bajnokságon bizonyított –16 évesen. A legbüszkébb a korosztályában szerzett Európa-bajnoki címre, de nem állna meg a 2020-as olimpiáig.

Prezsnyák Péter – utanpotlassport.hu A mindössze 16 éves cselgáncsozó, Özbas Szofi a nála hat évvel idősebbek között végzett az ötödik helyen Podgoricában. A ceglédiek reménysége talán még most sem hiszi el, hogy ilyen eredményt sikerült elérnie. Nem tétlenkedett az év többi napján sem: ifjúsági Európa-bajnoki címnek is örülhetett, de kiemelkedő élményt jelentett neki a hazai rendezésű Európai ifjúsági olimpiai fesztiválon (EYOF) szerzett bronzérem is.

A jövőben sem kíván visszavenni a tempóból, már a 2020-as felnőtt olimpián ott lenne.

Önmagában azt is hatalmas megtiszteltetésnek tartotta, hogy képviselhette egyesületét a Podgoricában zajló U23-as Európa-bajnokságon, ahova válogatón szerzett indulási jogot úgy, hogy nála idősebb leányt győzött le. Nem kiemeltként kezdte meg a küzdelmeket, de bravúrt bravúrra halmozott, és az ötödik helyig küzdötte fel magát.

A nála hat évvel idősebb olasz Giulia Caggiano ellen leléptetéssel nyert, majd az újabb olasz, a szintén 22 éves Miriam Boi legyőzte a negyeddöntőben. A vigaszágon a 20 éves orosz Jelena Jurkina elleni meccset sikeresen abszolválta, a harmadik helyért a 22 éves spanyol Tecla Cadilla azonban túl nagy falatnak bizonyult.

„Még magamat is sikerült meglepnem ezzel az eredménnyel, így nagyon örülök neki, és elégedett vagyok” – mondta Szofi. De az egész évről is sok pozitív tapasztalat gyűlt fel benne. „A legbüszkébb az Európa-bajnokságon szerzett aranyérmemre vagyok, de óriási élményt jelentett az EYOF-on szerzett bronz is. Elképesztő volt, hogy mennyien eljöttek szurkolni nekem, nagy energiát adott.”

Megkérdeztük edzőjét, Bíró Norbertet is, mit gondol fiataljáról: „Úgy érzem, nagy jövő előtt áll, de ehhez természetesen folyamatosan keményen kell dolgoznia. Sok múlik a tapasztalaton, de még a menedzselésén is. Szofi már bizonyította, hogy helye van a legjobbak között, és a nagyobbaktól sem riad vissza.”

Nem kizárt, hogy viszontlátjuk  az olimpián Özbas Szofit

Nem kizárt, hogy viszontlátjuk az olimpián Özbas Szofit

A leány elmondta, nem tudja, mit hoz a jövő, de indulna a 2020-as tokiói olimpián. „Jövőre megcélzom a felnőttversenyeket, majd  legkésőbb 2024-ben mindenképp indulni akarok a Játékokon.”

Nemcsak a küzdőtéren, hanem az iskolapadban is remekel. A folyamatos edzések és versenyek mellett 4,6-os átlagot produkál úgy, hogy elitiskolába jár „Sokszor nagyon nehéz összeegyeztetni a tanulást a sporttal. Nem sportosztályba járok, magasak a követelmények, de amikor felállok a dobogóra egy-egy verseny után, tudom, hogy megérte minden megszenvedett perc.”

Az általános iskola első osztálya óta űzi a sportágat, és nagyon szereti csinálni. Ami amúgy meg is látszik.

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.

2020.07.20 14:55:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A HISZEK Benned Sport Program második alprogramjának legújabb, ötödik ütemében 250 millió forintot osztanak szét a kis és közepes sportszervezetek között.